Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Examinationer i dagarna två

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, February 15, 2019 19:05:22
Idag var det andra dagen av examinationer i kursen Palliativ vård. Det är alltid roligt att träffa studenterna i små grupper som vi gör vid den här examinationen. Man får en närmare kontakt och studenterna kan komma med sina funderingar. Palliativ vård är ju ett ämne som ofta väcker många talkar så det brukar vara värdefullt.

Alla studenterna var så duktiga och då är det ju lätt att examinera!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1828

Trailer för vår nya specialistutbildning i palliativ vård

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, February 12, 2019 08:07:06
I höst startar Högskolan Väst sin nya specialistutbildning i palliativ vård. Idag råkade jag av en slump hitta utbildningens sida på nätet och följande trailer om den. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1825

Röja och reda upp

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, February 11, 2019 09:21:51
Det är väl ingen gång som man känner sig så duktig som nr man röjt och rensat i saker man borde gjort för länge sedan. När man har alldeles för mycket att göra är det lätt hänt att saker som inte nödvändigtvis måste göras "nu" prioriteras ned. De läggs åt sidan och riskerar att glömmas bort. Om man inte glömmer bort dem så ligger de och gnager på ens samvete och skapar en olustig känsla av att man inte gjort det man borde.

Just nu har jag haft det lite mer drägligt och nästan kunnat andas vilket gett just möjlighet att röja och reda upp. Särskilt bra går det ju såklart om man använder sådan tid som inte är avsedd för arbete, som helger och det är just det jag gjort. I helgen gjorde jag följande av mina dåliga samveten:

Städade skrivbordet
Skrev lönelistor för mitt nationella uppdrag för hela 2018
Registrerade HLR-utbildningar, den tidigaste av dem i maj och den senaste i december

Inget av det är särskilt kul, meriterande eller intressant utan bara sånt som behöver göras. Härligt att det nu är gjort!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1824

Lös problemet

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, February 06, 2019 22:51:22
En av mina kollegor är sjuk och imorgon är det examination av studenterna i palliativ vård. Vi måste lösa problemet så alla studenter kan examineras. Om alla hjälps åt så går det.

Jag kastar om mitt schema och avstår ett möte imorgon förmiddag och skickar ett skriftligt underlag istället för att närvara personligen. Några studenter tillfrågas om att examineras på förmiddagen istället för på eftermiddagen vilket innebär att vi alla får fler studenter att examinera än ursprungligen var tänkt och resten fördelas mellan de lärare som examinerar under eftermiddagen. Voila! Problemet är löst, men det hade inte kunnat ske utan ett samarbete där alla bidrog med sin del.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1822

Rivstart på veckan

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, February 04, 2019 09:05:14
Med mindre än en timmes arbetad tid den här veckan har jag redan betat mig genom alla mail som dykt upp sedan i fredags kväll samt godkänt ett examensarbete från den fristående uppsatskursen.

Snyggt jobbat av er som nu nått Godkänt. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1819

Arbete med artikel

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 29, 2019 23:12:12
Idag har jag och en av mina medförfattare arbetet med vår artikel. Det har gått lite trögt med den men nu är vi framme i det att vi behöver reducera texten. Vi hade drygt 1200 ord för mycket när vi idag var färdiga med texten för resultatdiskussionen. Ett antal ord försvann då vi tog bort några referenser, vi gick från 32 referenser till 24 men ytterligare reduktion behövs. Just nu har vi knappt 700 ord för mycket så fortfarande är det en bit kvar. Vi är halvvägs dit kan vi säga.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1814

Lattjar med EndNote

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 22, 2019 19:14:19
Nästa vecka ska jag hålla en workshop om EndNote på vår institution. Det är den första träffen av två och vi ska börja med lite basala grejer har jag tänkt. Ofta när biblioteken håller i utbildningar om EndNote får man lära sig att importera referenser från olika databaser och andra källor men som forskare behöver jag göra så mycket mer än det.

Sånt som är bra för den som använder EndNote får man sällan med sig från ett sådant tillfälle. Just sånt har jag tänkt att fokusera på för att man så effektivt som möjligt ska kunna arbeta med programmet. Det är oftast först när man använder det som man inser att det är något man inte förstår eller gjort fel, som när tidskriftens namn inte skrivs ut i fulltext utan förkortas trots att hela namnet ska anges, när samma författares namn inte skrivs på samma sätt i två olika referenser eller när organisationers namn inte skrivs ut fullt utan förkortas på kryptiska vis.

Allt detta och mer ska jag ta upp och till min hjälp att illustrerar detta har jag skapat en text med referenser, utan en sådan är det svårt att se vad man pratar om. Det blir lite abstrakt om man inte får se exempel.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1807

Högskolan i Skövde - vad hände?

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, January 17, 2019 18:00:48
I den lokala tidningen har man kunnat läsa om sjuksköterskeutbildningen på Högskolan i Skövde som drabbats av något som ter sig synnerligen bekymmersamt.

