Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Screening ifrågasätts - bukaortaaneurysm

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, June 20, 2018 08:05:35
Efter den stora debatten om PSA-screenings vara eller inte vara har det nu kommit en artikel som ifrågasätter screening av bukaortaaneurysm för män. Den nya studien visar liten, om ens någon skillnad i dödlighet relaterad till bukaortaaneurysm mellan screenade och icke-screenade grupper i Sverige.

Studien visar att om man screenar 10 000 män kommer i bästa fall 2 ha undvikit död på grund av ett brustet bukaortaaneurysm under en tidsperiod av sex år. Det är inte en särskilt övertygande effekt. Kanske finns den inte ens konstaterar artikelns författare.

Här kan du läsa mer om detta

Och här är en länk till artikelns abstract

Sedan screreningen infördes i Sverige 1987 har dödligheten relaterat till bukaortaaneurysm minskat med mer än 70 % vilket till största delen tillskrivs minskad rökning i befolkningen.

Screening är alltid problematiskt eftersom flera fall som upptäcks aldrig skulle gett symtom och skapar oro hos dessa patienter helt i onödan. Flera kommer också att behandlas, med operation i det här fallet, också helt i onödan, med alla de risker en operation för med sig.

Jag förväntar mig en debatt liknande den som var för PSA-screening där arga män kommer känna sig diskriminerade då det, hittills, bara är screening för män som ifrågasatts.

Samtidigt kan vi inte lägga stora resurser på allmänna screeningar, till enorma kostnader, om de inte är effektiva och därmed kan motiveras.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1584

Att säga sanningen om vården

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, June 18, 2018 23:08:32
I gårdagens lokala tidning fanns en artikel med en av Skaraborgs sjukhus fackliga företrädare för Vårdförbundet, sjuksköterskornas fackförbund, Lene Lorentzen.

Här kan du läsa artikeln

Och här kan du se en intervju med Lene. Ljudet är inte det bästa men skruva upp så hör du.Lene säger just det som så många sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus redan vet och kunnat säga om någon brytt sig om att fråga dem: Krisen i vården, bristen på personal beror på att sjuksköterskor inte betalas den lön de borde ha.

När man som sjuksköterska kan få både många tusenlappar mer i månaden i lön, bättre och bättre arbetsvillkor med färre arbetspass på obekväm arbetstid, varför ska man då stanna kvar eller börja arbeta i landstingets/regionens regi?

Precis så enkelt men tydligen också så svårt är det. Det finns en lösning men den kostar pengar, ganska mycket pengar och det vill inte politikerna betala.

Jag kan gärna betala mer skatt för en bättre vård och där är jag nog inte ensam.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1582

Att stå vid en stängd dörr ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, June 08, 2018 14:34:36
Under våren kom inbjudan till uppstartsträff för ett Nätverk för vårdvetenskap från Skaraborgs sjukhus FoU. Det är något som jag verkligen har saknat! Ända sedan jag var doktorand har jag och fd doktorandkollegor talat om behovet av detta för oss sjuksköterskor som arbetar i sjukvården. Vi blev doktorander 2006.

En gång tidigare har ett försök gjorts att starta ett sådant nätverk men det blev bara ett möte. När inbjudan kom blev jag alltså mycket glad och bokade in mötet i almanackan.

Idag var det så dags för mötet. Jag har haft fullt sjå i veckan med att ha kvar den här bokningen i almanackan men knåpat för att få till det då jag velat prioritera mötet.

Döm om min förvåning när jag står alldeles ensam utanför en stängd dörr till en alldeles nedsläckt lokal. - Var är mötet?

Efter att ha frågar runt lite får jag veta att mötet är inställt eller ska man kanske säga flyttat, till i höst. Eftersom jag stod där alldeles ensam antar jag att alla andra som fått inbjudan fått veta att mötet flyttats. Riktigt dåligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1571

Nya ambulanssjukvårdare

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, June 01, 2018 07:53:33
De första studenterna på den nygamla ambulanssjukvårdarutbildningen tar examen nu. Utbildningsledaren på YH hoppas att de ska göra militärerna överflödiga som vikarier i ambulanserna under sommarperioden och jag kan bara instämma i denna förhoppning. De blir definitivt ett viktigt tillskott i en sviktande organisation.

Här kan du läsa mer om detta

Ambulanssjukvårdarutbildningen togs bort då de nya riktlinjerna ställde krav på sjuksköterskeutbildning som lägsta utbildningsnivå i ambulanserna. Det var också en viktig kompetenshöjning men att tolka detta som att alla var tvungna att ha denna lägsta nivå gjorde det nog lite onödigt svårt för sig i verksamheten. Jag förstår att man vill kunna använda all personal på ett flexibelt sätt och möjligheten till detta minskar såklart om man har två grupper med olika kompetens men med en bra mix mellan de olika kompetensnivåerna så fungerar det säkert.

