Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Fin handledning på jobbet

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, April 18, 2018 00:32:49
Idag hade jag handledning för personalen på strokeenheten där jag jobbar. Det blev riktigt bra. Situationen som var uppe till diskussion var inget märkvärdig eller storslagen, det var inget dramatiskt eller ovanligt utan synnerligen vanlig och odramatisk.

I detta var det en situation som alla kunde känna igen sig i och som alla varit med om. Det gjorde att diskussionen blev mycket bra och fördjupad. Jag tror alla upplevde det som givande. Till det bidrog nog också att så många var med, inte mindre än nio stycken.

Jag hoppas på fler sådana tillfällen i framtiden smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1516

Ny EU-lag rör vården

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 08:21:37
En ny EU-lag GDPR (General Data Protection Regulation). Den berör alla verksamheter i Sverige som behandlar personuppgifter. Därmed berörs även vården. Lagen börjar gälla 25 maj, vilket nu är nästan inom räckhåll.

Västra Götalandsregionen har gjot en utbildning i något de kallar NanoLearning, dvs, mycket korta filmer, på 2-4 minuter som ska utbilda alla medarbetar i VGR. En gång per vecka kommer ett mail till alla medarbetares inkorg under X veckors tid och den förväntas alla ta del av.

Ett spännande och intressant upplägg. Ska bli roligt att se hur det ser ut och inte minst hur det faller ut. Jag undrar hur många som verkligen kommer ta del av den.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1512

Nu är det nära - film om vårdkedja

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 08:16:15
Den film jag arbetet med om vårdkedjan vid stroke, för den nya webbaserade strokekompetensutbildningen är nu så gott som färdig!Den blir helt ok, enligt min mening. Kanske får den ingen Oscar för bästa regi, men vem vill ha en sån ful statyett?


Jo, jag kan ta den ... om ni insisterar ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1511

De nya riktlinjerna är här!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, April 03, 2018 22:06:26
De nya nationella riktlinjerna för strokesjukvård är här! De kom i förra veckan alldeles innan påsken gjorde sin entré.

Här kan du läsa och ladda ned dem

Bildresultat för nationella riktlinjer för stroke

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1505

Clownmedicin

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, March 22, 2018 09:55:39
Idag inleddes den palliativa konferensen med Clownmedicin. Clownmedicin finns på 32 orter i Sverige idag och möter ca 30000 barn och vuxna varje år. Det finns 72 clowner i landet i 14 organisationer. Vi fick se ett fantastiskt uppträde med två av clownerna, Hjördis och Pajette.Härligt att få se en glimt av denna viktiga verksamhet

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1500

Medicinpoesi om döden

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, March 21, 2018 10:42:04
Döden är livets största utmaning. Detta säger Peter Strang, professor i palliativ vård i sitt inledande tal på den 5:e nationella konferensen i palliativ vård som just inleds i Stockholm.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1499

Lönekriterier för kliniken utan kliniskt fokus

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, March 20, 2018 07:18:58
Idag ska jag på lönesamtal på min kliniska arbetsplats. Det är samma lönekriterier i år som varit under flera år men det gör inte att jag tycker att de är bättre för det. De har förvånansvärt lite fokus på det jag anser borde vara det som värderades högst, nämligen den kliniska kompetensen.

För den som är mycket duktig ur ett kliniskt perspektiv ger lönekriterierna väldigt lite. Det är snarare andra förmågor som premieras än att du är en sjuksköterska som är duktig på det du gör och på enhetens kärnverksamhet, strokevård.

När jag ska placera in mig i lönekriterierna så hamnar jag i topp i de flesta kriterier, p grund av mina kompetenser inom utbildning och mina kommunikativa förmågor och det känns inte helt logiskt. Kanske inte helt rätt saker att säga på ett lönesättande samtal men jag kommer nog att ta upp det ändå. Jag tycker helt enkelt inte att de är rättvisande för de som arbetar i den vårdande kontexten, och det borde ju vara för dem som kriterierna främst finns.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1497

Bidragen strömmar in

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, March 15, 2018 18:57:53
Idag har det inkommit inte mindre än fyra bidrag till filmen om vårdkedjan vid stroke och jag har bistått vid inspelningen av lika många. Det innebär att dagens resultat är inte mindre än 8 bidrag!

