Disputeradsjukskoterska

Tjuvstart ...Övrigt

Posted by Åsa Thu, August 16, 2018 23:18:05

på vad? På att semestern är slut. Kan det vara roligt undrar ni? Nja, lite, men mest för att det är nödvändigt. Jag har inte precis jobbat, men förberett för att kunna köra igång med full fart på måndag. Det har inneburit att knyta ihop lite lösa trådar, maila lite olika människor och hoppas att de hinner svara allra senast på måndag och göra lite allmänt fix som jag tyckte behövdes.

Förberedelser för resan till Namibia - läsa påUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Tue, August 14, 2018 08:00:22

Jag förbereder mig för resan till Namibia genom att läsa en bok jag rekommenderats av vår internationella koordinator. Den är skriven av Jonas Stier och heter Kulturmöten - en introduktion till interkulturella studier. Boken planeras som kurslitteratur i en kurs som förberedelser för utbytesstudenter. Jag har läst de två första kapitlen, vilket är nästan halva boken, nästan helt utan någon behållning. Jag hoppas verkligen att resten av boken är bättre ...

Submission - och vad händer?Forskning

Posted by Åsa Wed, August 08, 2018 22:22:50

Jag skulle submitta vårt manus innan det bär iväg på en semestertripp och vad händer?

Jo samma som alltid händer, det man trodde var under kontroll är inte det. Jag blir så trött! Som vanligt är det så här. Och detta trots att jag i flera dagar arbetet med att få ordning på manuset med alla föreskrivna rubriker som ska vara, ordningar och extra-information som ska vara med.

Den här gången är det figurerna som stökar till det. De nyaste vi har är i färg och det kan de inte vara den här gången och de svart-vita vi har är i fel format. Så tröttsamt!

Det är bara att invänta att statistikern kan ta fram nya figurer som stämmer överens med tidskriftens krav.

Folkhälsospaning - SchweizHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Fri, August 03, 2018 23:46:18

När jag var i Schweiz såg jag dessa skyltar uppsatta vid de stora broarnaöver Aare i Bern.

Blog imageTexten lyder "Desperat? STOPP! Ring oss så kan vi prata om det!

Utöver det så satt det nät uppsända vid broarna för att försvåra att hoppa från dem.

Blog imageDet är såklart bra att ge hjälp och stöd till personer som är på väg att ta sitt liv och att ge dem information om vart de kan vända sig istället för att hoppa mot döden. Tyvärr hindrar väl inte uppsatta nät att den som är desperat tar livet av sig men det hindrar dem såklart från att hoppa ner i floden. Att gå ut i gatan framför en bil är ju ett alternativ ...

Nej, igen ...Forskning

Posted by Åsa Tue, July 31, 2018 23:59:26

Nu har vi fått besked om att tidskriften vi submittat ett av våra manus gett avslag på det. Trist!

Det var tre reviewers och de var lite blandat inställda till manuset. En del kommentarer var kanske bra medan andra mer tyder på okunskap hos reviwerna.

Nåja, oavsett hur det är med det så gör det vare sig till eller ifrån. Vi får se om det är något vi kan justera för och så får vi submitta det till en annan tidskrift, igen.

Det kom ett brev ..Universitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Sun, July 29, 2018 12:02:20

I fredags kom det ett brev i min brevlåda. Ett hårt och med en tydlig bön utanpå, "Vänligen böj inte!".

Blog imageDet var mitt intyg från Lancaster University som kom på min MOOC i Palliative care som jag gick i början av sommaren. Inte mindre än tre sidor på tjockt fint papper var det. Ett med lite info om vad intyget kan användas till, ett med själva intyget och ett med beskrivning av kursen.
Blog image
Blog image
Riktigt snygga intyg! Pappret är sådär tjockt som man vill att det ska vara och med snyggt tryck med lite glans i. Snyggt!

Städar lite bland postrarForskning

Posted by Åsa Fri, July 27, 2018 15:12:29

Jag var i mitt förråd och råkade få ögonen på att jag hade en hemsk massa rör för postrar. Det kan knappast vara nödvändigt att ha ett rör för varje poster utan det går fint att ha flera i varje insåg jag. De fyller liksom inte hela röret.

Efter min städning är det nu tre rör med två eller tre postrar i varje och fyra tomma posterrör som jag ska lämna åter till Bild och Media så de kan använda dem igen.

