Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Metodrumsövningar

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, February 13, 2018 23:39:34
Idag har jag varit en heldag i metodrum med studenterna i kursen palliativ vård. Jag passade på att ta kort för vår poster vi ska presenter på palliativa konferensen i Stockholm om ca en månad. Några glada studenter ställde snällt upp som fotoobjekt.

Tanken är att illustrera de moment vi anser är viktiga i vår kurs som små grupper vid seminarier, omhändertagande av avliden i metodrum samt simulering av vård av döende patient.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1471

Obegriplig mailkonversation

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, February 09, 2018 23:31:13
Idag fick jag mail från en student som inte var säker på vad instruktionerna i kursPM innebar. Jag svarade och hänvisade till texten i kursPM. Studenten mailade tillbaka att hen ansåg sig ha rätt att fråga och tyckte mitt svar var konstigt. Jag svarade att vi försöker använda det som står i kursPM för att förtydliga. Då svarade studenten att kursPM inte var otydligt. Nu undrar jag, varför mailade då studenten från första början? Obegripligt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1468

Besked om bokkapitlet

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, February 05, 2018 21:36:22
Idag kom beskedet om vårt inskickade bokkapitel.

Det har blivit accepterat!

Verkligen jätteroligt. Vi fick först ett långt mail där det stod en hel massa saker. Bland annat skrev redaktören en hel massa om vad so fungerat bäst i de olika kapitlen och för nästan alla punkter så var det just så vi gjort. När vi sedan fick just vårt kapitel så var det nästan inga ändringar som vi behövde göra. Jättekul!

Vi firar med bubbel! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1466

Ansökan om docentur

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, February 04, 2018 22:59:48
Under våren är det tänkt att jag ska lämna in min ansökan om docentur. Det är en hel del att skriva så jag har börjat så smått för att ha gott om tid att fila på den. Det är inte alldeles enkelt att få med allt man vill då rubrikerna inte riktigt är de jag skulle önska.

Tur jag har en mentor som stöd i detta!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1465

Sista reviderade uppsatsen klar!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, February 01, 2018 23:12:42
Idag fick jag den sista av de uppsatser jag examinerade höstterminens sista vecka i retur i reviderad form.

Härligt att alla uppsatserna nu är godkända och roligt också att de alla blev så bra! All heder åt studenterna och deras handledare.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1461

HLR-nätverksträff i VGR

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, February 01, 2018 23:11:00
Idag har jag och min kollega Karin varit på HLR-nätverksträff för VGR. Vi är glada att bli inbjudna till detta så vi också kan vara en del av det nätverks som arbetar för god Hjärt- och lungräddning inom vården i VGR. På bilden syns Solveig Aune från HLR-rådet samt några av deltagarna. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1460

3 av 18 - uselt!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 30, 2018 23:45:18
Kursutvärderingen av kursen vi just avslutat, kandidatuppsats, fristående kurs, har besvarats av 3 studenter av 18.

Vad ska man göra med det? Inte kan man förändra en kurs på basen av vad dessa skrivit. De utgör ju en absolut minoritet i detta.

Vissa saker som vi själva redan beslutat förändra ges däremot stöd i studenternas kommentarer och även om inte det betyder så särskilt mycket så känner vi oss ändå nöjda med planerade förändringar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1456

Inflödet = Utflödet

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, January 29, 2018 23:45:01
Idag har jag arbetet idogt vid min dator. Jag har läst reviderade uppsatser, rapporterat betyg, attesterat betyg, svarat på mail, läst utkast för uppsatser, fått ännu en reviderade uppsats att läsa, läst den, rapporterat de betygen, attesterat dem, svarat på fler mail, lagt ut information på DisCo vår lärplattform, skrivit ett dokument om praktiska övningar för den planerade webbutbildningen i stroke, svarat på fler mail ...

