Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Dag om dramapedagogik

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, August 22, 2019 18:08:22
Igår hade vi för-kick-off med en dag om dramapedagogik. Vi var en grupp inbjudna som träffades för att se på hur dramapedagogik kan användas i utbildningen av sjuksköterskestudenter och andra studenter på vår institution.

Här är en bild från vår kvälssession där vi under mer informella former ägnar oss åt analys av en film med ett normkritiskt perspektiv. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1967

Åter efter semestern

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, August 20, 2019 17:21:15
Nu är jag åter från semestern. Första dagen tillbaka var almanackan redan helt fullspikad hela veckan. Ett möte blev flyttat till nästa vecka vilket skapade den enda luften på hela veckan.

Jag hade ju hoppats att det skulle vara lite lugnt så här innan terminen drar igång på allvar men riktigt så ser det tyvärr inte ut.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1965

Sakkunnigutlåtande från granskare 1 - docentansökan

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 15, 2019 23:21:05
Idag kom den första granskarens utlåtande från min docentansökan. Granskaren bedömer att jag uppfyller kriterierna för docentur vid vår högskola.

Det var jätteroligt att få detta besked så här mitt i sommaren då det mesta går på sparlåga. Det var också roligt att läsa bedömningen som gjorts och se sitt arbete sammanfattat på det här sättet.

Nu får jag vänta på sakkunniggranskare nummer 2 bedömning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1952

Arbetsläger

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, July 02, 2019 23:59:34
I dagarna tre är jag bortrest med min kollega Malin för att arbeta med våra gemensamma kuser inför hösten 2019 och våren 2020.

Vi skapar kurserna i Canvas, rapporterar betyg, skapar resultatnoteringar, reviderar litteraturlistor och kurs-PM och skriver en "att-göra-lista" inför hösten. Nu efter två dagar är vi nästan färdiga.

Riktigt synd om oss som måste jobba så hårt är det nog inte egentligen, vi bor på hotell i Smögen ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1945

Två av tre universitetslärare känner sig pressade - det akademiska skruvstädet

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 16:51:14
I mitt arbete som lärare på en högskola känner jag mig dagligen stressad och pressad i mitt arbete Jag har alldeles för hög arbetsbelastning med för mycket att göra på för lite tid. Om man säger detta till personer i ledande positioner får man svar som lägger skulden för detta på en själv.

- Du måste planera bättre och - Du är för noga är sådana saker man får som svar på detta. Med mina kollegor diskuterar jag ofta den orimliga arbetsbördan och får med- och inkännande kommentarer från alla. Ingen känner att tiden räcker till, alla känner sig otillräckliga.

Just den strategi som jag använder, att arbeta på min ledighet finns med i en rapport om arbetsmiljön som SULF har gjort. De konstaterar att lärare och forskare i praktiken arbetar gratis.

Här kan du se en kort film om detta

och här kan du hitta och ladda ned rapporten i sin helhet

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1941

Sista examensarbetet godkänt!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 00:26:48
Ikväll har jag läst och godkänt det sista av de examensarbetena jag examinerade nu i maj. Så skönt att de alla nu är färdiga. Både för studenterna och för mig!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1938

Två av fyra färdiga

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, June 17, 2019 23:22:46
Två av de fyra uppsatser jag examinerat på kandidatnivå är nu färdiga och registrerade som Godkända i Ladok. Det är inte så dåligt med tanke på att inte ens halva tiden studenterna har på sig för sina revideringar har gått.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1934

Disputation om normer

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, June 16, 2019 22:57:32
I fredags disputerade en kollega Ellinor Tengelin med sin avhandling om normer och normkritik. Här ses hon i ivrigt samtal med en av personerna i betygsnämnden.

Hennes argumentation var övertygande och hon kan nu titulera sig dr Tengelin. Grattis!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1931

Anmäla bisyssla - även om jag ingen har

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 13, 2019 17:21:41
Åh, jag gillar verkligen inte administration för administrationens egen skull eller sådan administration som ter sig obegriplig.

Idag fick vi mail om att alla på Högskolan Väst måste anmäla bisyssla, även de som ingen har. Fullständigt ologiskt och något som bara skapar arbeta för både den som ska anmäla och den som ska hantera ärendet.

Nu har ju jag en bisyssla att anmäla så för min del är detta inte ett irritationsmoment men jag kan inte förstå varför den som INTE har en bisyssla ska anmäla det. Det är ju trots allt en majoritet som inte har det. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1930

Ansökan granskas

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, June 12, 2019 00:04:22
Jag har fått besked att min docentansökan gått ut för granskning till en av de granskare jag föreslagit och att en annan va de förslagna granskarna just tackat jag. Det känns roligt eftersom vi bedömt deras kunskap som relevant för bedömning av min ansökan.

Man har bett att de ska vara färdiga med sina bedömningar så mitt ärende kan behandlas vid höstens första möte i anställningsnämnden, dvs 5 september. Det är ju bara en sommar mellan idag och det smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1925

Individuell uppgift tillsammans ...

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, June 04, 2019 22:22:37
Ibland blir man förvånad, som när vi konstaterade att två studenter lämnat in var sin inlämning av en examination de arbetat med tillsammans, dvs två identiska texter när det uttryckligen står att det är en individuell uppgift och de då alltså borde lämnat in varsina texter som inte är lika varandra.

