Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Omöjligt att missförstå - bra omdöme

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, April 16, 2019 23:09:01
Jag frågade den arbetsterapeut som haft hand om tredje träffen i Webbstrokekompetensutbildningen hur det varit och hur instruktionerna för träffen varit att förstå och han svarar:

- Jag brukar ha svårt att förstå instruktioner men de här var omöjliga att missförstå.

Det måste väl vara ett bra betyg smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1869

Invigning av mottagning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, April 04, 2019 00:27:18
Igår invigdes strokeenheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde sin sjuksköterskeledda mottagning. Där erbjuds patienter återbesök 1-2 månader efter att de skrivits ut från strokeenheten.

Mottagningen bemannas en dag per vecka av sjuksköterskorna Anna och Max. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1855

AED - jämförelse

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, March 23, 2019 17:15:05
Idag gick jag förbi en skylt för AED hjärtstartare i Thailand. Inte så likt den svenska men kankse har skylten ett utseende som är lite mer akut precis som de tillstånd då en AED hjärtstartare behövs.

Svenska hjärtstartare


Thailändsk hjärtstartare

Eller vad tycker ni? Kommentera gärna.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1850

Vården utnyttjar tidsskillnaden

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, March 20, 2019 12:13:36
Det finns idag flera exempel på att vården i Sverige utnyttjar tidsskillnaden på jorden för att minska sina kostnader.

Skaraborgs sjukhus har upphandlat tjänsten granskning av röntgenbilder på jourtid, från Australien. Det är ju smart tänkt. De har dag när vi har natt och granskningen av bilderna kan då genomföras av ordinarie personal som arbetar på dagen istället för att belasta den svenska vårdens läkare som har jourtjänstgöring. Förutom att det är billigare för det också med sig att granskningen görs av läkare som bör vara piggare och därmed bör kunna göra mer korrekta bedömningar.

Även tjänsten 1177 Sjukvårdsupplysningen är i delar av Sverige upphandlad utanför Sverige under jourtid, närmare bestämt från Thailand. Dock med svensk personal bosatt i Thailand. Språket är alltså inget problem i det här sammanhanget. Det senare visade sig nyss vara mindre lämpligt, inte för att själva upplysningen brast i kvalitet utan för att de som upphandlats anlitat ett bolag som sparat samtalen direkt på öppna servrar på internet. Vi pratar om miljontals samtal som innehåller känsliga och personrelaterade upogifter.

Det är ju dock inte relaterat till användandet av tidsskillnadens fördelar. Däremot visar det på faror som man kanske inte tänkt på då man gör den här typen av upphandlingar. Våra landsting och regioner är ju inte alltid så skickliga på själva upphandlandet. Kanske har vi inte sett de värsta baksidorna av detta än. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1848

Thailändsk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, March 18, 2019 14:27:42
Idag vid vår tredje semester i Thailand hände det, jag såg en ambulans! Ja eller inte en ambulans egentligen utan flera stycken, efter varandra. Vi vet inte om det berodde på flera olyckor eller om det ställe vi befann oss på ligger på vägen till sjukhuset.

Det här var i alla fall den bästa bilden jag lyckades ta. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1844

Digitalisering av vården och sociala medier

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, February 22, 2019 09:05:15
Under loppet av bara några dagar har dels en stor säkerhetsbrist som potentiellt röjt känsliga och sekretessbelagda uppgifter och ett fall med en person som medvetet spridit sekretesskyddad information på nätet, närmare bestämt på Instagram, uppdagats.

Det första handlar om en upphandling av rådgivningstjänsten 1177 som i delar av Sverige gått till företaget Medhelp, som i sin tur anlitat Medicall ett thailandsbaserat företag. Företaget har i sin tur haft avtal med Voice Integrate för att spela in och lagra rådgivningssamtal. Detta har företgaet gjort helt oskyddat på nätet. Miljontals patientuppgifter har därmed funnits tillgängliga för den som vetat var man ska leta.

Här kan du läsa vidare om detta

Idag kan man läsa i Expressen om en sjuksköterska som publicerat uppgifter från kvinnors gyn-journaler på Instagram. Motivet beskrivs vara hedersrelaterat.

