Disputeradsjukskoterska

Frukost - i folkhälsans teckenÖvrigt

Posted by Åsa Sun, February 18, 2018 23:00:03

Min son är just nu ute på ett företag i sin verksamhetsförlagda utbildning, eller praktik so de kort och gott kallar det. På det företaget serveras det frukost varje morgon. Företaget har infört det för att det var så många av deras anställda som inte åt frukost. Mjukt och hårt bröd, några olika sorters pålägg och så kaffe eller te är vad som serveras.

Blog image

Vilket alldeles lysande sätt att främja folkhälsa!

Klen respons på förfråganHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Fri, February 16, 2018 12:10:34

Jag har fått mycket klen respons på min förfrågan om personer som är representanter för olika delar av vårdkedjan kan tänka sig att spela in en kort ljudsnutt för filmen om vårdkedjan inom strokevård som jag ska göra för den nationella webbaserade strokekompetensutbildningen.

Tre personer, inklusive mig har har skickat in bidrag och ytterligare tre har överhuvudtaget hörts av. Två av dessa har sagt att de ska göra detta medan en är tveksam. Det är 17 personer som är tillfrågade ...

Arbetsamt arbete med arbetsrutinerHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Thu, February 15, 2018 23:09:32

Idag har jag och strokeenhetens överläkare Björn börjat att revidera vårt lokala vårdprogram. Vi tänker att det ska förenklas och reduceras men också anpassa till de nya Nationella riktlinjerna för strokevård som kommer under våren.

Vi förenklar och reducerar genom att skilja ut det som handlar om hur saker ska göras från det som beskriver mer varför det blir som det blir. Det kommer innebära att det blir ett vårdprogram som är som en kokbok med recept för hur man ska handlägga patienter och ett appendix som är mer utbildande omkring stroke som sjukdom och vårdprinciper för strokevård. Det senare blir på så sätt ett dokument som kan lämnas till studenter som kommer till avdelningen som de kan använda för att förstå och lära sig om strokevård.

Vi tror detta är smart då vårdprogrammet i dag är väldigt omfattande och lite svårt att hitta i bland all texten. Vill man snabbt hitta behandlingsinstruktionen för högt blodtryck i det akuta skedet så är det inte så helt enkelt. Det ska det bli ändring på!

Det är ett ganska drygt arbete som vi inte ens kom halvvägs i, inte ens halvvägs i att dela upp det på respektive dokument är jag rädd men vi får jobba på.

En hälsosammare Alla hjärtans dagÖvrigt

Posted by Åsa Wed, February 14, 2018 23:19:15

Idag är det Alla hjärtans dag. Min sambo gav mig en ask med gelégodishjärtan, på sängen dessutom. Av mig fick han en hälsosammare present.

Blog imageJa han fick förstås bara ett äpple och det var kanske bra för det var oväntat surt sa han. Jag tyckte de var så fina och tänker att jag ska prova att göra något liknande i sommar med äpplena på mammas äppleträd. Jag har inget eget tyvärr.

Jag undrar dock om inte jag uppskattade hans present mer än han uppskattade min. Men det är väl tanken som räknas smiley

MetodrumsövningarUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Tue, February 13, 2018 23:39:34

Idag har jag varit en heldag i metodrum med studenterna i kursen palliativ vård. Jag passade på att ta kort för vår poster vi ska presenter på palliativa konferensen i Stockholm om ca en månad. Några glada studenter ställde snällt upp som fotoobjekt.

Blog imageTanken är att illustrera de moment vi anser är viktiga i vår kurs som små grupper vid seminarier, omhändertagande av avliden i metodrum samt simulering av vård av döende patient.

Skicka, men bara en delForskning

Posted by Åsa Mon, February 12, 2018 23:26:04

Idag på vårt forskningsgruppsmöte fick min kollega uppmaningen att skicka manuset, men bara en del av det till vår forskningsgruppsledare för kommentarer.

Varför vill man ha det så undrar jag? Vad är det för fördel med att bara få ett utsnitt av manuset och inte få hela? det går väl utmärkt bra att bara läsa den del man kommer överens om tänker jag.

Nåja, vi är alla olika.