Varje rör är märkt med vilka postrar som är i dem så jag kan hitta den jag vill och lite mer plats i mitt förråd blev det också och det var ju toppen!

Besked från editornForskning

Posted by Åsa Wed, July 25, 2018 23:40:05

Idag fanns det ett besked från editorn för en av de tidskrifter vi submittat en artikel till, i lutet av maj, att de ska leta efter en ytterligare reviewer för vår artikel så det kommer dra ut på tiden ytterligare lite.

Det var ju snällt att meddela oss detta. Nu tycker väl kanske jag i och för sig att det redan dragit ut en del på tiden. det har ju redan gått typ 8 veckor och den här tidskriften brukar enligt uppgift från andra som submittat dit ge besked inom några veckor. Det kan ju i och för sig vara en definitionsfråga, men 8 veckor är väl snarare några månader än några veckor.

Nåja, inget att göra åt det utan vi får bara vackert vänta.

Handräckning och avhysning - stöd från polisenHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Mon, July 23, 2018 22:22:46

Under de två veckor jag arbetade kliniskt var det inte så stroke:igt på avdelningen. Lite trist eftersom det är därför jag vill jobba, för att träffa de patienter som utgör mitt forskningsfokus. När inte det finns får man försöka hitta mening i det som finns.

Under den sista av de två veckorna var jag med om något som jag inte varit med om under alla mina tidigare år som sjuksköterska. Jag fick ta hjälp av polis både för handräckning och för avhysning. Handräckning för att hämta in en patient som vårdades under LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård) som avvikit från avdelningen och avhysning för att få hjälp med att få en person som störde vården att lämna sjukhuset.

Båda dessa saker var helt nya för mig, trots alla mina år i vården. Det är om inte vardag, så i alla fall vanligare förekommande på vår medicinska akutvårdsavdelning så de kunde ge råd om hur man skulle göra i allt detta och det var skönt att ha dem att rådfråga. Inte det jag räknat med att träffa på i sommar men man vet ju aldrig vad som ligger framför en å andra sidan. Ännu en erfarenhet rikare alltså.

Tack för de här veckorna!Hälso- och sjukvård

Posted by Åsa Fri, July 20, 2018 19:55:52

Nu har jag arbetat två veckor på min kliniska arbetsplats och det är dags för semester. Äntligen! Det har varit jätteroligt att jobba kliniskt men det ska bli skönt med ledigt.

Det har inte varit så mycket stroke-igt men väl lite annat smått och gott som jag kommer återkomma till senare i bloggen.

Blog imageHej då sjukhuset! Vi ses efter semestern.

Att visualisera med statistikForskning

Posted by Åsa Wed, July 18, 2018 11:19:17

Jag har suttit nu några dagar och knåpat med analyser för den sista av de artiklar jag fått tillbaka med avslag och som ska re-sumittas. Jag hade en klar bild av vad jag ville visa med analyserna men frågan var bara hur det skulle visas.

Beroende på hur man väljer att dela materialet för sina analyser kan man visa lite vad som helst känns det som.

Visst ger dessa två diagram olika intryck av materialet.

Blog image

Blog imageMen det handlar inte bara om gruppering utan även skalorna på de olika axlarna har betydelse. Se på dessa två där den ena har en bruten y-axel och den andra startar från värdet 0. De visar i och för sig inte samma bild men det syns ändå att den skillnad som ser så stor ut i det övre diagrammet inte är så stor när man har hela axeln.

Blog imageBlog imageDeltagare kursen om etik i demensvårdUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, July 18, 2018 11:06:58

Här är ett kort på alla deltagarna i kursen om etik i demensvård som jag gick för två veckor sedan i Leuven. Vi var 29 deltagare från många delar av världen men tyvärr ingen från något av de afrikanska länderna. Majoriteten var från Europa.
Blog image

Kursledaren, Tjis, killen i basker nere i vänstra hörnet, arrangerade fotograferingen när vi var på den fina middagen på the Faculty club. Det är ett gammalt kloster-område med kvinnor som inte avlade religiösa löften verkade. Det är ett av UNESCOS världsarv och ägs numera av KU Leuven.

Middagarna här är alltid väldigt fina och här är kvällens meny.

