Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Folkhäsospaning Namibia - övervikt

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, September 20, 2018 23:13:31
Övervikt och fetma är ett snabbt växande problem i de afrikanska länderna. Av andelen överviktiga barn under fem år anges 25 % bo i Afrika och andleen överviktiga barn under fem år har nästan fördubblats mellan 1990 och 2011.

En orsak anges vara att de som tillhör medelklass inte längre äter det de odlar utan köper mat i affärerna. Mat som inte alltid är särskilt hälsosam.

Youghurten jag åt till frukost imorse innehöll 15 % socker och min kollega Christina hade köpt någon slags smoothie som var så söt att hon inte ens klarade att dricka upp den. Den var av sammatyp som det som är på bilden nedan. Färgglatt men inte särskilt nyttigt.
Det skräp vi såg i dikeskanterna under vår promenad idag bestod till stor del av godispapper.

Vi har också konstaterat att det i stor utsträckning saknas såväl trottoarer som gång/cykelbanor och under våra dagar i Namibia så har vi bara sett en enda person på cykel. Vi har helle rinte sett särskilt många som är fysiskt aktiva på något sätt mer än de som verkar gå som ett sätt att transportera sig.

Trots detta har vi inte sett så många personer med vare sig övervikt eller fetma. Om inget görs är det dock lätt att tänka sig att de siffror som förutspår ytterligare en ökning av andelen barn under fem med övervikt till 11 % av barnen år 2025 kommer stå sig på samma sätt som andelen personer med diabetes kommer att öka.

  • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1680