Disputeradsjukskoterska

Läser examinationerUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, October 17, 2018 16:07:46

Idag läser jag examinationer för en webbaserad kurs jag är med i. Vid lärarlagsmötet igår var mina kollegor mycket positiva och tyckte studenterna gjort fina examinationer. Färre än vanligt nådde inte kriterierna för Godkänt.

Det lät ju bra men jag som ännu inte hunnit läsa några uppgifter var lite septisk. Idag när jag också hunnit ta mig an dem kan jag bara instämma. Dessa studenter har löst den här uppgiften riktigt bra!

Kul även för mig som lärare, det finns få saker som är så trist att läsa som examinationer som är dåligt genomförda.

Blog image

Lyckad ansökanForskning

Posted by Åsa Tue, October 16, 2018 22:20:33

Idag fick jag besked att min senaste ansökan om forskningsmedel gett utdelning! Kul att man tror på min forskning och tack för medel som ger mig ca en månads möjlighet att fokusera på bara detta!

Tack Skaraborgsinstitutet

Blog image

Rapport till stiftelsen Gösta Svenssons minneForskning

Posted by Åsa Sun, October 14, 2018 23:54:33

Jag fick ju ett stipendium från stiftelsen Gösta Svenssons minne förra året och nu var det dags för rapport till stiftelsen.

Jag har aldrig skrivit en sådan rapport så jag fick lite ledning om vad de ville ska vara med i rapporten. Jag hoppas att de ska vara nöjda med rapporten.

Magisteruppsats inskickadUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Sun, October 14, 2018 23:22:32

Den sista av magisteruppsatserna som jag handlett i senaste omgången var idag klar att skicka in för att examineras.

Hurra för det!

TentarättningUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, October 12, 2018 22:28:31

Jag sliter med tentarättning. Jag har väldigt många tentor som en effekt av att jag var borta tre veckor under kursen och då inte kunde göra några insatser i kursen då. Det ter sig inte helt optimalt att ha lika många timmar i kursen som vanligt men inte kunnat vara en del av kursaktiviteterna.

Nu närmar det sig slutet men så är det också sen fredagskväll ...

Vi har en plan - magisteruppsatsUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Fri, October 12, 2018 00:31:36

På söndag är sista dagen för inlämning av magisteruppsatser som ska examineras nu i oktober. Jag träffade det sista paret av mina magisterstudenter idag som ska lämna in nu. Vi tittade på de sista kvarvarande justeringar de har och gjorde upp en plan för hur vi ska få detta att gå i lås.

Det är inte så mycket kvar för dem nu men jag behöver läsa hela uppsatsen en sista gång innan de lämnar in den. Det får bli en uppgift för söndagen då de hunnit justera.

Insänt proofForskning

Posted by Åsa Wed, October 10, 2018 23:52:55

Jag skickade just in mitt egenhändigt justerade proof. Manusets layout är ju fullständigt förstört av mig och mina justeringar. Dock är texten i sig helt korrekt.

Det ska bli intressant att se hur detta mottas av dem. Det är inte helt säkert att reaktionerna är positiva, men då finns ju alltid möjligheten för dem att gå tillbaka till den förra versionen av proof:et och verkligen genomföra korrigeringarna.


PlanseminariumUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, October 10, 2018 23:50:28

Idag hade vi planseminarium i uppsatskursen för sjuksköterskor med legitimation men utan kandidatexamen.

Det som är mest slående är hur intressanta ämnen de har valt för sina uppsatser, ämnen de oftast hämtat från sin kliniska kontext. det andra är att de är så taggade och intresserade av att skriva sina uppsatser. De flesta drivs av en önskan att kunna söka en specialistutbildning så de är synnerligen motiverade. Kul!

Jag tar saken i egna händerForskning

Posted by Åsa Tue, October 09, 2018 23:10:13

När jag för tredje gången skulle påpeka att samma fel kvarstår i mitt proof brast tålamodet. Jag orkade inte göra det en gång till. Så mycket arbete för ingenting alls. Helt meningslöst!

Jag funderade över mina möjligheter och ringde raskt till mina vänner på Bild och Media för att höra om de hade Adobe Acrobat för redigering av pdf:er, och det hade de!

Jag fick lov att låna Peters dator under hans lunch och själv genomföra alla de justeringar som skulle göras i manuset. Tyvärr innebar korrigeringarna nästan uteslutande att text adderades i manuset vilket gjorde att texten inte längre rymdes på sidan. Jag fick då börja att verkligen redigera i manuset och skjuta texten framåt nedåt i manuset.

Nu är alla justeringar genomförda så som de ska vara men för övrigt ser manuset inte helt snyggt ut. Texten drar sig långt ned i marginalerna och referenslistan ser helt förstörd ut. detta lämnar jag till indierna som administrerar tidskriften att ordna. Nu är ju texten i sig i alla fall korrekt!