Blog image
Blog image

Fyra i rad - arbetspassHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Mon, July 16, 2018 23:37:32

Idag var det mitt fjärde arbetspass, över hela helgen. Även om vi haft en ganska bra helg eftersom vi har haft fullt med patienter och alltså vare sig behövt skicka några patienter någonstans eller ta emot nya patienter i någon större utsträckning då kändes det ändå väldigt skönt när klockan blev tre idag och det var dags att rapportera till de som kom för att arbeta kväll.

Imorgon har jag en ledig dag. Härligt!

Debattartikel av medförfattareForskning

Posted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:11:40

Min medförfattare Tove har fått in en debattartikel om forskning om läkemedel för sällsynta diagnoser i Dagens medicin.

Blog imageHär kan du läsa artikeln i sin helhet

Bra gjort Tove! Vi får inte välja bort viktig forskning för små grupper för att det är kostsamt. Även de har rätt till forskning om sina sjukdomar om man följer lagens mening om lika vård för alla.Det enkla fungerarHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:09:10

En av våra patienter gick från avdelningen igår. En äldre man med demens som bara försvann under eftermiddagen. Vi fick vet av Securitas att de sett en man som skulle kunna vara han på väg mot stora vägen. Polisen kontaktades och hittade mannen i skogen.

Idag möttes jag av detta när jag kom till avdelningen.

Blog imageEn synnerligen lågteknologisk men inte mindre effektiv lösning för att höra när mannen lämnar rummet på avdelningen. Larmmatta släng dig i väggen!

På jobbet - som sjuksköterskaUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Sat, July 14, 2018 11:18:30

Den här helgen jobbar jag med Denis som varit min kollega i typ en hel evighet eller typ 15 år. Vi har haft det ganska bra måste man nog säga. Denis är i full färd med dokumentation men är lite uppgiven för han har svårt att få bokat en transport för överflyttning mellan vårt sjukhus och patientens hemsjukhus i Stockholm.


Blog image

Blommogram från studentUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, July 13, 2018 14:22:06

Idag fick jag ett blommogram med otroligt vackra blommor från en students som skrivit uppsats och som jag stöttat lite extra då det knakat med hennes skrivpartner.

Blog imageVäldigt roligt så klart!

I mål med MOOCUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, July 12, 2018 22:33:59

Jag har just avslutat den MOOC (massive open online course) som jag tagit i Palliative care vid Lancaster University.

Jag har nog inte lärt mig så mycket om palliativ vård, för att jag visste för mycket redan innan jag påbörjade den gissar jag, men jag har fått ta del av exempel på hur palliativ vård är utformad i olika länder i Europa. Det kan ju vara intressant i sig.

Det som gett mest är nog annars erfarenheten av att delta i en MOOC i sig. Jag tänker att det är lite som de webbaserade kurser våra studenter går på C-nivå.

Att gå en MOOC är oftast gratis men vill man ha ett intyg på att man genomfört kursen får man betala en kostnad och eftersom jag gjort just det så kan jag nu stoltsera med ett intyg på min nyvunna kompetens.

Blog imageDels ingick det intyg att ladda ned men de kommer också att sända ett per post hem till mig. Vi får väl se när det kommer.

Beta av uppgifterUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, July 12, 2018 12:19:13

Arbetet som är kvar från vårterminen hänger kvar. Jag har godkänt två uppsatser den här veckan efter deras revideringar och jag rättade just den sista kvarvarande omexaminationen från vårens kurser. Utöver det har jag också gett ok för en magisteruppsats att skickas in efter revideringen.

Det har verkligen dragit ut på tiden men nu verkar det vara klart med allt sådant arbete.

Det enda som kvarstår nu är att lägga upp höstens första kurs på DisCo, eller inte själva utformningen av den utan bara allt material som ska användas i kursen. Det tar sin rundliga tid och är kanske inget jag gör idag även om det hade varit skönt.

Det sitter i kroppenHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, July 11, 2018 23:40:39

Även när jag inte vet eller minns hur saker ska göras i mitt kliniska arbete så har jag de här dagarna sett att en del saker sitter i kroppen. Det gäller t.ex. kortkommandon för dokumentation i vårt journalsystem. Ingen av mina kollegor använder sig av det så de kan inte heller ge någon ledning i detta. Men när jag väl satt där vid datorn och skulle ta fram olika saker som aktuella läkemedelsordinationer, signera läkemedel osv så satt det vara där, liksom i själva kroppen.