Disputeradsjukskoterska

Det är så lite som behövs - peppUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, June 20, 2018 15:20:12

Ibland är det så lite som behövs för att stärka någon eller göra den glad. Jag skickade några uppmuntrande ord till studenter som jag vet haft det tufft under sitt uppsatsskrivande. Jag ser i deras arbete att och har märkt att det här är skärpta tjejer men vem som helst kan hamna snett om det inte går riktigt vägen. Jag skickade några uppmuntrande ord till dem och fick genast svar som gjorde att jag förstod att det stärkt dem.

Kostade ingenting alls men gör skillnad.

Manus submittat ... igenForskning

Posted by Åsa Wed, June 20, 2018 15:14:42

Så var det då dags att submitta ett manus igen. Det är ett av de där som vi fått rejectade flera gånger som vi nu skickat in till en ny tidskrift.

Vi håller tummarna precis som vi gjort förut.

Bildresultat för indian journal of palliative care

Uppsatserna trillar inUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, June 20, 2018 13:08:53

Ytterligare uppsatser har kommit tillbaka efter revidering. Det är skönt att kunna beta av den arbetsuppgiften och jag vet att studenterna också tycker det är skönt att ha reviderat och inte minst att få veta att de är godkända, för det har alla de som skickat in sina revideringar blivit. Härligt!

Screening ifrågasätts - bukaortaaneurysmHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, June 20, 2018 08:05:35

Efter den stora debatten om PSA-screenings vara eller inte vara har det nu kommit en artikel som ifrågasätter screening av bukaortaaneurysm för män. Den nya studien visar liten, om ens någon skillnad i dödlighet relaterad till bukaortaaneurysm mellan screenade och icke-screenade grupper i Sverige.

Studien visar att om man screenar 10 000 män kommer i bästa fall 2 ha undvikit död på grund av ett brustet bukaortaaneurysm under en tidsperiod av sex år. Det är inte en särskilt övertygande effekt. Kanske finns den inte ens konstaterar artikelns författare.

Här kan du läsa mer om detta

Och här är en länk till artikelns abstract

Sedan screreningen infördes i Sverige 1987 har dödligheten relaterat till bukaortaaneurysm minskat med mer än 70 % vilket till största delen tillskrivs minskad rökning i befolkningen.

Screening är alltid problematiskt eftersom flera fall som upptäcks aldrig skulle gett symtom och skapar oro hos dessa patienter helt i onödan. Flera kommer också att behandlas, med operation i det här fallet, också helt i onödan, med alla de risker en operation för med sig.

Jag förväntar mig en debatt liknande den som var för PSA-screening där arga män kommer känna sig diskriminerade då det, hittills, bara är screening för män som ifrågasatts.

Samtidigt kan vi inte lägga stora resurser på allmänna screeningar, till enorma kostnader, om de inte är effektiva och därmed kan motiveras.

Tre nya citeringar samma dagForskning

Posted by Åsa Tue, June 19, 2018 17:34:55

Det är inte precis varje dag som nya citeringar av mina artiklar droppar in. Idag fick jag aviseringar om inte mindre än tre på samma dag! Som jag förstår det är det också tre olika artiklar som citerats. Verkligen roligt smiley

Att säga sanningen om vårdenHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Mon, June 18, 2018 23:08:32

I gårdagens lokala tidning fanns en artikel med en av Skaraborgs sjukhus fackliga företrädare för Vårdförbundet, sjuksköterskornas fackförbund, Lene Lorentzen.

Här kan du läsa artikeln

Och här kan du se en intervju med Lene. Ljudet är inte det bästa men skruva upp så hör du.Lene säger just det som så många sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus redan vet och kunnat säga om någon brytt sig om att fråga dem: Krisen i vården, bristen på personal beror på att sjuksköterskor inte betalas den lön de borde ha.

När man som sjuksköterska kan få både många tusenlappar mer i månaden i lön, bättre och bättre arbetsvillkor med färre arbetspass på obekväm arbetstid, varför ska man då stanna kvar eller börja arbeta i landstingets/regionens regi?

Precis så enkelt men tydligen också så svårt är det. Det finns en lösning men den kostar pengar, ganska mycket pengar och det vill inte politikerna betala.

Jag kan gärna betala mer skatt för en bättre vård och där är jag nog inte ensam.

Your mobile does not support playing flash video.

Submission med förhinderForskning

Posted by Åsa Mon, June 18, 2018 22:53:02

Jag hade tänkt att submitta ett av våra rejectade manus idag till en ny tidksrift, eller inte ny utan en vi inte submittat det till. Som vanligt är det svårt att få till submission trots att man är väl förberedd och det av flera olika orsaker.