Nu har vi rett ut att detta inte är att betrakta som misstänkt vilseledande utan "bara" som att inte ha följt instruktionerna. Därmed bedöms examinationen för dem båda som underkänd och de får göra om den. Var och en på egen hand då.

Att det inte bedöms som vilseledande innebär ju i alla fall att det inte blir tal om någon disciplinpåföljd vilket ju är bra för studenterna. Att bli underkänd är ju trist nog. Om examinationen är bra genomförd eller inte dvs om den hade nått kriterierna för godkänt kommer vi heller inte att få veta eftersom vi inte kommer bedöma deras examination då formalia inte följts.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1922

Tre av fem avklarade - examinationer

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, June 04, 2019 16:22:13
Idag var det examinationer av uppsatser både av magisteruppsatser, där jag handlett två stycken och av kandidatuppsatser där jag är examinator för fem stycken.

Det var alltså lite bråda tider för mig. Jag lyckades examinera mina första två uppsatser, rusa till magisterexaminationerna och ta del av deras examinators bedömning av arbetena för att sedan träffa det tredje paret studenter som skrivit kandidatuppsats.

Dagen har varit bra och nu återstår två examinationer imorgon. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1920

Läsa examensarbeten

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, May 28, 2019 17:55:11
Just nu ägnar jag så gott som all min arbetstid och för all del en hel del fritid också åt att läsa examensarbeten som ska examineras nästa vecka.

Hittills har det varit en positiv syssla. Jag tycker nog att de jag läst hittills är bättre än arbetena brukar vara. Verkligen roligt! Jag hoppas det står sig. Mitt arbete blir betydlit roligare då.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1916

Docentansökan klar att gå ut på granskning

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 24, 2019 12:00:21
Min docentansökan behandlades i anställningsnämnden igår och bedömdes klar att gå ut på granskning. Det känns jätteroligt!

Jag skulle bara komplettera med förklaring av förkortningar i en tabell. Det ger mig också möjlighet att skriva in att en av mina artiklar gått från accepterad till publicerad och min presentation här idag.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1912

Strid ström av mail

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, May 19, 2019 23:58:04
Med mindre än en vecka kvar till inlämning av examensarbetena för magisterstudenterna kommer mailen i en strid ström till min mailkorg. Jag handleder två magisteruppsatser och de skickar mig mail med delar av uppsatsen de vill att jag kommer med synpunkter på snabbare än jag hinner med att läsa och besvara dem.

Tiden känns alltid mer knapp mot slutet så jag förstår dem. Jag försöker så gott jag kan att läsa, kommentera och svara. Att det finns en helg så här i slutet av veckan ställer ju till det lite för dem då jag försöker att inte arbeta under helgen. Idag har jag dock gjort ett undantag för några timmar.

Jag har inte tänkt att det ska vara mig det beror på om deras arbeten inte blir tillräckligt klara för att lämnas in.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1895

Snabbt handlagt

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, May 19, 2019 23:53:02
I torsdags lämnade jag in min docentansökan. Hon på HR som skulle ha den var inte där och jag skulle just skriva en lapp till henne när hon kommer ut ur ett angränsande rum och säger - Jag såg dig!

Ja jag såg ju henne också, i alla fall när hon stod framför mig.

Hon undrade om det var min docentansökan jag hade med mig och förklarade att om det var det så skulle hon ta med den in till anställningsnämndens förmöte och dra den där.

Så snabbt tror jag det är få som fått sin ansökan handlagd. Den låg inte till sig ens en minut innan den var omhändertagen. Nu är det bara att vänta och se vad som händer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1894

En dag med möten

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, May 13, 2019 22:51:50
Idag har hela dagen bestått av möten, från 08:30 till 16:00. Det blir inte mycket annat gjort då. Visst kan möten vara viktiga men ibland finns det ju saker man måste göra som tillhör det "dagliga" arbetet.

Jag antar att det är därför det finns kvällar ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1891

Ansökan färdig att lämna in

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 10, 2019 17:00:33
Idag har jag blivit färdig med min docentansökan. Nu ska den bara skickas in också och för det behövs prefektens välsignelse så den har jag just bett om.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1888

Fredagsfilm? - om kvalitetsgranskning

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 03, 2019 09:37:29
Jag har just blivit färdig med filmen om kvalitetsgranskning av artiklar med kvantitativ metod. Det känns väldigt skönt, inte minst eftersom studenterna i kursen behöver den inför nästa veckas seminarium.

Kanske blir det inte någon riktig fredags-favoritfilm och den vinner nog inge Oscar vare sig för filmatisering eller bästa manus men jag hoppas den ska vara till nytta för studenterna i alla fall.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1884

Kaxigt påstående som jag hoppas är sant

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, May 02, 2019 23:35:44
En student menade idag att hen hade bra koll på referenshantering och därför inte behövde gå på föreläsningen om det.

Jag gillar när studenter har bra självförtroende och vågar säga det de anser. Jag hoppas också så mycket att hen har rätt, det gör saken lättare både för hen och hens examinator smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1883
Next »