Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Digitalisering av vården och sociala medier

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, February 22, 2019 09:05:15
Under loppet av bara några dagar har dels en stor säkerhetsbrist som potentiellt röjt känsliga och sekretessbelagda uppgifter och ett fall med en person som medvetet spridit sekretesskyddad information på nätet, närmare bestämt på Instagram, uppdagats.

Det första handlar om en upphandling av rådgivningstjänsten 1177 som i delar av Sverige gått till företaget Medhelp, som i sin tur anlitat Medicall ett thailandsbaserat företag. Företaget har i sin tur haft avtal med Voice Integrate för att spela in och lagra rådgivningssamtal. Detta har företgaet gjort helt oskyddat på nätet. Miljontals patientuppgifter har därmed funnits tillgängliga för den som vetat var man ska leta.

Här kan du läsa vidare om detta

Idag kan man läsa i Expressen om en sjuksköterska som publicerat uppgifter från kvinnors gyn-journaler på Instagram. Motivet beskrivs vara hedersrelaterat.

Här kan du läsa om detta

Båda dessa saker har kunnat ske genom möjligheter som digitaliseringen erbjuder. Jag tycker det visar på både vår okunskap om vad som är möjligt att göra och behov av skydd och naivitet inför vad vi tror att människor kommer att göra om de får möjligheter.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.