Toppenbra enligt min mening.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1493

Ljudfiler på ingång

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, March 14, 2018 22:34:24
Jag skickade ut påminnelser till de som tillfrågats om att spela in ljudfiler för en film om vårdkedjan vid stroke till den webbaserade strokekompetensutbildningen nu i veckan. Påminnelsen har gett resultat och det har kommit in flera bidrag idag.

Härligt! Hoppas snart att alla bidrag kan vara på plats.

6 bidrag är klara, 9 har lovat spela in och återkomma. Bara två kvar som inte gett något livstecken ifrån sig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1491

Sång och tal i olika delar av hjärnan

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, March 10, 2018 19:13:46
Språket i P1 pratade för någon vecka sedan om att tal och sång inte hanteras i samma del av hjärnan. Detta är väl känt för många som arbetar med patienter som drabbats av stroke och kan användas som ett verktyg att nå talet.

Visst är vår hjärna fascinerande!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1490

Stabilt sjukhusbygge

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, February 22, 2018 23:08:57
Byggandet av Nya Karolinska har kantats av bekymmer, fördyringar och allehanda saker som gått fel. Alldeles i dagar har en kriskommission tillsatts av regeringen för att belysa vad som gått fel.

Läs om detta här

Istället för världens bästa sjukhus verkar det ha blivit världens dyraste sjukhus. Ett sjukhus där mycket dessutom gått fel och det varit strul med tekniken, t.ex. fungerade inte larmsystemet på sjukhuset vilket ju är mycket allvarligt.

Den här bilden fick jag i min mail och jag tycker faktiskt att den är rätt fyndig. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1479

Inspelning av film för webbstrokekompetensutbildning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, February 22, 2018 17:17:26
Idag har jag tagit tag i en sådan där riktig surdeg som hängt över mig och det är inspelningen av mina delar av filmen om palliativ vård vid stroke för den webbaserade strokekompetensutbildningen.

Den här filmen har jag fått att ansvara för och jag gör den tillsammans med en läkare i Umeå. Lite meckigt måste jag säga att det har varit. En hel del av meckandet beror på att vi spelat in ljud till några bilder var och inte varit på samma ställe när vi gjort inspelningarna utan gjort dem var för sig. Jag tror att jag fått till det men väntar just nu på att filmen ska exporteras klart.

Håll gärna tummarna tillsammans med mig för att det ska fungera med exporten.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1478

Klen respons på förfrågan

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, February 16, 2018 12:10:34
Jag har fått mycket klen respons på min förfrågan om personer som är representanter för olika delar av vårdkedjan kan tänka sig att spela in en kort ljudsnutt för filmen om vårdkedjan inom strokevård som jag ska göra för den nationella webbaserade strokekompetensutbildningen.

Tre personer, inklusive mig har har skickat in bidrag och ytterligare tre har överhuvudtaget hörts av. Två av dessa har sagt att de ska göra detta medan en är tveksam. Det är 17 personer som är tillfrågade ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1474

Arbetsamt arbete med arbetsrutiner

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, February 15, 2018 23:09:32
Idag har jag och strokeenhetens överläkare Björn börjat att revidera vårt lokala vårdprogram. Vi tänker att det ska förenklas och reduceras men också anpassa till de nya Nationella riktlinjerna för strokevård som kommer under våren.

Vi förenklar och reducerar genom att skilja ut det som handlar om hur saker ska göras från det som beskriver mer varför det blir som det blir. Det kommer innebära att det blir ett vårdprogram som är som en kokbok med recept för hur man ska handlägga patienter och ett appendix som är mer utbildande omkring stroke som sjukdom och vårdprinciper för strokevård. Det senare blir på så sätt ett dokument som kan lämnas till studenter som kommer till avdelningen som de kan använda för att förstå och lära sig om strokevård.

Vi tror detta är smart då vårdprogrammet i dag är väldigt omfattande och lite svårt att hitta i bland all texten. Vill man snabbt hitta behandlingsinstruktionen för högt blodtryck i det akuta skedet så är det inte så helt enkelt. Det ska det bli ändring på!