Trots att jag arbetat på allt jag kan, att jag började min dag före sju i morse, inte har fikat och haft ordinär lunch och dessutom använt flera timmar av min kväll för arbete så har jag inte lyckats hålla undan. Inte för att arbetsuppgifterna kanske har växt till, men jag har inte direkt kunnat beta av det jag har att göra. Det känns lite märkligt. Någon gång kan jag tycka att det borde ta slut, att jag borde komma i fas, eller att det till och med skulle bli lite ebb ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1454

LADOK-premiär!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, January 26, 2018 10:54:04
Idag har jag för första gången varit inne i nya LADOK, det system där betyg rapporteras och attesteras på högskolor och universitet i Sverige. Jag har också attesterat mina första betyg där, med fin framgång.

Det var inte alltför komplicerat. Jag anar att det finns många smarta finesser som går att använda men jag tar en sak i taget. Det brukar vara bäst så.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1449

Stökigt när schemat kommer sent

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 23, 2018 09:25:11
När man sent får förslag på schema kan det vara svårt att få in sakerna med det andra som finns i almanackan. I torsdags fick vi ett schemaförslag som vi fick till måndag på oss att titta på och som börjar gälla om fyra veckor. Riktigt kort om tid.

Nu verkar det lösa sig för mig ändå på riktigt bra sätt. Det hade jag inte vare sig trott eller hoppats på. Ibland ska man ha lite flyt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1442

Galen obalans

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, January 15, 2018 14:44:27
Jag ska föreläsa i en kurs för studenter i termin 2 imorgon. Då ska jag ta upp kvalitetsgranskningsmallarna för vetenskapliga artiklar som de i delar ska använda för en uppgift i den här kursen.

Hur tankarna har gått när man har plockat ut de olika punkterna som ska tas upp i respektive mall för kvantitativ respektive kvalitativ forskning skulle jag bra gärna vilja veta. För den kvalitativa mallen är det ok men för den kvantitativa har alldeles för många och svåra punkter valts ut. Det finns inte en chans att de kan förstå den med de kunskaper de har fått hittills i kursen.

Jag förespråkar en ändring! Detta är inte alls rimligt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1440

Julfint på Florence veranda

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, January 15, 2018 08:43:37
Vi har haft en julgran med en liten minibelysing i på vårt gemensamma kontor, Florence veranda. Åsikterna om den har varit delade men jag tycker den är snygg!

Nu åker den ut imorgon när jag kommer till högskolan, om ingen tar bort den idag vill säga.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1439

Snabbt svar

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, January 13, 2018 21:37:17
Idag fanns det ett mail i min inkorg. En blivande student som sökt Malins och mina kurser i omvårdnad. Hon hade lite frågor och var "tacksam för snabbt svar". Jag undrar vad hon tänker. Hur snabbt är snabbt? Hon mailar en lördag och när anser hon att ett svar skulle vara snabbt? Jag har i alla fall inte tänkt svara förrän det är arbetstid igen, dvs på måndag. Jag funderar också på varför hon mailar helgen innan kursen börjar. Hon kunde ju mailat redan när ansökan öppnade i oktober, dvs för mer än två månader sedan. Då hade hon inte behövt önska så snabbt svar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1437

Bokkapitlet inskickat

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, January 13, 2018 21:29:24
Igår skickade vi in vårt bokkapitel min kollega Malin och jag. Två gånger. Först skickade vi in det, sedan erbjöd sig högskolans pedagogiskt ansvarige att läsa och lämna synpunkter. Klart vi accepterade. Så i elfte timmen läste han och kom med ändringsförslag. Så snällt gjort! Det var ju ändå fredag eftermiddag. Och de förslag han hade innebar verkligen förbättringar. Han adderade ett mer pedagogiskt språk och en högre grad av vetenskaplighet än vi hade lyckats få till. Tack Urban! Nu är det bara att hålla tummarna.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1436

Sista examensarbetet examinerat

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, January 11, 2018 23:11:36
Idag var det dags för de tre sista av mina fem examensarbeten att examineras. Inte nog med att det var de sista, det var också sista gången jag träffade de här studenterna. Några av dem har gått alla "våra" kurser på C-nivå för sjuksköterskor med äldre utbildning som behöver komplettera för att få en kandidatexamen. Nu är deras mål nästan nått!

Det känns bra men samtidigt lite nästan sorgligt. Vi har följt dem så länge nu och nu är de klara.

