Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Insprutad

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, August 20, 2018 23:59:39
Ikväll har jag varit på min närmaste vaccinationsmottagning inför min resa till Namibia.

Jag har både fått recept på malaria-läkemedel, fått med Ducoral hem och fått ett recept på läkemedel mot tyfoidfeber som jag inte bestämt om jag ska ta än. Skydd mot hepatit A har jag redan och mot hepatit B vågar jag inte fortsätta vaccineras för jag har reagerat mot det.

Dessutom fick jag en påfyllnadsdos med stelkrampsvaccination. Jag trodde jag hade skydd så jag klarade mig eftersom jag redan fyllt på det en gång när jag blev biten i benet av en hund men det var visst 1983 och vaccinet räcker i 30 år ... Man rekommenderar att man vaccinerar sig vart 20:e år då diffteri som också ingår håller så länge. Detta hade jag alltså behövt även utan att åka till Namibia. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1628

Förberedelser för resan till Namibia - läsa på

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, August 14, 2018 08:00:22
Jag förbereder mig för resan till Namibia genom att läsa en bok jag rekommenderats av vår internationella koordinator. Den är skriven av Jonas Stier och heter Kulturmöten - en introduktion till interkulturella studier. Boken planeras som kurslitteratur i en kurs som förberedelser för utbytesstudenter. Jag har läst de två första kapitlen, vilket är nästan halva boken, nästan helt utan någon behållning. Jag hoppas verkligen att resten av boken är bättre ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1625

Det kom ett brev ..

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, July 29, 2018 12:02:20
I fredags kom det ett brev i min brevlåda. Ett hårt och med en tydlig bön utanpå, "Vänligen böj inte!".

Det var mitt intyg från Lancaster University som kom på min MOOC i Palliative care som jag gick i början av sommaren. Inte mindre än tre sidor på tjockt fint papper var det. Ett med lite info om vad intyget kan användas till, ett med själva intyget och ett med beskrivning av kursen.


Riktigt snygga intyg! Pappret är sådär tjockt som man vill att det ska vara och med snyggt tryck med lite glans i. Snyggt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1621

Deltagare kursen om etik i demensvård

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, July 18, 2018 11:06:58
Här är ett kort på alla deltagarna i kursen om etik i demensvård som jag gick för två veckor sedan i Leuven. Vi var 29 deltagare från många delar av världen men tyvärr ingen från något av de afrikanska länderna. Majoriteten var från Europa.


Kursledaren, Tjis, killen i basker nere i vänstra hörnet, arrangerade fotograferingen när vi var på den fina middagen på the Faculty club. Det är ett gammalt kloster-område med kvinnor som inte avlade religiösa löften verkade. Det är ett av UNESCOS världsarv och ägs numera av KU Leuven.

Middagarna här är alltid väldigt fina och här är kvällens meny.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1615

På jobbet - som sjuksköterska

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, July 14, 2018 11:18:30

Den här helgen jobbar jag med Denis som varit min kollega i typ en hel evighet eller typ 15 år. Vi har haft det ganska bra måste man nog säga. Denis är i full färd med dokumentation men är lite uppgiven för han har svårt att få bokat en transport för överflyttning mellan vårt sjukhus och patientens hemsjukhus i Stockholm.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1611

Blommogram från student

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, July 13, 2018 14:22:06
Idag fick jag ett blommogram med otroligt vackra blommor från en students som skrivit uppsats och som jag stöttat lite extra då det knakat med hennes skrivpartner.

Väldigt roligt så klart!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1610

I mål med MOOC

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, July 12, 2018 22:33:59
Jag har just avslutat den MOOC (massive open online course) som jag tagit i Palliative care vid Lancaster University.

Jag har nog inte lärt mig så mycket om palliativ vård, för att jag visste för mycket redan innan jag påbörjade den gissar jag, men jag har fått ta del av exempel på hur palliativ vård är utformad i olika länder i Europa. Det kan ju vara intressant i sig.

Det som gett mest är nog annars erfarenheten av att delta i en MOOC i sig. Jag tänker att det är lite som de webbaserade kurser våra studenter går på C-nivå.

