Disputeradsjukskoterska

Examinationer i dagarna tvåUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, February 15, 2019 19:05:22

Idag var det andra dagen av examinationer i kursen Palliativ vård. Det är alltid roligt att träffa studenterna i små grupper som vi gör vid den här examinationen. Man får en närmare kontakt och studenterna kan komma med sina funderingar. Palliativ vård är ju ett ämne som ofta väcker många talkar så det brukar vara värdefullt.

Alla studenterna var så duktiga och då är det ju lätt att examinera!

Föreläsning i PiteåHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Thu, February 14, 2019 09:05:08

Igår var jag i Piteå och höll en föreläsning om plalliativ vård vid stroke på en utbildningsdag för Betaniastiftelsen. Halva dagen var vikt åt det och andra åt pallikativ vård vid hjärtsvikt och KOL.

Blog image

På väg men utan minneHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Tue, February 12, 2019 13:23:53

Jag är på väg, just nu mot Stockholm med tåget men slutdestinationen är Piteå där jag ska föreläsa imorgon. Jag ska flyga från Arlanda till Luleå och sedan åka anslutningstaxi sista biten.

Rädslanför att ha glömt något finns vid varje resa. Oftast har jag fått med det mesta och det som glömts kan jag ofta klara mig utan.

Idag har jag glömt mitt USB-minne i datorn när jag skrev ut reseplanen. Trist, men så är det. Jag komemr klara mig utan det. Min presentation har jag skickat till mig själv och en del saker kan jag arbeta med som är på nätet. Annat jag tänkt göra under resan får helt enkelt anstå.

Trailer för vår nya specialistutbildning i palliativ vårdUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Tue, February 12, 2019 08:07:06

I höst startar Högskolan Väst sin nya specialistutbildning i palliativ vård. Idag råkade jag av en slump hitta utbildningens sida på nätet och följande trailer om den.Your mobile does not support playing flash video.

Röja och reda uppUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Mon, February 11, 2019 09:21:51

Det är väl ingen gång som man känner sig så duktig som nr man röjt och rensat i saker man borde gjort för länge sedan. När man har alldeles för mycket att göra är det lätt hänt att saker som inte nödvändigtvis måste göras "nu" prioriteras ned. De läggs åt sidan och riskerar att glömmas bort. Om man inte glömmer bort dem så ligger de och gnager på ens samvete och skapar en olustig känsla av att man inte gjort det man borde.

Just nu har jag haft det lite mer drägligt och nästan kunnat andas vilket gett just möjlighet att röja och reda upp. Särskilt bra går det ju såklart om man använder sådan tid som inte är avsedd för arbete, som helger och det är just det jag gjort. I helgen gjorde jag följande av mina dåliga samveten:

Städade skrivbordet
Skrev lönelistor för mitt nationella uppdrag för hela 2018
Registrerade HLR-utbildningar, den tidigaste av dem i maj och den senaste i december

Inget av det är särskilt kul, meriterande eller intressant utan bara sånt som behöver göras. Härligt att det nu är gjort!

StädaÖvrigt

Posted by Åsa Sun, February 10, 2019 22:33:58

Det börjar med att man har ordning och sedan lägger man något där som egentligen borde ligga någon annanstans. Det bygger på sig, man gör en hög till och sedan är det inte så ordningsamt längre.

Det här var precis det som hänt mig och mitt skrivbord.

Blog imageI helgen har jag åtgärdat detta och även om resultatet inte är perfekt så är det i alla fall en bra bit på väg.

Blog image

Lös problemetUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, February 06, 2019 22:51:22

En av mina kollegor är sjuk och imorgon är det examination av studenterna i palliativ vård. Vi måste lösa problemet så alla studenter kan examineras. Om alla hjälps åt så går det.

Jag kastar om mitt schema och avstår ett möte imorgon förmiddag och skickar ett skriftligt underlag istället för att närvara personligen. Några studenter tillfrågas om att examineras på förmiddagen istället för på eftermiddagen vilket innebär att vi alla får fler studenter att examinera än ursprungligen var tänkt och resten fördelas mellan de lärare som examinerar under eftermiddagen. Voila! Problemet är löst, men det hade inte kunnat ske utan ett samarbete där alla bidrog med sin del.

Redan läst 20 gångerForskning

Posted by Åsa Wed, February 06, 2019 22:46:31

Min senast publicerade artikel har bara funnits på ResearchGate några dagar och har redan lästs 20 gånger. Verkligen roligt med sånt gensvar!

Blog image

Vi fastnade på "aim"Hälso- och sjukvård

Posted by Åsa Tue, February 05, 2019 22:15:37

Idag var jag på min kliniska arbetsplats för en föreläsning om stroke och strokeenhetsvård. Min chef hade skrivit ut min artikel som publicerades i förra veckan och lagt i personalrummet. Det var ju roligt att se.

En av mina undersköterskekollegor sa - Jag skulle gärna läsa din artikel men jag kan inte läsa engelska. Vi fattar ju inte vad det står. Vi kom till första ordet och det var "aim" och det förstod vi inte.