Studenterna kände sig dock inte det minsta sorgsna över detta sa de. De var bara glada att ha nått målet. Jag förstår dem.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1435

Jag säger som Gert Fylking ...

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, January 08, 2018 16:36:09
Äntligen!

Nu har jag läst klart den sista av de examensarbeten jag är examinator för. Det var också det längsta av de jag hade så det kändes extra drygt. Inte heller gick min kollega Malins önskning för mig i uppfyllelse - att det skulle vara riktigt bra. Det var inte dåligt, men inte heller bättre än de andra arbetena, bara längre än dem.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1431

55 sidor och 65 referenser!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, January 05, 2018 14:01:23
Jag sitter nu med det sista av examensarbeten jag ska examinera. Lite lätt matt dels för att det är det sista av de fem, men också för att det omfattar inte mindre än 55 sidor och använder hela 66 referenser!

- Då får vi hoppas det är riktigt bra! sa min kollega Malin i ett försök att muntra upp mig.

Ja det hoppas jag verkligen! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1430

Bara en kvar! Om läsning av uppsatser

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, January 05, 2018 10:11:07
Den här veckan har jag ägnat åt att läsa uppsatser inför kommande veckas examinationer. Jag har fem arbeten att läsa och nu ska jag äntligen börja med det sista av dem. Det tar såå mycket tid!

Egentligen tycker jag att det är roligt att examinera uppsatser. Jag skriver egentligen, för det är något med det sättet som vi måste göra detta på som tiden till förfogande skapar och som inte skulle behöva finnas där under andra förutsättningar. Nu blir jag dock helt matt och får myror i rumpan. Jag börjar skruva på mig och undrar om texten aldrig ska vara slut. Och det trots att alla uppsatser jag examinerar den här terminen har ämnen som jag alla tycker är väldigt intressanta; humor i vårdrelationen, vårdrelationen i palliativ vård, palliativ vård av barn, upplevelse av att leva med hemventilator och existentiella och andliga möten vid livets slut.

Vad är det då som gör detta? Huvudsakligen två saker tror jag:

- För mycket i uppsatserna som enligt min mening handledaren borde hittat som t.ex. fel i referenshantering, anvisningar som inte följs, formalia som inte följs osv.

- Att det tar mycket tid att läsa, delvis beroende på ovanstående, och jag har annat jag skulle behöva göra också.

Nåja, nu är det den sista jag ska ta itu med. Hoppas hinna bli klar idag men är tveksam. Det är ju i alla fall en afton och jag hade inte tänkt hålla på hela kvällen då.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1429

Stök om schema

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 02, 2018 17:23:26
Idag fick vi mail om att det saknas salar för föreläsningar under vårterminens första vecka tillsammans med en förfrågan om jag kunde lösa en del av problemet genom att filma min föreläsning - om vetenskaplig kunskap.

Jo tack, med mindre än två veckor kvar tills föreläsningen ska vara klar så är det inte något jag tar på mig. Jag har ju en del annat att göra, däribland att examinera fem uppsatser. Det är ju ett jättearbete att omarbeta en föreläsning på tre timmar till ett manus som går att göra en filmad föreläsning från. Att sedan ämnet i sig är svårt och inte riktigt lämpar sig för en filmad föreläsning gör inte saken bättre.

Nu löste det sig genom att vi bokar en sal där kursens alla studenter inte ryms. Det har aldrig hänt att alla studenter varit på plats så jag kan inte ens i min vildaste fantasi tro att detta ska vålla några som helst bekymmer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1427

Kandidatuppsatserna - examination

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 02, 2018 17:15:49
Idag har schemat för examination av kandidatuppsatserna blivit färdigt. Jag har fem uppsatser att examinera och det går inte att få in mer än fyra arbeten under en dag om man vill ha huvudet med sig någorlunda vid sista seminariet i alla fall. Att då fördela dem på annat sätt än tre och två finns ingen anledning till.

Detta gör att jag kan få två helt drägliga dagar med examinationer. Den dag jag har bara två har jag dessutom lagt ett seminarium före lunch och det andra efter för att både jag och opponenter och respondenter ska vara så alerta som möjligt. Det ser jag fram mot smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1426
Next »