Grattis alla nya ambulanssjukvårdare!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1564

Schweisisk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, May 26, 2018 07:52:21
Igår såg jag en ambulans men det tog en stund innan jag komm på att jag vill ha kort på ambulanser så därför fångade jag bara rumpan av den när den försvann bakom ett hörn. Den var av skåpmodell precis som de svenska ambulanserna och i gult precis som hemma.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1552

Höjd ersättning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, May 25, 2018 14:39:29
Från och med idag höjer Västra Götalandsregionen ersättningen för helg-ob. Höjningen är på modesta 15 % men visar ändå att man värderar arbete på obekväm arbetstid. Vid årsskiftet ska ytterligare höjning komma. Det är ett gott initiativ även om jag anser att det är för lite och försent, men ändå ett steg i rätt riktning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1550

Ambuchannel112

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, May 16, 2018 00:21:37
Jag har hittat en Youtubekanal jag tycker är värd att titta på. Det är Ambuchannel 112 från Nederländerna.
Det är en ambulansförare som driver den och filmar utryckningar med webcam från förarhytten. Det visas inga människor utan det är just vägen till eller från utryckningen som filmas. Han textar filmerna och visar på saker av vikt för en ambulansförare.

Det är en annan värld att se vägen från ambulanshytten. Tänk så ouppmärksamma människor är när de kör bil. Backspelar verkar inte vara något som de flesta använder.

Ta en titt här
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1539

Sjuksköterskans dag firas

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, May 09, 2018 08:59:43
Sjuksköterskans dag 12 maj firas, och på lite olika sätt. Vårdförbundet firar med fika och publishern Elsevier firar, fast en hel vecka, med att erbjuda ett antal representativa artiklar fritt tillgängliga för alla. Det är en bra grej tycker jag!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1536

Filmen om vårdkedjan är färdig!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, May 04, 2018 13:49:27
Den film om vårdkedjan vid stroke som jag arbetat med under våren för webbStrokekompetensutbildningen är nu äntligen färdig!

Det är verkligen så skönt att jag lyckats ro hela detta projekt i hamn. Att få 17 personer att medverka är ingen enkel uppgift.

Vill du se det färdiga resultatet? Klicka här


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1532

En hjärtsäker koloniförening

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 03, 2018 23:35:12
Koloniföreningen i Öm, ett litet ställe strax utanför där jag bor har skaffat sig en hjärtstartare. Idag har jag utbildat föreningen styrelse i Hjärt- och lungräddning, hur de ska hantera sin hjärtstartare samt i luftvägsstopp.

En blandad grupp som förenas av sin kärlek till sin kolonilott och som tydligen också är rädda om varandra!

Det är en god investering för en förening som deras och en insats för folkhälsan att de utbildar sig. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1531

Dåligt utfall av vård och omsorg en i Skövde kommun

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, April 30, 2018 12:10:42
I dagarna rapporterade den lokala tidningen att Skövde kommun ligger dåligt till avseende fall hos äldre, på plats 222 av 290 i landet. Siffrorna kommer från rapporten Öppna jämförelser för vård och omsorg om äldre för 2017 som ges ut av Socialstyrelsen. Det är inget resultat att vara stolt över.

Fallolyckor kostar förutom lidande för den enskilda individen också resurser för såväl slutenvården som kommunala verksamheter. Att göra insatser för en säkrare miljö för äldre är således lönsamt. Jag hoppas styrande politiker nu prioriterar detta område. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1525

Avslutning av strokekompetensutbildningen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, April 23, 2018 23:46:32
Idag avslutades den strokekompetensutbildningen som vi startade i april förra året. Inte mindre än 22 personer med en nyvunnen kompetens inom strokevård har vi nu fått i fd. Skaraborg varav ca hälften arbetar i slutenvården och andra hälften i strokevårdkedjans senare del.

Toppen!


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1520

Är det verkligen brist på vårdplatser i Sverige?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, April 23, 2018 23:41:15
I media trummas budskapet att det är brist på vårdplatser på sjukhus in och det är det nog, men vad beror denna brist på? Ja inte för att det inte finns vårdplatser att tillgå, för det finns det på de flesta av Sveriges sjukhus. Vårdplatserna finns, men avdelningarna är stängda då det inte finns personal att bemanna vårdplatserna med. Det räcker nämligen inte att det finns avdelningar med tomma rum och sängar för att man ska kunna ge vård till patienter som behöver det. Någon som vårdar behövs också.

Idag säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande att ca 40 000 sjuksköterskor valt att inte arbeta åt landstingen. Vårdförbundet organiserar 114 000 sjuksköterskor så det är en god andel. En del av dessa sjuksköterskor som valt bort landstingens verksamheter arbetar i verksamheter som också behöver sjuksköterskor som privata vårdgivare, men de finns också på Försäkringskassan eller försäkringsbolag. Detta är väl helt i sin ordning, men det finns också ett stort antal sjuksköterskor som valt att helt lämna vården.