Tredje gången gillt?Forskning

Posted by Åsa Tue, October 09, 2018 23:04:33

Idag kom proof:et på vårt korrigerade manus tillbaka, nu efter en andra justering.

Varför blev jag inte förvånad när de inte heller den här gången hade justerat typ nästan ingenting av de saker jag påpekat! Några saker förväntade jag mig ändå att de skulle kunna ha ordnat.

70 timmars tentarättning på tre arbetsveckorUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Mon, October 08, 2018 23:20:37

Nu är det tillbaka till verkligheten som gäller igen efter vår vistelse i Namibia. Jag har verkligen inte legat på latsidan medan vi var där utan försökt att arbeta undan allt jag har kunnat.

Jag har läst och kommenterat två magisteruppsatser som ska vara klara senast på söndag. En av dem har jag fått i retur igen för att läsa ännu en gång den här veckan. Jag läste och bedömde också 16 informationsbrev och jag läste och justerade också vårt proof för det accepterade manuset inte mindre än två gånger.

Idag inser jag att jag har inte mindre än 70 timmars tentarättning framför mig under dessa tre kommande veckor. Det är ju typ två hela arbetsveckor. Om jag räknar bort en dag varje vecka som jag är tjänstledig och de 6 arbetsdagar då jag är schemalagd i undervisning så inses lätt att när man dragit bort de nio dagarna från de totalt 15 arbetsdagarna som finns under tre veckor så har jag sex arbetsdagar för detta.

Det innebär att jag alltså behöver lägga drygt 11 och en halv timma på detta varje dag, dvs tre och en halv timmas tid utöver min arbetstid varje arbetsdag som jag inte är schemalagd med annat. Låter ju som om jag har tre roliga veckor framför mig ...

50 citeringar!Forskning

Posted by Åsa Sun, October 07, 2018 23:59:46

Enligt ResearchGate har mina artiklar nu nått inte mindre än 50 citeringar!
Blog image
Det är ju värt att fira. Nu anser i och för sig jag att mina artiklar har fler citeringar än så, men det är en annan sak.

4 nya citeringarForskning

Posted by Åsa Sun, October 07, 2018 23:58:02

Idag fick jag besked via ResearchGate att mina artiklar hade inte mindre än fyra nya citeringar. Fyra!

Efter att ha sett närmare på det framkom det att alla fyra citerats i samma artikel, en reviewartikel om etiska problem vid stroke. Artikeln var skriven av en forskare, Sunna Rannikko, som jag träffade på konferens i Leuven förra september.

Grattis Sunna till en publicerad artikel! och tack för de nya citeringarna.

Hemresa med strulUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Sun, October 07, 2018 23:55:25

Hemresan från Namibia avslutades med att en av mina väskor inte kom fram samtidigt som jag gjorde det. Det var alltså bara att bege sig hemåt med bara en av två väskor med sig.

Då vi gjorde två byten av plan på vägen hem fanns det en del tillfällen för den att komma på villovägar så egentligen sak vi väl vara glada att bara en av de totalt fyra väskor min kollega Christina och jag checkat in kom hela vägen fram samtidigt med oss.

Efter ett antal timmar fick jag meddelande att den var återfunnen och skulle ankomma senast kl 22:30. Vart den skulle komma då var högst oklart. Inte var det till mig i alla fall för den kom inte under gårdagen, men idag vid lunch dök den upp. Skönt att allt nu är på plats.

Summering av tiden i OshakatiUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Thu, October 04, 2018 22:40:22

Idag träffade vi två av lärarna på UNAM i Windhoek för att summera våra erfarenheter och reflektioner från våra veckor i Oshakati. Det var bra tycker jag att träffas och få diskutera den tid vi varit där tillsammans och öga mot öga.

Äntligen! Submittat justerat proofForskning

Posted by Åsa Thu, October 04, 2018 02:20:23

Efter att under onsdagen ha rest från Ongwediva till Windhoek har jag allt sedan lunch försökt att ansluta till internet med min dator för att kunna submitta det för andra gången justerade proof:et av vår accepterade artikel. Under hela dagen och kvällen har det varit helt omöjligt. Med telefonen har det gått att ansluta men med väldigt låg hastighet, men med datorn, nix.

Tyvärr har jag inte möjlighet att sända filer från usb-minne via telefonen så jag har vackert fått vänta på att alla andra här på gästhuset ska sluta belasta nätet. Vid 23-tiden gick det att ansluta men jag har blivit frånkopplad många gånger och inte förrän nu, strax efter kl 02 lyckats med alla steg som skulle göras.

Måtte de nu vara mer noggranna vid justeringen den här gången!

Föreläsning på privatsjukhus i OngwedivaUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, October 03, 2018 00:31:53

I samband med vårt studiebesök på det privata sjukhuset i Ongwediva höll min kollega Christina och jag en kort föreläsning om Swansons omvårdnadsteori.