1 Det är alltid en massa pill och pet med saker man inte väntat sig

2 Det som står på tidskriftens hemsida om hur artikeln ska utformas stämmer inte med det som står på andra ställen som t.ex. dokument som beskriver kraven.

3 De har sällan krav på hur referenserna ska skrivas, bara de skrivs exakt så här och så skriver de en hel massa udda saker som inte är brukliga. Sådant tar tid att justera även om man som jag använder EndNote.

4 De ger motstridiga direktiv om flera olika saker på flera olika ställen och inget av det stämmer med hur nypublicerade artiklar ser ut.

Jag har suttit ganska många timmar nu ikväll och försökt att få till det men inte nått hela vägen fram. Jag får ta hjälp av min medförfattare imorgon att reda ut det som jag gått bet på. Snart kan det alltså vara dags att submitta igen .. om inget nytt tillstöter ...

Först eller sist på listan - en loopForskning

Posted by Åsa Mon, June 18, 2018 13:24:48

Jag kunde just bocka av en sak på min lista med saker att göra. Det känns alltid lika skönt och det är tillfredsställande att se listan visuellt bli kortare.

Samtidigt så finns det olika typer av avbockningar. En del är saker som klarats av och inte kommer hamna på listan igen medan andra bara är avbockade just för stunden och snart kommer hamna på listan igen.

Exempel på saker som bockats av och inte kommer hamna på listan igen är när man lämnat in en ansökan, attesterat betyg eller svarat på mail.

Saker som bara temporärt försvinner från listan och strax kommer hamna där igen är när man submittar en artikel. Nästan alltid kommer det att föra med sig en kommande följdåtgärd. Om artikeln får avslag ska den submittas igen och om den accepteras ska nästan alltid några justeringar göras först.

Att rätta tentor är lite samma sak, i alla fall för de som inte når godkänt. Då vet man att det snart kommer vara dags att läsa samma sak igen, men nu efter en revidering. Även för de som når godkänt så hamnar de på listan igen, men då i form av att rapportera betyg och kanske också attestera dem.

Den avbockning jag gjorde nu är av den senare typen. Den kommer snart att hamna på listan igen, men nu i en annan fas och i behov av en annan åtgärd.

Arbete med manus om värdighetForskning

Posted by Åsa Mon, June 18, 2018 13:14:40

Jag har just haft Skypemöte med min medförfattare Tove i manuset om värdighet och vi börjar nu känna oss färdiga med manuset. Vi skickar till vår närmaste medförfattare för en sista läsning innan vi skickar det som slutlig version till resterande författare i vår forskargrupp.

Ännu en sak som betats av på listan. Check på det!

Första godkända uppsatsen för terminenUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Mon, June 18, 2018 10:25:45

Idag fick jag den första av de uppsatser jag examinerade den här terminen i retur. Det har gått två veckor sedan de examinerades och ingen annan har ännu kommit tillbaka till mig i reviderat skick.

Den här uppsatsen hade reviderats på bra sätt och kan därmed anses som godkänd. Härligt att kunna bocka av detta, både för studenterna, handledaren och mig.

Special-"ambulans"Övrigt

Posted by Åsa Sun, June 17, 2018 17:30:30

Igår var jag på en biltillställning i Mantorp Park för bilar som kör snabbt på bana eller sladdar sig runt. Det är inte precis det ställe där jag förväntade mig att se en "ambulans", men så var detockså en väldigt specialiserad ambulans.
Blog imageMan får allt ha väldigt bråttom att få en tatuering för att denna ska kännas aktuell.

Sista tentan rättad för terminenUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, June 15, 2018 00:06:21

Idag rättade jag terminens sista hemtentamen för min del. Det var så skönt att bli färdig med dessa och kunna skicka ut beskeden till studenterna.

Tyvärr får jag läsa en del av dem igen då inte alla nådde kriterierna för Godkänt, men det är som det brukar.

Uppbrott på verandanUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, June 15, 2018 00:04:43

Vi är tvungna att flytta från Florence veranda. Den lokalen ska användas till det nya kliniska lärcentrat vi bygger. Då får Sokrates systrar finna sig i att de är vräkta och flytta in i ett annat rum.

Uppbrottsstämning rådde på verandan igår. Det slängdes och packades om vartannat.
Blog imageJag packade alla mina grejer ganska fort och lätt, men för docenterna på rummet, Pia och Ina tog det mer tid. De har ju varit på högskolan mycket längre tid än Malin och jag och de har följaktligen mer papper och grejer. En hel soptunna fyllde de med papper, gamla böcker och annat skräp.

En tröst är att vi alla får fortsätta att dela rum och också får sällskap av vår professor. Men det blir väl efter sommaren.