Tänk om alla dessa sjuksköterskor kunde fås att återvända till vården, då skulle en stor andel av de stängda vårdplatserna kunna öppnas igen. Ett av bekymren är den näst intill obefintliga löneutvecklingen.

En nyutbildad sjuksköterska får idag lite drygt 25 000 i månadslön när hen börjar en anställning vilket måste ses som en mycket låg ingångslön efter en tre-årig högskoleutbildning. Ytterligare värre blir det när man till det lägger en nästintill obefintlig löneutveckling. En sjuksköterska med specialistutbildning som går i pension nu kan ha 33 000 i månadslön. Efter en specialisering och kanske så mycket som 20 års yrkeserfarenhet!

De nyutbildade sjuksköterskor som väljer att istället för att börja arbeta i landstingen, ta en tjänst i kommunen kan öka på sin lön med ca 4-6000 och då komma nära den lön en sjuksköterska med lång erfarenhet som går i pension nu har. Är det konstigt att det är en brist ... på sjuksköterskor i landstingen idag?!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1519

Fin handledning på jobbet

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, April 18, 2018 00:32:49
Idag hade jag handledning för personalen på strokeenheten där jag jobbar. Det blev riktigt bra. Situationen som var uppe till diskussion var inget märkvärdig eller storslagen, det var inget dramatiskt eller ovanligt utan synnerligen vanlig och odramatisk.

I detta var det en situation som alla kunde känna igen sig i och som alla varit med om. Det gjorde att diskussionen blev mycket bra och fördjupad. Jag tror alla upplevde det som givande. Till det bidrog nog också att så många var med, inte mindre än nio stycken.

Jag hoppas på fler sådana tillfällen i framtiden smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1516

Ny EU-lag rör vården

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 08:21:37
En ny EU-lag GDPR (General Data Protection Regulation). Den berör alla verksamheter i Sverige som behandlar personuppgifter. Därmed berörs även vården. Lagen börjar gälla 25 maj, vilket nu är nästan inom räckhåll.

Västra Götalandsregionen har gjot en utbildning i något de kallar NanoLearning, dvs, mycket korta filmer, på 2-4 minuter som ska utbilda alla medarbetar i VGR. En gång per vecka kommer ett mail till alla medarbetares inkorg under X veckors tid och den förväntas alla ta del av.

Ett spännande och intressant upplägg. Ska bli roligt att se hur det ser ut och inte minst hur det faller ut. Jag undrar hur många som verkligen kommer ta del av den.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1512

Nu är det nära - film om vårdkedja

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 08:16:15
Den film jag arbetet med om vårdkedjan vid stroke, för den nya webbaserade strokekompetensutbildningen är nu så gott som färdig!Den blir helt ok, enligt min mening. Kanske får den ingen Oscar för bästa regi, men vem vill ha en sån ful statyett?


Jo, jag kan ta den ... om ni insisterar ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1511

De nya riktlinjerna är här!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, April 03, 2018 22:06:26
De nya nationella riktlinjerna för strokesjukvård är här! De kom i förra veckan alldeles innan påsken gjorde sin entré.

Här kan du läsa och ladda ned dem

Bildresultat för nationella riktlinjer för stroke

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1505

Clownmedicin

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, March 22, 2018 09:55:39
Idag inleddes den palliativa konferensen med Clownmedicin. Clownmedicin finns på 32 orter i Sverige idag och möter ca 30000 barn och vuxna varje år. Det finns 72 clowner i landet i 14 organisationer. Vi fick se ett fantastiskt uppträde med två av clownerna, Hjördis och Pajette.Härligt att få se en glimt av denna viktiga verksamhet

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1500

Medicinpoesi om döden

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, March 21, 2018 10:42:04
Döden är livets största utmaning. Detta säger Peter Strang, professor i palliativ vård i sitt inledande tal på den 5:e nationella konferensen i palliativ vård som just inleds i Stockholm.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1499

Lönekriterier för kliniken utan kliniskt fokus

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, March 20, 2018 07:18:58
Idag ska jag på lönesamtal på min kliniska arbetsplats. Det är samma lönekriterier i år som varit under flera år men det gör inte att jag tycker att de är bättre för det. De har förvånansvärt lite fokus på det jag anser borde vara det som värderades högst, nämligen den kliniska kompetensen.

För den som är mycket duktig ur ett kliniskt perspektiv ger lönekriterierna väldigt lite. Det är snarare andra förmågor som premieras än att du är en sjuksköterska som är duktig på det du gör och på enhetens kärnverksamhet, strokevård.

När jag ska placera in mig i lönekriterierna så hamnar jag i topp i de flesta kriterier, p grund av mina kompetenser inom utbildning och mina kommunikativa förmågor och det känns inte helt logiskt. Kanske inte helt rätt saker att säga på ett lönesättande samtal men jag kommer nog att ta upp det ändå. Jag tycker helt enkelt inte att de är rättvisande för de som arbetar i den vårdande kontexten, och det borde ju vara för dem som kriterierna främst finns.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1497
Next »