Det var ca 10-12 personer där och lyssnade oc vi hade en fin dialog kring användandet av och nyttan med omvårdnadsteorier.

Deras kvalitetsansvariga var där och lyssnade och vi fick signera vår föreläsning i en bok hon hade där hon noterade alla föreläsningar sjukhuset erbjöd sina anställda.

Det var verkligen rioligt och annorlunda att få möjligheten att föreläsa där.

Studiebesök på Medipark - privat sjukhus i OngwedivaHälso- och sjukvård

Posted by Åsa Wed, October 03, 2018 00:28:15

Idag var vi på studiebesök på Ongwedivas privata sjukhus. Det var ett sjukhus som var helt i klass med våra svenska sjukhus om inte finare! Det var byggt 2007 och de höll på att bygga ut för en expanderande verksamhet för minst andra gången sedan starten.

Blog imageSjukhuset hade en stor fin reception med sin vision på ena väggen tillsammans med den etiska kod som gällde på sjukhuset.Allt var så rent och snyggt och alla saker på sin plats. Det var helt modernt och high-tech, med samma utrustning som vi har på sjukhusen i Sverige.

Blog imageVi fick inte ta kort där, samtidigt som vi fick sällskpa av deras egen fotograf från företaget som glatt tog kort på oss på alla ställen vi besökte tilllsammans med personalen. När vi frågade om vi fick ta kort och de sa nej hade jag redan hunnit ta några kort så det är dessa som finns med här. Jag hade gärna visat fler annars frånderas fina sjukhus.

De berättade att de har ca 800 patienter som besöker intaget varje månad och att de hade 190 anställda sjuksköterskor varav ca 40 var enrolled nurses eller sjukvårdsbiträden. De hade en tip-top-dialysavdelning med 10 platser som var igång i tre-skift alla dagr utom söndag. De hade 689 patienter som gick i ständig dialys hos dem och då servade de också det statliga sjukhuset.

Utöver detta hade de också som enda sjukhus i Namibia en transplantationsenhet där de genomförde njurtransplantationer. de hade genomfört sin första 2015 och hade nu gjort 8 stycken men enbart från levande donatorer.

Utöver dteta hade de en fullt utrustad röntgen enhet med både CT och MRI, en IVA-enhet med 7 platser plus 3 för high care och de byggde just en barn-IVA.

De hade också eget apotek som betjänade både sjukhuset och folk utifrån, de hade en opertionsavdelning med två op-rum men de byggde just fem nya samt ett rum för kejsarsnitt i anslutning till bb-avdelningen.

De hade till och med en helikopter-platta men de hade inte tillgång till några helikoptrar och de hade fått vet att plattan var för liten för att landa med helikoptrar på så de använde den som parkering nu.

Kort sagt, vi var väldigt imponerade över det fina sjukhuset!Detta hade inte hänt på ett svenskt universitetUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, October 03, 2018 00:10:11

När min föreläsning var avslutad skulle vi gå tillbaka till vår kontaktperson Lusias kontor och fick sällskap av en sjuksköterskestudent som verkade mycket obekväm.

- Nå ska du gå med oss till kontoret sa Lusia.
- Ja sa studenten och skruvade på sig.

Därefter följde en ordväxling på oshivambo som jag inte förstod något av och sedan säger Lusia:

- Säg inte det till mig säg det till föeläsaren.

Studenten såg mycket generad ut och började stammande säga - Miss, jag hade inte hunnit göra min inlämning och har inte tid idag heller så jag jobbade med den på din föreläsning och då tog dr Pinehas min bok. Förlåt så mycket och jag ska inte göra det igen.

Oj då, tänkte jag, vad gör jag nu och sa något is til med att det såklart inte är bra att hålla på med annat under en föreläsning för att man då missar föreläsning. Studenten höll med om detta.

Efter att hon sagt det fick hon gå med hela vägen till Lusias kontor där hon fick gå med in på kontoret, be om ursäkt ännu en gång och lova att aldrig göra om det innan hon fick sin bok tillbaka och sedan fick tillåtesle att gå.

Jag kan bara undra hur det skulle se ut om vi på svenska lärosten skulle börja konfiskera studenters material för att det inte handlar om den föreläsning som just hålls.

Sista föreläsningen i NamibiaUniversitets/högskolevärlden

Posted by Åsa Wed, October 03, 2018 00:02:55

Idag hade jag min sista föreläsning på UNAm i OShakati innan vi imorgon reser tillbaka ner till Windhoek. Det var resten av den avbrutna föreläsningen från igår och alltså även denna för studenter i tredje årskursen och ämnet var stroke och strokeenhetsvård. Här är ett foto från föreläsningssalen och på de studenter som deltog vid förreläsningen.

Blog image