Ett avslag per dag ...Forskning

Posted by Åsa Thu, June 14, 2018 23:58:50

det gör ingen glad. Tyvärr så var det så det blev. Vi fick en av mina submittade artiklar rejectad i måndags, en annan blev ju rejectad i fredags.

Den här artikeln hade varit ute på review och reviewer 1 hade ingen kommentar alls, reviewer 2 hade ett fåtal kommentarer och reviewer 3 tyckte artikeln var bra men hade lite fler kommentarer.

Editorn beslutade sig dock för ett avslag, inte för att artikeln inte höll för publicering utan för att den för tillfället inte passade in i deras publiceringar.

Jag vet inte om det är bättre eller sämre att få ett avslag på den grunden. Klart att det är bra att artikeln bedöms hålla tillräckligt hög kvalitet för att vara publicerbar men ett avslag är ett avslag oavsett grunderna.

Nåja, det är som alltid bar att borsta upp sig och komma igen. Vi har ju fått en del synpunkter att arbeta med för att förbättra manuset ytterligare så det blir det första att göra. Därefter får vi anpassa den för en ny tidskrift. Sånt slit.

Present av PiaUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Sun, June 10, 2018 23:01:37

Jag fick en present av Pia när jag var på Högskolan senast. Hon hade insett att hon väldigt sällan åker på konferens numera så hon gav sitt posterrör till mig.

Tack snälla Pia! Det är perfekt! Verkligen bra att ha när man åker på konferens så man slipper hålla posterröret i ena handen utan kan ha händerna fria, att dra rullväska och bära annat bagage med inte minst.

Blog image

Snabbt avslagForskning

Posted by Åsa Fri, June 08, 2018 14:39:31

Igår eftermiddag submission, idag vid lunch rejection. det är nästan rekord för min del.

Anledningen - litet sample size ...

Ja det är ju en kvalitativ studie och den har 27 deltagare som har intervjuats enskilt eller i fokusgrupper så det var inte sant.

Sååå tröttsamt! När ska den kvantitativa forskningen sluta vara norm?

Att stå vid en stängd dörr ...Hälso- och sjukvård

Posted by Åsa Fri, June 08, 2018 14:34:36

Under våren kom inbjudan till uppstartsträff för ett Nätverk för vårdvetenskap från Skaraborgs sjukhus FoU. Det är något som jag verkligen har saknat! Ända sedan jag var doktorand har jag och fd doktorandkollegor talat om behovet av detta för oss sjuksköterskor som arbetar i sjukvården. Vi blev doktorander 2006.

En gång tidigare har ett försök gjorts att starta ett sådant nätverk men det blev bara ett möte. När inbjudan kom blev jag alltså mycket glad och bokade in mötet i almanackan.

Idag var det så dags för mötet. Jag har haft fullt sjå i veckan med att ha kvar den här bokningen i almanackan men knåpat för att få till det då jag velat prioritera mötet.

Döm om min förvåning när jag står alldeles ensam utanför en stängd dörr till en alldeles nedsläckt lokal. - Var är mötet?

Efter att ha frågar runt lite får jag veta att mötet är inställt eller ska man kanske säga flyttat, till i höst. Eftersom jag stod där alldeles ensam antar jag att alla andra som fått inbjudan fått veta att mötet flyttats. Riktigt dåligt!

Royaltyns storlekUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, June 07, 2018 23:30:14

Efter att ha läst avtalet med förlaget kan jag konstatera att vi som författare kommer att få 0,4 % av intäkterna för boken per kapitel vilket då ska fördelas på oss två författare. Om boken kostar 200 :- innebär det totalt 0,8 kr per såld bok eller 40 kr till oss vardera om boken säljs i 100 exemplar.

Jag har ingen aning om vilka upplagor böcker som denna kan tänkas säljas i och inte heller vilket pris den kommer att få så det blir spännande att se vad det blir.

Manus åter submittatForskning

Posted by Åsa Thu, June 07, 2018 23:14:33

Nu ikväll har jag submittat vårt manus om kommunikation igen. Det är den tredje tidskriften vi prövar och vi kan väl hoppas på tredje gången gillt ...

Blog image

Avtal för vårt bokkapitelUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, June 07, 2018 14:27:47

Idag kom det ett brev från förlaget som ska publicera boken med vårt kapitel om digitalisering av en kurs i vetenskaplig teori och metod med posten.

Jag hade inte riktigt tänkt på att vi kommer få betalt från förlaget för att vi medverkat i boken. Jag gissar att boken inte kommer bli en sådan bästsäljare att vi kommer kunna försörja oss på royaltyn från den men den kanske kan bekosta inköp av en och annan bok för egen del.

Avtalet ska undertecknas och skickas åter till förlaget. Sista korrekturen kom förra veckan. Snart är boken tryckt smiley