Här kan du läsa om detta

Båda dessa saker har kunnat ske genom möjligheter som digitaliseringen erbjuder. Jag tycker det visar på både vår okunskap om vad som är möjligt att göra och behov av skydd och naivitet inför vad vi tror att människor kommer att göra om de får möjligheter.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1831

Föreläsning i Piteå

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, February 14, 2019 09:05:08
Igår var jag i Piteå och höll en föreläsning om plalliativ vård vid stroke på en utbildningsdag för Betaniastiftelsen. Halva dagen var vikt åt det och andra åt pallikativ vård vid hjärtsvikt och KOL. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1827

På väg men utan minne

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, February 12, 2019 13:23:53
Jag är på väg, just nu mot Stockholm med tåget men slutdestinationen är Piteå där jag ska föreläsa imorgon. Jag ska flyga från Arlanda till Luleå och sedan åka anslutningstaxi sista biten.

Rädslanför att ha glömt något finns vid varje resa. Oftast har jag fått med det mesta och det som glömts kan jag ofta klara mig utan.

Idag har jag glömt mitt USB-minne i datorn när jag skrev ut reseplanen. Trist, men så är det. Jag komemr klara mig utan det. Min presentation har jag skickat till mig själv och en del saker kan jag arbeta med som är på nätet. Annat jag tänkt göra under resan får helt enkelt anstå.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1826

Vi fastnade på "aim"

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, February 05, 2019 22:15:37
Idag var jag på min kliniska arbetsplats för en föreläsning om stroke och strokeenhetsvård. Min chef hade skrivit ut min artikel som publicerades i förra veckan och lagt i personalrummet. Det var ju roligt att se.

En av mina undersköterskekollegor sa - Jag skulle gärna läsa din artikel men jag kan inte läsa engelska. Vi fattar ju inte vad det står. Vi kom till första ordet och det var "aim" och det förstod vi inte.

Det är såklart inte lätt att hålla sig uppdaterad och ta del av ny forskning om man fastnar redan på första ordet.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1820

Kanske min turdag?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 30, 2019 14:08:12
Idag på vägen till Sahlgrenska sjukhuset träffade jag en dietist som undrade hur det gått för oss i WebbSKU med film om nutrition/ätande. När jag sa att det gått dåligt sa hon att hon skulle se om hon kunde få till stånd en sådan film. Hon hade en kollega som hon skulle försöka engagera i detta.

Toppen! Precis det som vi behöver!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1816

Stroke Centrum Västs Inspirationsforum

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 30, 2019 09:49:12
Idag är jag på Stroke Centrums Västs inspirationsforum. Idag ska vi få höra om livsstilsförändringar, olika forskningsstudier, som den prospektiva kvinnostudien i Göteborg mm.

Temat för dagen är livsstildförändringar. En spännande dag med ett viktigt innehåll.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1815

Ambulanshelikopter i snö

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:49:02
Precis när vi skulle äta lunch idag kom det en ambulanshelikopter. Vädret idag erbjöd inte den bästa sikten även om helikoptern landat rakt utanför vårt fönster. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1813

Hjärtats aula

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:42:40
Föreläsningen idag hölls i Hjärtats aula. Lite fyndigt är det, särskilt när man ser vilka ytterligare salar som finns på samma ställe. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1812

Jag föreläser på Neurodagarna i Göteborg

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:38:03
Sahlgrenska universitetssjukhuset hade bjudit in till Neurodagarna, en två-dagars utbildningssatsning för undersköterskor i neurologisk vård. Jag hade tillfrågats om att föreläsa om palliativ omvårdnad och etiska tankar så därför var jag idag i Göteborg för att under knappt en och en halv timma föreläsa om detta.

Så här svarade deltagarna på frågan om vad palliativ vård är
Och så här svarade de på vanliga symtom vid livets slut

Att ställa frågor som dessa är alltid lite spännande då det ger en inblick i deltagarnas tankar och föreställningar om området. Det sistnämnda var särskilt intressant eftersom det som de lyfte fram som vanligast inte är det som det Nationella vårdprogrammet för palliativ vård lyfter som vanliga och svåra symtom vid palliativ vård vid neurologisk sjukdom.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1811

Vården behöver förbättras

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, January 25, 2019 22:49:04
Västra Götalands regionens koncernkontor har granskat vården. I den konstateras att strokevården vid Skaraborgs sjukhus i Skövde behöver förbättras.

För mig som har min kliniska tjänst där kommer detta inte som någon överraskning. Att ha tappat en överläkare och ha en stor personalomsättning med ständigt balanserande på bristningsgränsen avseende personal främjar liksom inte kvalitet.