Att gå en MOOC är oftast gratis men vill man ha ett intyg på att man genomfört kursen får man betala en kostnad och eftersom jag gjort just det så kan jag nu stoltsera med ett intyg på min nyvunna kompetens.

Dels ingick det intyg att ladda ned men de kommer också att sända ett per post hem till mig. Vi får väl se när det kommer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1609

Beta av uppgifter

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, July 12, 2018 12:19:13
Arbetet som är kvar från vårterminen hänger kvar. Jag har godkänt två uppsatser den här veckan efter deras revideringar och jag rättade just den sista kvarvarande omexaminationen från vårens kurser. Utöver det har jag också gett ok för en magisteruppsats att skickas in efter revideringen.

Det har verkligen dragit ut på tiden men nu verkar det vara klart med allt sådant arbete.

Det enda som kvarstår nu är att lägga upp höstens första kurs på DisCo, eller inte själva utformningen av den utan bara allt material som ska användas i kursen. Det tar sin rundliga tid och är kanske inget jag gör idag även om det hade varit skönt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1608

Vårens sista uppsatser godkända!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 09, 2018 23:56:12
Ikväll har jag läst de sista revideringarna för två kandidatuppsatser som examinerades i slutet av maj.

Det var roligt att se deras förbättring och skönt att kunna meddela dem att de nu är godkända på uppsatskursen.

Snyggt jobbat tjejer!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1605

Rum i väskan

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 09, 2018 23:54:17
Vid förra veckans kurs fick vi en pärm med bl.a. alla handsout för föreläsningarna vilket ju är en väldigt fin service, men även en del annat material. Jättebra, ända fram tills man ska resa hem och ska trycka ned pärmen i sin redan rätt fulla resväska.

Det var bara att trycka ned den i väskan, pressa ihop lock och botten och dra igen dragkedjan. tur väskan har en viss expansionsmån, men tungt blev det och mycket tjockare pärm hade jag inte fått i.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1604

SAR - robotar i vården

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 09, 2018 23:50:28
Sista dagen av kursen jag var på förra veckan handlade om socially assistive robots, SAR. Dessa robotar är tänkta att fylla en uppgift i vården på olika sätt.

Jag har inte svårt att se att en robot som kan bistå med att ta upp saker som tappats på golvet för personer med inskränkt rörlighet,eller som kan hämta posten, släcka lampor osv kan ha sitt berättigande och skulle kunna bidra med ökad livskvalitet och kanske till och med en möjlighet att bo kvar i det egna hemmet lite längre.

När man pratar om SARs bidrag som sällskap eller vän, för att minska ensamhet är jag däremot mer tveksam. I detta korta filmklipp om SAR:en Alice som testas i Nederländerna kan man se delar av det som min tveksamhet handlar om, nämligen det faktum att robotar inte har empati eller samma möjlighet att läsa av människors känslor som en levande person har, men visst ser jag att området är spännande och kan utvecklas i framtiden. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1603

Sexualitet och euthanasi hos personer med demens

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, July 06, 2018 01:06:03
Vår kurs i etik i demensvård fortsatte idag med seualitet och sexuella uttryck hos personer med demensvård.

När man går en kur i etik i Belgien kommer man inte undan en föreläsning om euthanasi heller och den var också idag.

Slutligen var det Yvonne som föreläste om sätt att organisera vård för personer med demend och som också lät oss vara del av ett rollspel där vi skulle argumentera för eller mot ett snoezeling room. Ingen sida vann men det viktigaste var att syna våra argument från ett etiskt perspektiv. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1602

KUL - humor i Leuven

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, July 04, 2018 23:43:18
Kursen vi går organiseras av KUL - Kathoelike Universität Leuven och detta är ju extra roligt som förkortning med ett svenskt perspektiv.

Jag uppskattar därmed ett budskap som detta från personalen på hotellet som vi såg vid fikat. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1601

Kursens första dag

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, July 03, 2018 23:46:09
Idag var det kursens första dag. Chris Gastman började med en föreläsning om de teoretiska grunderna för etik och värdighet i den här kontexten. Den redan intensiva dagen blev på så sätt ännu lite mer intensiv.