Det är ett ganska drygt arbete som vi inte ens kom halvvägs i, inte ens halvvägs i att dela upp det på respektive dokument är jag rädd men vi får jobba på.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1473

Mailbombning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, February 07, 2018 23:44:13
Jag har precis börjat med utskick till personer jag tänkt ska vara med och bidra till filmen om vårdkedjan vid stroke som jag fått ansvar för att ta fram för webbstrokeutbildningen.

Det var mer svårt att ta fram ett manus som skulle kunna fungera för alla de olika delarna av vårdkedjan för hela landet. Utgångspunkten fick tas i de nationella riktlinjerna och med en del luddiga formuleringar så alla ska kunna känna igen sig och sin verksamhet i filmen.

Det är ganska många som vi vill ska delta i filmen så det blev en hel del mail, för min del alltså, men de som jag vill ska medverka får ju förstås bara ett mail vardera.

Nu är det bara att hoppas att alla tilltänkta kan tänka sig att delta också. Jag håller mina tummar!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1467

Skaraborgs sjukhus årsredovisning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, February 03, 2018 19:18:35
I Skaraborgs sjukhus årsredovisning kan man läsa att antalet vårdplatser varit färre under 2017 är tidigare år då vårdplatser inte kunnat hållas öppna på grund av brist på personal och då framförallt sjuksköterskor.

Där framgår också att kostnaden varit hög för övertid som behövts för att upprätthålla verksamheten och att personalen belastas med dels övertid, dubbelpass och bemanningssnurror, dvs. bemanning på extraavdelning med personal från ordinarie personal.

Kostnaden för hyrpersonal har också ökat då det funnits ett ökat behov av detta för att täcka vakanser.

Operationer har också behövt ställas in på grund av brist på personal vilket direkt drabbar patienter med inställda och fördröjda operationer som följd.

Ja det är ju ingen munter läsning. Personalen som arbetar heltid i vården, om de orkar då alltså, är nog enig i att åtgärder behövs.

Här kan du läsa om detta i den lokala tidningen

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1463

Medicinpoesi om afasi

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 31, 2018 22:38:35
En av dagens föreläsare, en logoped gav följande liknelse om afasi


"Afasi är som att spränga ett bibliotek"All struktur som funnits för språket är borta och kvar är bara kaos. Målande beskrivet!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1459

Inspirationsdag med SCV

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 31, 2018 22:35:24
SCV ska utläsas Stroke Centrum Väst och de hade idag en inspirationsdag med fokus på rehabilitering. Många intressanta föreläsningar, bland annat om de nya Nationella riktlinjerna och om utredning- och behandlingsstöd för arbetsterapi och fysioterapi. Mycket bra! Då det innehåller både det som ska utredas och det som inte ska utredas. Min övertygelse är att man idag lägger en hel del resurser på fel saker, t.ex. att förvissa sig om att en person verkligen inte har behov av träning, trots att screening visar detta. Antagligen av rädsla att inte missa något. Jag ser fram mot att detta ska implementeras i hela VGR!

Närmast i bild två kollegor från strokeenheten i Lidköping.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1458

Skaraborgs sjukhus bygger ut

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, January 28, 2018 21:06:13
Skaraborgs sjukhus satsar offensivt och bygger ut sin verksamhet inom felar områden. Det senaste i raden är en utbyggnad som benämns ASP, akut-, service- och psykiatriblocket.

Här kan du läsa om det

Det är positivt med en satsning för framtiden och den visar att Skaraborgs sjukhus har en plan och en vision. Utbyggnaden beräknas vara klar 2022. Jag hoppas att sjukhuset vid det laget har lyckats vända trenden med brist på personal så alla nya lokaler kan användas fullt ut.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1453

Rädda hjärnanprojektet lockar läsare

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, January 28, 2018 20:59:13
Jag har lagt ut ett dataset för Rädda Hjärnan-projektet som strokeenheten vid Skaraborgs sjukhus i Skövde deltagit i. Detta har nu lockat 20 läsare enligt ReseachGate. Kul! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1452
Next »