Här kan du läsa om granskningen

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1810

Jag skulle bara kolla över den lite ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 23, 2019 21:56:09
Nästa vecka ska jag föreläsa om Palliativ omvårdnad och etiska tankar på Neurodagarna för undersköterskor som anordnas av Sahlgrenska sjukhuset för hela VGR.

Jag har haft en föreläsning i en uppdragsutbildning om stroke förut om ungefär samma ämne så jag tänkte att det här skulle bli en lätt och snabbt-grej. Tänkte jag ja. Jo att man aldrig lär sig? Klart att det inte blev så. Jag har ägnat merparten av dagen åt att greja med den. Jag tänkte "bara" byta layout till en ppt i format 16:9 istället för den gamla i 4:3 jag hade och så kanske se över och ta bort en del bilder då den gamla föreläsningen var på dubbelt så lång tid.

Ja men så öppnade jag den och kände att, näe, det här fungerar inte. det är en annan målgrupp, det är ett lite annat fokus, det är en annan tidsomfattning. Så jag knåpade på och justerade, förfinade och tänkte nytt. Nu är jag rätt nöjd och tror det kommer bli riktigt bra, men det var inte så här jag hade tänkt.

Gör om gör rätt - jo ibland är det sant fast inte för att det första var fel smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1808

Socialstyrelsen om strokevård

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, January 15, 2019 22:34:26
Socialstyrelsens har utvärderat strokevården i Sverige i en rapport som heter:

Nationella riktlinjer – Utvärdering 2018 – Vård vid stroke – Huvudrapport med förbättringsförslagDär framkommer att mycket i strokevården i Sverige är bra och att de nationella riktlinjerna följs i delar. Dödligheten i stroke har minskat med 32 % vilket är en stor framgång men det finns saker som kan bli bättre.

Fler bör ges reperfusion, fler ska erbjudas tidig understödd hemgång och strokekompetens bör finnas i hela vårdkedjan. Det är framförallt i primärvård, kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst som kompetensen behöver höjas.

Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet

Här ser jag att WebbSKU ligger helt rätt i tiden. Den ger goda möjligheter till kompetenshöjning i hela vårdkedjan på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1802

Översikt över case

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, January 06, 2019 22:12:06
Idag har jag gjort enkla översikter över casen för WebbSKU. Jag tänker att de ska vara en guide för de lokalt ansvariga att lättare kunna välja case som passar den verksamhet man själv har och som är olika.

Det var också bra för mig att se att vi verkligen fått den variation i case som vi hade strävat efter. Jag kan se vissa luckor men på det stora hela är jag ganska nöjd. Det finns ett smörgåsbord att välja mellan där det mesta man kan tänka sig finns representerat.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1791

Case closed

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, January 04, 2019 17:55:12
Nu har jag gjort facit/handledning för alla de case som ingår i webbstrokekompetensutbildningen. Inte mindre än 32 case var det så det tog en del tid.

Nu ska de granskas av den ansvariga läkaren avseende svaren så det inte blivit något tokigt i dem.

Härligt att ha det gjort!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1789

Att avböja någons hjälp på ett bra sätt

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, December 14, 2018 12:18:13
Vid stroketeamkongressen efterlyste vi logopeder som kunde göra en film om FUS och fick kontakt med intresserade logopeder. Jag mailade dem instruktioner och har sedan dess inte hört något från någon av dem trots mail till dem för att höra om de behövde hjälp.

När jag nu fått kontakt med logopeder som helt säkert kommer fixa den här filmen (igår smiley) kändes det som en delikat uppgift att tacka de som visat intresse men inte kommit till skott för deras hjälp utan att såra dem. Jag försökte formulera mig fint och tacka för deras intresse men att jag vet att man ibland inte lyckas få till det så som man tänkt och de nu kunde släppa detta. Min farhåga var att de arbetet på med detta och lagt en massa jobb som nu skulle kännas som förspilld kraft.

Bara någon timma efter mitt mail har två av dem svarat att detta varit deras dåliga samvete och att de är glada att det löst sig. Det känns bra att veta att de inte lagt någon tid på detta som nu skulle vara onödigt investerad tid.

Fin julklapp till dessa logopeder att kunna släppa det dåliga samvetet de haft för detta.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1777
Next »