Rekonstruera är så svårtForskning

Posted by Åsa Sun, February 11, 2018 22:46:07

Jag har suttit med min ansökan för docentmeritering. Jag har ju ett som jag tycker, uppdaterat CV men trots det så är det många uppgifter som saknas i det och som jag behöver nu. En sådan sak är t.ex. diarienummer och titel för de forskningsansökningar jag gjort och som gett mig forskningsmedel.

Jag har suttit och försökt rekonstruera detta idag men det är verkligen jättesvårt. Hur jag än försöker får jag det inte att stämma. Imorgon får jag helt enkelt fråga hos en av mina forskningsfinansiärer om de kan hjälpa mig att reda ut det som är oklart. Som tur är verkar det bara vara oklarheter för ansökningar hos denna enda av de jag sökt medel från

Jag sänder en tacksamhetens tanke till alla de timmar jag lagt på att hålla mitt CV uppdaterat. Det är guld värt inser jag!

Obegriplig mailkonversationUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, February 09, 2018 23:31:13

Idag fick jag mail från en student som inte var säker på vad instruktionerna i kursPM innebar. Jag svarade och hänvisade till texten i kursPM. Studenten mailade tillbaka att hen ansåg sig ha rätt att fråga och tyckte mitt svar var konstigt. Jag svarade att vi försöker använda det som står i kursPM för att förtydliga. Då svarade studenten att kursPM inte var otydligt. Nu undrar jag, varför mailade då studenten från första början? Obegripligt.

MailbombningHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, February 07, 2018 23:44:13

Jag har precis börjat med utskick till personer jag tänkt ska vara med och bidra till filmen om vårdkedjan vid stroke som jag fått ansvar för att ta fram för webbstrokeutbildningen.

Det var mer svårt att ta fram ett manus som skulle kunna fungera för alla de olika delarna av vårdkedjan för hela landet. Utgångspunkten fick tas i de nationella riktlinjerna och med en del luddiga formuleringar så alla ska kunna känna igen sig och sin verksamhet i filmen.

Det är ganska många som vi vill ska delta i filmen så det blev en hel del mail, för min del alltså, men de som jag vill ska medverka får ju förstås bara ett mail vardera.

Nu är det bara att hoppas att alla tilltänkta kan tänka sig att delta också. Jag håller mina tummar!

Besked om bokkapitletUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Mon, February 05, 2018 21:36:22

Idag kom beskedet om vårt inskickade bokkapitel.

Det har blivit accepterat!

Verkligen jätteroligt. Vi fick först ett långt mail där det stod en hel massa saker. Bland annat skrev redaktören en hel massa om vad so fungerat bäst i de olika kapitlen och för nästan alla punkter så var det just så vi gjort. När vi sedan fick just vårt kapitel så var det nästan inga ändringar som vi behövde göra. Jättekul!

Vi firar med bubbel!

Blog image

Ansökan om docenturUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Sun, February 04, 2018 22:59:48

Under våren är det tänkt att jag ska lämna in min ansökan om docentur. Det är en hel del att skriva så jag har börjat så smått för att ha gott om tid att fila på den. Det är inte alldeles enkelt att få med allt man vill då rubrikerna inte riktigt är de jag skulle önska.

Tur jag har en mentor som stöd i detta!

Fem rekommendationerForskning

Posted by Åsa Sun, February 04, 2018 17:13:08

Mitt svar om vad som är bästa ordning att skriva en artikels olika delar på som jag lämnat på ResearchGate har just fått fem rekommendationer. Det är såklart roligt att andra tycker att de idéer man har är bra.

Blog imageSkaraborgs sjukhus årsredovisningHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Sat, February 03, 2018 19:18:35

I Skaraborgs sjukhus årsredovisning kan man läsa att antalet vårdplatser varit färre under 2017 är tidigare år då vårdplatser inte kunnat hållas öppna på grund av brist på personal och då framförallt sjuksköterskor.

Där framgår också att kostnaden varit hög för övertid som behövts för att upprätthålla verksamheten och att personalen belastas med dels övertid, dubbelpass och bemanningssnurror, dvs. bemanning på extraavdelning med personal från ordinarie personal.

