Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Två av fyra färdiga

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, June 17, 2019 23:22:46
Två av de fyra uppsatser jag examinerat på kandidatnivå är nu färdiga och registrerade som Godkända i Ladok. Det är inte så dåligt med tanke på att inte ens halva tiden studenterna har på sig för sina revideringar har gått.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1934

Disputation om normer

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, June 16, 2019 22:57:32
I fredags disputerade en kollega Ellinor Tengelin med sin avhandling om normer och normkritik. Här ses hon i ivrigt samtal med en av personerna i betygsnämnden.

Hennes argumentation var övertygande och hon kan nu titulera sig dr Tengelin. Grattis!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1931

Anmäla bisyssla - även om jag ingen har

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 13, 2019 17:21:41
Åh, jag gillar verkligen inte administration för administrationens egen skull eller sådan administration som ter sig obegriplig.

Idag fick vi mail om att alla på Högskolan Väst måste anmäla bisyssla, även de som ingen har. Fullständigt ologiskt och något som bara skapar arbeta för både den som ska anmäla och den som ska hantera ärendet.

Nu har ju jag en bisyssla att anmäla så för min del är detta inte ett irritationsmoment men jag kan inte förstå varför den som INTE har en bisyssla ska anmäla det. Det är ju trots allt en majoritet som inte har det. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1930

Ansökan granskas

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, June 12, 2019 00:04:22
Jag har fått besked att min docentansökan gått ut för granskning till en av de granskare jag föreslagit och att en annan va de förslagna granskarna just tackat jag. Det känns roligt eftersom vi bedömt deras kunskap som relevant för bedömning av min ansökan.

Man har bett att de ska vara färdiga med sina bedömningar så mitt ärende kan behandlas vid höstens första möte i anställningsnämnden, dvs 5 september. Det är ju bara en sommar mellan idag och det smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1925

Individuell uppgift tillsammans ...

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, June 04, 2019 22:22:37
Ibland blir man förvånad, som när vi konstaterade att två studenter lämnat in var sin inlämning av en examination de arbetat med tillsammans, dvs två identiska texter när det uttryckligen står att det är en individuell uppgift och de då alltså borde lämnat in varsina texter som inte är lika varandra.

Nu har vi rett ut att detta inte är att betrakta som misstänkt vilseledande utan "bara" som att inte ha följt instruktionerna. Därmed bedöms examinationen för dem båda som underkänd och de får göra om den. Var och en på egen hand då.

Att det inte bedöms som vilseledande innebär ju i alla fall att det inte blir tal om någon disciplinpåföljd vilket ju är bra för studenterna. Att bli underkänd är ju trist nog. Om examinationen är bra genomförd eller inte dvs om den hade nått kriterierna för godkänt kommer vi heller inte att få veta eftersom vi inte kommer bedöma deras examination då formalia inte följts.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1922

Tre av fem avklarade - examinationer

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, June 04, 2019 16:22:13
Idag var det examinationer av uppsatser både av magisteruppsatser, där jag handlett två stycken och av kandidatuppsatser där jag är examinator för fem stycken.

Det var alltså lite bråda tider för mig. Jag lyckades examinera mina första två uppsatser, rusa till magisterexaminationerna och ta del av deras examinators bedömning av arbetena för att sedan träffa det tredje paret studenter som skrivit kandidatuppsats.

Dagen har varit bra och nu återstår två examinationer imorgon. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1920

Läsa examensarbeten

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, May 28, 2019 17:55:11
Just nu ägnar jag så gott som all min arbetstid och för all del en hel del fritid också åt att läsa examensarbeten som ska examineras nästa vecka.

Hittills har det varit en positiv syssla. Jag tycker nog att de jag läst hittills är bättre än arbetena brukar vara. Verkligen roligt! Jag hoppas det står sig. Mitt arbete blir betydlit roligare då.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1916

Docentansökan klar att gå ut på granskning

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 24, 2019 12:00:21
Min docentansökan behandlades i anställningsnämnden igår och bedömdes klar att gå ut på granskning. Det känns jätteroligt!

Jag skulle bara komplettera med förklaring av förkortningar i en tabell. Det ger mig också möjlighet att skriva in att en av mina artiklar gått från accepterad till publicerad och min presentation här idag.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1912

Strid ström av mail

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, May 19, 2019 23:58:04
Med mindre än en vecka kvar till inlämning av examensarbetena för magisterstudenterna kommer mailen i en strid ström till min mailkorg. Jag handleder två magisteruppsatser och de skickar mig mail med delar av uppsatsen de vill att jag kommer med synpunkter på snabbare än jag hinner med att läsa och besvara dem.

Tiden känns alltid mer knapp mot slutet så jag förstår dem. Jag försöker så gott jag kan att läsa, kommentera och svara. Att det finns en helg så här i slutet av veckan ställer ju till det lite för dem då jag försöker att inte arbeta under helgen. Idag har jag dock gjort ett undantag för några timmar.

Jag har inte tänkt att det ska vara mig det beror på om deras arbeten inte blir tillräckligt klara för att lämnas in.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1895

Snabbt handlagt

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, May 19, 2019 23:53:02
I torsdags lämnade jag in min docentansökan. Hon på HR som skulle ha den var inte där och jag skulle just skriva en lapp till henne när hon kommer ut ur ett angränsande rum och säger - Jag såg dig!

Ja jag såg ju henne också, i alla fall när hon stod framför mig.

Hon undrade om det var min docentansökan jag hade med mig och förklarade att om det var det så skulle hon ta med den in till anställningsnämndens förmöte och dra den där.