Det är såklart inte lätt att hålla sig uppdaterad och ta del av ny forskning om man fastnar redan på första ordet.

Rivstart på veckanUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Mon, February 04, 2019 09:05:14

Med mindre än en timmes arbetad tid den här veckan har jag redan betat mig genom alla mail som dykt upp sedan i fredags kväll samt godkänt ett examensarbete från den fristående uppsatskursen.

Snyggt jobbat av er som nu nått Godkänt.

Blog image

Firar med bubblorForskning

Posted by Åsa Sun, February 03, 2019 23:59:20

Min vana trogen firade vi min publicerade artikel med bubbel. En god vana som jag ämnar hålla fast vid. Att vi fick ett glas av institutionen när vi disputerade bör ju rimligen betyda att det ska användas till något, och vad kan då vara bättre än att fira in nya vetenskapliga artiklar med det?

Blog imageSkål för en ny artikel!

Äntligen är artikeln publicerad!Forskning

Posted by Åsa Thu, January 31, 2019 10:43:03

Idag kom beskedet att vår artikel har publicerats. Äntligen! Vi har ju varit lite smått skeptiska till Indiernas förmåga att ro detta i land men nu kom den. Så roligt!

Blog imageHär är länken till en sida där man kan läsa artikeln i sin helhet

Kanske min turdag?Hälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, January 30, 2019 14:08:12

Idag på vägen till Sahlgrenska sjukhuset träffade jag en dietist som undrade hur det gått för oss i WebbSKU med film om nutrition/ätande. När jag sa att det gått dåligt sa hon att hon skulle se om hon kunde få till stånd en sådan film. Hon hade en kollega som hon skulle försöka engagera i detta.

Toppen! Precis det som vi behöver!

Stroke Centrum Västs InspirationsforumHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, January 30, 2019 09:49:12

Idag är jag på Stroke Centrums Västs inspirationsforum. Idag ska vi få höra om livsstilsförändringar, olika forskningsstudier, som den prospektiva kvinnostudien i Göteborg mm.

Temat för dagen är livsstildförändringar. En spännande dag med ett viktigt innehåll.

Arbete med artikelUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Tue, January 29, 2019 23:12:12

Idag har jag och en av mina medförfattare arbetet med vår artikel. Det har gått lite trögt med den men nu är vi framme i det att vi behöver reducera texten. Vi hade drygt 1200 ord för mycket när vi idag var färdiga med texten för resultatdiskussionen. Ett antal ord försvann då vi tog bort några referenser, vi gick från 32 referenser till 24 men ytterligare reduktion behövs. Just nu har vi knappt 700 ord för mycket så fortfarande är det en bit kvar. Vi är halvvägs dit kan vi säga.

Ambulanshelikopter i snöHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:49:02

Precis när vi skulle äta lunch idag kom det en ambulanshelikopter. Vädret idag erbjöd inte den bästa sikten även om helikoptern landat rakt utanför vårt fönster.

Blog image

Hjärtats aulaHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:42:40

Föreläsningen idag hölls i Hjärtats aula. Lite fyndigt är det, särskilt när man ser vilka ytterligare salar som finns på samma ställe.

Blog image

Jag föreläser på Neurodagarna i GöteborgHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:38:03

Sahlgrenska universitetssjukhuset hade bjudit in till Neurodagarna, en två-dagars utbildningssatsning för undersköterskor i neurologisk vård. Jag hade tillfrågats om att föreläsa om palliativ omvårdnad och etiska tankar så därför var jag idag i Göteborg för att under knappt en och en halv timma föreläsa om detta.

Så här svarade deltagarna på frågan om vad palliativ vård är

Blog image


Och så här svarade de på vanliga symtom vid livets slut

Blog imageAtt ställa frågor som dessa är alltid lite spännande då det ger en inblick i deltagarnas tankar och föreställningar om området. Det sistnämnda var särskilt intressant eftersom det som de lyfte fram som vanligast inte är det som det Nationella vårdprogrammet för palliativ vård lyfter som vanliga och svåra symtom vid palliativ vård vid neurologisk sjukdom.

Vården behöver förbättrasHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Fri, January 25, 2019 22:49:04

Västra Götalands regionens koncernkontor har granskat vården. I den konstateras att strokevården vid Skaraborgs sjukhus i Skövde behöver förbättras.

För mig som har min kliniska tjänst där kommer detta inte som någon överraskning. Att ha tappat en överläkare och ha en stor personalomsättning med ständigt balanserande på bristningsgränsen avseende personal främjar liksom inte kvalitet.

Här kan du läsa om granskningen

Disputation för min vän - jag är inte därForskning

Posted by Åsa Fri, January 25, 2019 22:40:45

Idag disputerar min vän Per i Umeå. Hans avhandling handlar om behandling av sandloppor och snäckfeber och hans avhandling har utförts i Afrika.

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att vara i Umeå idag vilket smärtar mig mycket eftersom jag följt honom som vän och medförfattare under många år men mina tankar har varit där.

Klart han klarade sig. Grattis dr Nordin! Vi firar senare smiley