Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Är det verkligen brist på vårdplatser i Sverige?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, April 23, 2018 23:41:15
I media trummas budskapet att det är brist på vårdplatser på sjukhus in och det är det nog, men vad beror denna brist på? Ja inte för att det inte finns vårdplatser att tillgå, för det finns det på de flesta av Sveriges sjukhus. Vårdplatserna finns, men avdelningarna är stängda då det inte finns personal att bemanna vårdplatserna med. Det räcker nämligen inte att det finns avdelningar med tomma rum och sängar för att man ska kunna ge vård till patienter som behöver det. Någon som vårdar behövs också.

Idag säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande att ca 40 000 sjuksköterskor valt att inte arbeta åt landstingen. Vårdförbundet organiserar 114 000 sjuksköterskor så det är en god andel. En del av dessa sjuksköterskor som valt bort landstingens verksamheter arbetar i verksamheter som också behöver sjuksköterskor som privata vårdgivare, men de finns också på Försäkringskassan eller försäkringsbolag. Detta är väl helt i sin ordning, men det finns också ett stort antal sjuksköterskor som valt att helt lämna vården.

Tänk om alla dessa sjuksköterskor kunde fås att återvända till vården, då skulle en stor andel av de stängda vårdplatserna kunna öppnas igen. Ett av bekymren är den näst intill obefintliga löneutvecklingen.

En nyutbildad sjuksköterska får idag lite drygt 25 000 i månadslön när hen börjar en anställning vilket måste ses som en mycket låg ingångslön efter en tre-årig högskoleutbildning. Ytterligare värre blir det när man till det lägger en nästintill obefintlig löneutveckling. En sjuksköterska med specialistutbildning som går i pension nu kan ha 33 000 i månadslön. Efter en specialisering och kanske så mycket som 20 års yrkeserfarenhet!

De nyutbildade sjuksköterskor som väljer att istället för att börja arbeta i landstingen, ta en tjänst i kommunen kan öka på sin lön med ca 4-6000 och då komma nära den lön en sjuksköterska med lång erfarenhet som går i pension nu har. Är det konstigt att det är en brist ... på sjuksköterskor i landstingen idag?!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.