Så snabbt tror jag det är få som fått sin ansökan handlagd. Den låg inte till sig ens en minut innan den var omhändertagen. Nu är det bara att vänta och se vad som händer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1894

En dag med möten

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, May 13, 2019 22:51:50
Idag har hela dagen bestått av möten, från 08:30 till 16:00. Det blir inte mycket annat gjort då. Visst kan möten vara viktiga men ibland finns det ju saker man måste göra som tillhör det "dagliga" arbetet.

Jag antar att det är därför det finns kvällar ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1891

Ansökan färdig att lämna in

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 10, 2019 17:00:33
Idag har jag blivit färdig med min docentansökan. Nu ska den bara skickas in också och för det behövs prefektens välsignelse så den har jag just bett om.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1888

Fredagsfilm? - om kvalitetsgranskning

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 03, 2019 09:37:29
Jag har just blivit färdig med filmen om kvalitetsgranskning av artiklar med kvantitativ metod. Det känns väldigt skönt, inte minst eftersom studenterna i kursen behöver den inför nästa veckas seminarium.

Kanske blir det inte någon riktig fredags-favoritfilm och den vinner nog inge Oscar vare sig för filmatisering eller bästa manus men jag hoppas den ska vara till nytta för studenterna i alla fall.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1884

Kaxigt påstående som jag hoppas är sant

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, May 02, 2019 23:35:44
En student menade idag att hen hade bra koll på referenshantering och därför inte behövde gå på föreläsningen om det.

Jag gillar när studenter har bra självförtroende och vågar säga det de anser. Jag hoppas också så mycket att hen har rätt, det gör saken lättare både för hen och hens examinator smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1883

25 % närvaro

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, May 02, 2019 23:32:21
Idag höll jag en föreläsning om referenshantering för studenterna som skriver uppsats. Det var studenter som efterfrågat detta så det kändes viktigt att tillmötesgå dem i det här.

Det var en fjärdedel av studenterna i kursen som kom till föreläsningen och de som deltog sa att de tyckte föreläsningen gett dem mycket och det var ju såklart roligt. Ännu roligare vore det förstås om det skulle få genomslag i deras examensarbeten då refererenshantering bukar vara något som vållar studenterna bekymmer. Nåja, det kommer väl kanske att visa sig. Några av de studenter som jag kommer att examinera examensarbetena för var med på föreläsningen å en viss inblick i detta får jag.

 • Comments(1)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1882

Har man inte tid att göra om så gör man rätt från början ...

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, April 30, 2019 00:31:45
Tesen - Gör om gör rätt, är en irriterande tes som dessutom har rätt. Har man gjort fel får man göra om och göra rätt. Den som inte har tid att göra om bör alltså göra rätt från början, det gäller alla och alltid, såväl på högskolan som i livet utanför och för såväl studenter som personal.

Jag har arbetat med en ansökan under en längre tid och nu när den typ var helt färdig insåg jag att själva det formulär man ska använda bytts ut eller i eller i alla fall gjorts om. Detta hade jag inte haft koll på och fick då följaktligen göra om för att göra rätt. Så irriterande eftersom jag inte egentligen hade tid med det. Jag tyckte jag gjort det jag kunde för att förvissa mig om att jag gjorde rätt då jag kollat en gång sedan jag började skriva på ansökan att formuläret var samma som det varit men ett byte kan ju ske när som helst under året inser jag.

Nåja, det var bara att bita i det sura äpplet och göra om.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1881

Äntligen! examensarbete färdigt

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, April 30, 2019 00:25:44
Idag blev ett examensarbete färdigt som jag varit examinator för. Studenterna har haft det lite kämpigt men arbetat på bra och som slit ofta gör så fick det idag sin belöning. Jag är osäker på om de alltid uppskattat vägen fram till målet, men målet vet jag att de sett fram mot.

Grattis till att nu vara färdiga. Väl kämpat!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1880

Föreläsning av hög klass

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, April 30, 2019 00:22:51
Idag fick vi lyssna på en föreläsning om praktisk kunskap på institutionens utbildningsdag. Det var professor Ingela Josefsson som förra året utsågs till hedersdoktor vid vårt universitet som föreläste på ämnet.

En fokuserad tystnad endast avbruten för en eller annan relevant fråga om ämnet var allt som hördes under hela förmiddagen. En formidabel föreläsare! Det var riktigt länge sedan jag hörde någon så bra föreläsare.

Ingen power-point, bara några stillsamma noteringar på whyteboarden och så hennes föreläsning direkt från hjärtat. Fantastiskt. Ett utmärkt val som hedersdoktor!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1879

Ny film om vetenskaplig teori och metod

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, April 27, 2019 18:21:00
Igår gjorde jag en film om hur de granskningsmallar som studenterna ska använda för att granska artiklarna som ska ingå i deras examensarbete ska användas. Jag började med den om granskning av artiklar med kvalitativ metod. Kvar att göra är filmen om granskning av kvantitativ metod.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1878

Bra med en bra instruktion

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, April 25, 2019 00:03:24
Jag försöker göra en ansökan enligt Högskolan Västs riktlinjer. I den står att följande ska bifogas:

Punkt 6 Intyg rörande undervisningens omfattning, karaktär och kvalitet

Undervisningens omfattning verkar för mig som något som ska kvantifieras och vem som ska ordna med intyget framgår inte heller. Efter att ha frågat runt lite får jag följande svar omkring detta:

Antal undervisningstimmar är inte helt viktigt. Med omfattning menas vilka nivåer man undervisat på, vilka kurser, fokus i kurserna, och dylikt, undervisningsbredden snarare än kvantitet i timmar.


Jaha, så varför skriver man då inte det istället undrar jag?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1875
Next »