De har haft en examination i läkemedelsräkning som bara 10 % av studenterna klarat. Den här examinationen kräver 100 % rätta svar för att man ska kunna bli godkänd, vilket är rimligt då felräkningar kan få fatala konsekvenser, patienter kan ju t.ex. dö till följd av felaktiga doser av läkemedel. Eftersom det krävs att alla kurser är fullgjorda för att studenterna ska kunna gå ut på praktik kommer alltså resterande studenter, vilka nu är ca 20 stycken inte att kunna fullfölja sin utbildning just nu utan vara tvungna att göra avbrott till september.

Hur kunde då detta hända. Ja det ter sig lite oklart när man läser tidningens reportage men det verkar som om uppgifterna i examinationen gjorts av någon som inte är sjuksköterska och som gjort räkneexempel som i och för sig är korrekta men där de framräknade svaren inte är rimliga. Sådant som är orimligt kan t.ex. vara att man räknar fram att en patient ska ha en och en halv flaska med hostmedicin, vilket rent matematiskt kanske är korrekt men knappast rimligt sett från läkemedlets rekommenderade doser och alltså inte heller är rimligt sett från sjuksköterskans perspektiv.

En del i läkemedelsberäkning är att kunna bedöma om det svar man räknar fram är rimligt, och det inskärper vi i studenterna. Det är inte rimligt att dosen man räknar fram att patienten ska ha gör att man måste använda 12 sprutor för att ge den t.ex. Om studenterna skulle räkna fram det svaret vill vi att de ska tänka - nej men stopp nu, här verkar det tokigt så de inte ger detta. Här går alltså denna inskärpta regel stick i stäv med de matematiska exemplen och då har studenterna lärt sig att räkna om. Jag kan inte säga att det är detta som har hänt men det verkar vara något åt det hållet när man läser i tidningen.

Läs själv får du se vad du tror

Om det är så här det gått till borde högskolan göra om och göra rätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1804

Stöd av examinatorsgruppen

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, January 14, 2019 22:28:38
Idag hade vi examinatorsmöte och jag tog upp problemet med den uppsats jag har lite bekymmer med av de jag ska examinera. En enig examinatorsgrupp gav mig sitt fulla stöd och ansåg att mitt förslag till lösning var helt ok.

Det känns skönt att ha detta brett förankrat och inte känna att det är "mitt eget påhitt". Jag har ju trots allt inte så mycket erfarenhet att ösa ur.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1801

Hur gjorde vi när vi var studenter?

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 08, 2019 21:59:58
Min kollega Malin och jag diskuterade hur man på bästa sätt ska utforma kursPM. Vi inser att man kan ha olika ingångar i detta. Den ena handlar om vad som är krav, en annan om vad man kan förvänta sig av de som går en kurs och ytterligare ett annat handlar om att underlätta för studenterna. Vi vill ju att de ska ta sig genom kursen.

Vi landade i att fundera över hur vi själva gjorde när vi gick kurser som "vanliga studenter" innan vi blev lärare typ. Ingen av oss mindes detta men vi hade båda uppskattat all hjälp vi kunde få på vägen.

Nu när vi avslutat vårt samtal funderar jag över om de kurser jag gick som student ens hade kursPM?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1793

Jag läser uppsatser dagen lång

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, January 08, 2019 17:38:06
Idag har hela min dag, liksom en god del av dagen och kvällen igår varit vikt för att läsa och examinera uppsatser.

Det är bra mycket roligare att läsa när uppsatsen är bra än när det är mycket som är bekymmersamt i den. Idag har jag läst en av varje. Till slut blir man nästan andfådd och får krypningar i benen när man läser en uppsats där det är en del stök. Tur att det inte var den jag avslutade dagen med.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1792

Snart slut på "mellandagar"

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, January 04, 2019 15:39:50
Nu är jag hjärtligt trött på att helgerna påverkar mitt arbete. Jag förstår inte att folk har så mycket tid att vara ledig på. Det gör liksom livet svårt för oss som arbetar på som vanligt.

Det uppstår ju hela tiden saker man behöver få svar på men den som ska ge svaret är ledig. När jag då inte får svar blir mitt arbete lidande genom att jag inte kommer vidare.

Tur att jag har många lösa trådar att dra i och försöka knyta ihop så jag inte behöver hindra mer än nödvändigt i mitt arbete. Skönt att det är en vanlig arbetsvecka nästa vecka!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1787

Jag har semester ...

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, December 28, 2018 16:19:10
Att arbeta under mellandagarna gör att man inser att de flesta andra har tagit ledigt. Det mesta jag möts av när jag mailar till kollegor är automatiska svarsmail om att de är jullediga/har semester eller annat liknande.

Det enda positiva med detta är att min egen mail inte är så hårt belastad idag.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1786

Mellandagsarbete

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, December 27, 2018 21:53:28
Så här i mellandagarna är det tid att försöka komma ikapp. Jag har ägnat dagen idag åt att skicka en del mail, läsa ett manus som jag försökt översätta och skriva handledningar för patientfall till webbstrokekompetensutbildningen.

