Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

SkaS ortopedi i "kris"

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 08:20:01
Ortopeden på Skaraborgs sjukhus i Skövde har det kämpigt just nu. Ja eller det är inte bara nu det är kämpigt, det har varit det ett tag. Man har bara personal (läs sjuksköterskor) för att bemanna 6 av de 40 vårdplatser de egentligen har men många av dessa har inte varit öppna på länge.

Vad är det som hänt just nu då? Ja just nu har väl inget hänt utan den situation som nu är har man bäddat för för längre sedan. Många delar av vården har haft svårt att hitta och behålla sjuksköterskor och ortopeden hade svårigheter med detta för lite drygt ett år sedan. Då gav man ett lönepåslag på 3000 :- per månad till sjuksköterskor som började arbeta på ortopeden. Det far ett antal som nappade på detta. Nå det var väl bra, kan man tänka. Ja men man villkorade det med att detta skulle sänkas till hälften efter ett år och sedan tas bort helt efter ytterligare ett år.

Ja ni har fattat grejen, nu när lönepåslaget sänkts söker sig sjuksköterskorna till andra verksamheter och det är inte konstigt i mina ögon. Att söka sig till kirurgen som fått samma deal,dvs kan erbjuda ett lönepåslag av samma sort som ortopeden hade känns inte som underligt utan snarare förväntat. Det verkar däremot inte sjukhusets ledning tycka.

En av min enhets yngre undersköterskor kommenterade detta på följande sätt "Vore det inte smartare att vända på det och säga om du stannar ett år får du ett lönepåslag på 1500 :- och stannar du ett till får du istället 3000 extra i månaden. Ingen vill väl få sin lön sänkt!"

Nej det är ju just det, ingen vill få sin lön sänkt, och i synnerhet inte sjuksköterskor som redan har en förhållandevis låg lön. För många sjuksköterskor är 3000 :- mer än 10 % av deras månadslön så vi pratar om ett reellt tillskott som nu tagits bort. Det kanske sjukhusledningen själva kunde prova.

  • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1629