Vi är 29 personer från framförallt Europa men också från Australien, Hong Kong, USA och Canada som deltar och med olika professioner inom såväl vård som juridik och psykoterapi. Det ger en intressant mix vid diskussioner i smågrupper. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1599

På väg mot Leuven

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 02, 2018 23:51:51
Idag är jag på väg mot Leuven med min kollega Christèl. Vi ska på en intensivkurs i etik vid demensvård som är där. Vi åker som Erasmus+ utbyte. Jag har varit på två sådana utbyten tidigare och de har varit jättebra så förväntningarna är höga.

Här är en bild på vårt bagage. Det visade sig att vi hade likadana väskor fast i olika storlekar.
Lägg märke till att till och med informationsbroschyren är färgkoordinerad med vårt bagage!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1598

Trist besked till studenter

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, June 29, 2018 14:43:03
En av de uppsatser jag examinerat har lämnats in i reviderad version. Trots omfattande omarbetning kan den inte anses uppfylla kriterierna för godkänt i dess nuvarande form. Det känns riktigt tråkigt att behöva ge det beskedet till studenterna och det på en fredag eftermiddag dessutom.

I lärarens vardag ingår dock att inte bara att komma med glädjande besked om godkänt utan att också meddela tråkiga besked när så är fallet. Dagen ska ju egentligen inte spela någon roll men inför en helg vill man ju gärna bara komma med goda nyheter. Så blev det inte idag tyvärr.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1597

Lärarlagsträff dag 2

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, June 27, 2018 12:25:56
Idag är andra dagen av lärarlagsträffen för våra tre fristående kurser på C-nivå. Vi har gett vår träff en annan inramining än Högskolan Väst och är därför på Smögens Havsbad.

Sämre än så här kan man ha det!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1594

Sista uppsatsen inlämnad

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, June 26, 2018 06:54:32
Inatt, innan midnatt, lämnades den sista av de uppsatser jag examinerade i slutet av maj in efter revidering. Då återstår bara för mig att granska och se om den kan bli godkänd.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1593

Trist uppsyn

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 21, 2018 22:06:42
I den MOOC jag går nu om palliativ vård är den huvudansvariga forskaren på Lancaster universitet en person med nästan ingen utstrålning alls och en mycket trist, ja nästan lidande uppsyn. Jag tror inte jag sett henne se det minsta glad ut någon gång i alla de filmer hon medverkar i och det är så gott som alla eftersom hon är presentatör och den som håller ihop alltihop. Uppepå det tittar hon nästan aldrig in i kameran och det ger ett väldigt tråkigt och oengagerat intryck av henne som person.

Döm själva får ni se vad ni tycker. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1590

Världens sämsta examination!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 21, 2018 09:41:55
Jag har just slutfört en kurs på Högskolan Väst som heter Examinatorskap – rättssäker examination och myndighetsutövande i högre utbildning. En kurs som alla examinatorer på högskolan ska gå.

Det är en kurs på 1 Hp som är helt webbaserad och som examineras genom quizz. Så långt är allt ok.

Examinationen omfattar 20 frågor men det finns flera frågor som slumpas så examinationen ser lite olika ut varje gång man gör examinationen. Det är också helt ok.

När man gjort examinationen får man reda på hur många poäng man har fått och alla rätt krävs för godkänt. Också det är helt ok.

Man får inte reda på vilken fråga man har fel på med motiveringen att man nog ändå har en aning om vad man har fel på och kan läsa på om just detta. Det är inte ok.

Det kan vara ett eller flera alternativ som är rätt på en fråga och det framgår inte alltid om det är ett eller flera svar som är rätt. Det är inte ok, då blir det snudd på omöjligt att lyckas få till rätt svar.

Det som anses som rätt svar kan stå noterat som ett inte ok alternativ i UKÄs skrift Rättssäker examination. Detta kan aldrig vara ok. När ett sådant dokument skriver att ett alternativ INTE är ok, ska det då ändå anges som ett rätt svar? No way!

Svaren på en del frågor tar utgångspunkt i lokala riktlinjer. Det är helt ok, OM det hade stått att det var så. Det gör det inte. Dessutom går det inte att hitta svaret på frågan ens när man letar i högskolans egna dokument som rör detta. Under all kritik!

Det här måste vara ett hån mot allt vad rättssäker examination handlar om och direkt motverka det som kursen sägs ha som mål. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1588
Next »