Imorgon ska jag försöka få gjort en hel massa andra saker som vore skönt att ha klarat av innan det blir ett nytt år. Många andra har nog haft den här dagen ledigt för i mailkorgen har det inte kommit särskilt många nya meddelanden idag vilket är skönt då det inte gett upphov till några nya arbetsuppgifter utan jag kunnat arbeta nästan ostört hela dagen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1784

Canvas är inte så bara

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, December 21, 2018 17:37:06
Att byta lärplattform är inte så bara. Vi byter vår egen lärplattform DisCo mot den nationellt och internationellt använda Canvas.

Canvas har massor av smarta finesser som underlättar både lärarens och studentens vardag. Det gäller bara att kursen är upplagd i plattformen och använder dessa och det är just det arbetet som pågår just nu. Från och med nästa termin ges inga kurser i DisCo varför alla sitter och sliter med samma sak.

Eftersom plattformerna skiljer sig åt både lösningsmässigt och med vilka finesser som finns går det inte bara att överföra konceptet som varit till den nya plattformen utan man får skapa den helt från noll.

Man kan tänka på olika sätt kring hur en kurs ska se ut men jag tänker att det är bra om den har en struktur som hjälper den som ska gå kursen att förstå vilka moment som ingår i kursen, i vilken ordning de ingår och vad studenten ska göra vid vilka tidpunkter. Det här är inte alldeles lätt att åstadkomma inser jag när jag nu sitter med en kurs som ska läggas upp.

Vad är egentligen ett logiskt flöde? Vad stöder studenterna? Vad behöver stå för att de ska förstå?

Canvas är dock rätt så snällt och tillåter att man flyttar runt sidor hur som helst mellan de olika moduler man skapat vilket gör att det inte är hela världen om inte allt hamnar på rätt ställe på en gång. Det är bara att klicka och dra för att flytta.

Äntligen ett system som har potential att underlätta det egna arbetet, bara kursen väl är upplagd en gång.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1783

Bråda dagar - julen närmar sig

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, December 21, 2018 13:07:45
Nej, det här kommer inte att handla om förberedelser av julen på ett socialt plan utan om allt som man som lärare behöver göra innan julen kommer som ett "störande moment" mitt i flödet av arbetsdagar.

Det är en aldrig sinande ström av uppgifter som man har att hantera så här både i slutet av kalenderåret, i slutet av terminen och inför början av nästa termin. Allt som inte tidigare gjorts ska nu bli färdigt. Alla arbetar febrilt för att kunna gå in i det nya året utan att ha massor av gammalt arbete med sig. Alla gör det, inte bara jag. Det innebär dock ibland att jag drabbas av andras iver att starta det nya året som ett rent blad.

Det droppar in mail med allt möjligt som behöver göras och has koll på och där jag ska bidra med min beskärda del. Idag har biblioteket mailat om att alla ska lägga in publikationer från det gångna året innan det blir ett nytt år. Jag sätter ännu en punkt på min redan långa lista och konstaterar sedan ... jag har ju semester idag ... eller det får nog bli en annan dag

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1782

Att inte prata med

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, December 18, 2018 23:46:39
Hur ser en arbetsplats ut när kollegor inte kan säga det de tycker direkt till en person eller vid ett möte utan istället vänder sig till chefen? Vad är det som gör att man väljer att prata om istället för med?

Det är i alla fall inte en sådan arbetsplats jag vill ha.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1779

Korrelation och korrelationskoefficienter

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, December 11, 2018 23:27:09
Idag har jag läst uppsatser inför kandidatuppsatskursens andra metodseminarium. En av uppsatserna använder både kvantitativa och kvalitativa artiklar. I resultatredovisningen använder de korrelationskoefficienter och där anges ett av resultaten ha ett värde på 0.2. Här insåg jag att det behövs lite mer metodkunskap och hittade då ett bra Yoytubeklipp som beskriver korrelationer.Ett mycket bra klipp som väl illustrerar korrelationskoefficienter och vad de står för. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1773

Canvas införs

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, December 10, 2018 22:36:30
Idag har min kollega Malin och jag varit på utbildning om den nya lärplattformen Canvas som ska ersätta vår gamla lärplattform DisCo.

Det kändes alldeles oöverstigligt när vi var på visning av plattformen eftersom allt är nytt, alla termer, uppbyggnad och arbetssätt men vi kunde också se dess fördelar.

När vi sedan satte oss för att själva arbeta med plattformen och lägga upp en av våra kurser så insåg vi att det nog inte skulle vara fullt så besvärligt som det framstod.

Vi fick rådet att inte använda för mycket flashiga funktioner utan gå på basfunktionalitet nu i vår första omgång men då vi har ett helt webbaserat upplägg är det inte en möjlig väg. Det bygger liksom på att man använder många extrafunktioner.

Jag har gott hopp om att vi ska få till det.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1770

VILÄR-konferensen 2018

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, December 06, 2018 23:48:59
Idag har jag presenterat den webbaserade strokekompetensutbildningen som idé för hur högreutbildning kan organiseras för att stödja vårdens behov.

Konferensen har ett litet format men de som var där tyckte det var ett mycket imponerande projekt och en verklig resurs med så mycket kunskap samlad för en särskild verksamhets behov. De kunde också se dess potential för andra verksamheter.

Kul, för det var ju det vi ville visa upp.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1769
Next »