Kostnaden för hyrpersonal har också ökat då det funnits ett ökat behov av detta för att täcka vakanser.

Operationer har också behövt ställas in på grund av brist på personal vilket direkt drabbar patienter med inställda och fördröjda operationer som följd.

Ja det är ju ingen munter läsning. Personalen som arbetar heltid i vården, om de orkar då alltså, är nog enig i att åtgärder behövs.

Här kan du läsa om detta i den lokala tidningen

Bern here I come!Forskning

Posted by Åsa Fri, February 02, 2018 19:10:34

Idag kom beskedet att vårt abstract till European Association for Palliative Care konferens i Bern i maj har accepterats! Verkligen roligt!

Jag har visserligen varit i Bern förut men det är inget hinder för att åka dit igen. Här en bild från 1880 som visar hur det såg ut vid Björngroparna då.

Blog image


Sista reviderade uppsatsen klar!Universitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, February 01, 2018 23:12:42

Idag fick jag den sista av de uppsatser jag examinerade höstterminens sista vecka i retur i reviderad form.

Härligt att alla uppsatserna nu är godkända och roligt också att de alla blev så bra! All heder åt studenterna och deras handledare.

HLR-nätverksträff i VGRUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, February 01, 2018 23:11:00

Idag har jag och min kollega Karin varit på HLR-nätverksträff för VGR. Vi är glada att bli inbjudna till detta så vi också kan vara en del av det nätverks som arbetar för god Hjärt- och lungräddning inom vården i VGR. På bilden syns Solveig Aune från HLR-rådet samt några av deltagarna.

Blog image

Medicinpoesi om afasiHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, January 31, 2018 22:38:35

En av dagens föreläsare, en logoped gav följande liknelse om afasi


"Afasi är som att spränga ett bibliotek"

Blog image

All struktur som funnits för språket är borta och kvar är bara kaos. Målande beskrivet!

Inspirationsdag med SCVHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, January 31, 2018 22:35:24

SCV ska utläsas Stroke Centrum Väst och de hade idag en inspirationsdag med fokus på rehabilitering. Många intressanta föreläsningar, bland annat om de nya Nationella riktlinjerna och om utredning- och behandlingsstöd för arbetsterapi och fysioterapi. Mycket bra! Då det innehåller både det som ska utredas och det som inte ska utredas. Min övertygelse är att man idag lägger en hel del resurser på fel saker, t.ex. att förvissa sig om att en person verkligen inte har behov av träning, trots att screening visar detta. Antagligen av rädsla att inte missa något. Jag ser fram mot att detta ska implementeras i hela VGR!

Blog image Närmast i bild två kollegor från strokeenheten i Lidköping.

Seminarium med intressant frågaForskning

Posted by Åsa Tue, January 30, 2018 23:51:15

På eftermiddagen idag var jag på seminarium på Skaraborgsinstitutet. Rubriken för seminariet var intressant:

Som man frågar får man svar! Om konsten att formulera innovativa forskningsfrågor

Tyvärr var inte artikeln som vi skulle läsa alls inspirerande, och den var dessvärre också väldigt lång. Forskarna bakom artikeln vi läste menade att forskare hottar sina forskningsfrågor genom att identifiera luckor inom forskningsfältet istället för att problematisera. De menade också att forskning baserad på luckor i kunskapen var mindre intressant än den som uppkom genom problematisering.

Jag känner inte alls igen deras beskrivning av hur forskningsfrågor uppkommer. De var verksamma inom ekonomiområdet. Kanske arbetar de så där?

Blog image
3 av 18 - uselt!Universitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Tue, January 30, 2018 23:45:18

Kursutvärderingen av kursen vi just avslutat, kandidatuppsats, fristående kurs, har besvarats av 3 studenter av 18.

Vad ska man göra med det? Inte kan man förändra en kurs på basen av vad dessa skrivit. De utgör ju en absolut minoritet i detta.

Vissa saker som vi själva redan beslutat förändra ges däremot stöd i studenternas kommentarer och även om inte det betyder så särskilt mycket så känner vi oss ändå nöjda med planerade förändringar.