Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Föreläsning i Piteå

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, February 14, 2019 09:05:08
Igår var jag i Piteå och höll en föreläsning om plalliativ vård vid stroke på en utbildningsdag för Betaniastiftelsen. Halva dagen var vikt åt det och andra åt pallikativ vård vid hjärtsvikt och KOL. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1827

På väg men utan minne

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, February 12, 2019 13:23:53
Jag är på väg, just nu mot Stockholm med tåget men slutdestinationen är Piteå där jag ska föreläsa imorgon. Jag ska flyga från Arlanda till Luleå och sedan åka anslutningstaxi sista biten.

Rädslanför att ha glömt något finns vid varje resa. Oftast har jag fått med det mesta och det som glömts kan jag ofta klara mig utan.

Idag har jag glömt mitt USB-minne i datorn när jag skrev ut reseplanen. Trist, men så är det. Jag komemr klara mig utan det. Min presentation har jag skickat till mig själv och en del saker kan jag arbeta med som är på nätet. Annat jag tänkt göra under resan får helt enkelt anstå.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1826

Vi fastnade på "aim"

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, February 05, 2019 22:15:37
Idag var jag på min kliniska arbetsplats för en föreläsning om stroke och strokeenhetsvård. Min chef hade skrivit ut min artikel som publicerades i förra veckan och lagt i personalrummet. Det var ju roligt att se.

En av mina undersköterskekollegor sa - Jag skulle gärna läsa din artikel men jag kan inte läsa engelska. Vi fattar ju inte vad det står. Vi kom till första ordet och det var "aim" och det förstod vi inte.

Det är såklart inte lätt att hålla sig uppdaterad och ta del av ny forskning om man fastnar redan på första ordet.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1820

Kanske min turdag?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 30, 2019 14:08:12
Idag på vägen till Sahlgrenska sjukhuset träffade jag en dietist som undrade hur det gått för oss i WebbSKU med film om nutrition/ätande. När jag sa att det gått dåligt sa hon att hon skulle se om hon kunde få till stånd en sådan film. Hon hade en kollega som hon skulle försöka engagera i detta.

Toppen! Precis det som vi behöver!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1816

Stroke Centrum Västs Inspirationsforum

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 30, 2019 09:49:12
Idag är jag på Stroke Centrums Västs inspirationsforum. Idag ska vi få höra om livsstilsförändringar, olika forskningsstudier, som den prospektiva kvinnostudien i Göteborg mm.

Temat för dagen är livsstildförändringar. En spännande dag med ett viktigt innehåll.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1815

Ambulanshelikopter i snö

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:49:02
Precis när vi skulle äta lunch idag kom det en ambulanshelikopter. Vädret idag erbjöd inte den bästa sikten även om helikoptern landat rakt utanför vårt fönster. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1813

Hjärtats aula

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:42:40
Föreläsningen idag hölls i Hjärtats aula. Lite fyndigt är det, särskilt när man ser vilka ytterligare salar som finns på samma ställe. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1812

Jag föreläser på Neurodagarna i Göteborg

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, January 28, 2019 22:38:03
Sahlgrenska universitetssjukhuset hade bjudit in till Neurodagarna, en två-dagars utbildningssatsning för undersköterskor i neurologisk vård. Jag hade tillfrågats om att föreläsa om palliativ omvårdnad och etiska tankar så därför var jag idag i Göteborg för att under knappt en och en halv timma föreläsa om detta.

Så här svarade deltagarna på frågan om vad palliativ vård är
Och så här svarade de på vanliga symtom vid livets slut

Att ställa frågor som dessa är alltid lite spännande då det ger en inblick i deltagarnas tankar och föreställningar om området. Det sistnämnda var särskilt intressant eftersom det som de lyfte fram som vanligast inte är det som det Nationella vårdprogrammet för palliativ vård lyfter som vanliga och svåra symtom vid palliativ vård vid neurologisk sjukdom.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1811

Vården behöver förbättras

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, January 25, 2019 22:49:04
Västra Götalands regionens koncernkontor har granskat vården. I den konstateras att strokevården vid Skaraborgs sjukhus i Skövde behöver förbättras.

För mig som har min kliniska tjänst där kommer detta inte som någon överraskning. Att ha tappat en överläkare och ha en stor personalomsättning med ständigt balanserande på bristningsgränsen avseende personal främjar liksom inte kvalitet.

Här kan du läsa om granskningen

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1810

Jag skulle bara kolla över den lite ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, January 23, 2019 21:56:09
Nästa vecka ska jag föreläsa om Palliativ omvårdnad och etiska tankar på Neurodagarna för undersköterskor som anordnas av Sahlgrenska sjukhuset för hela VGR.

Jag har haft en föreläsning i en uppdragsutbildning om stroke förut om ungefär samma ämne så jag tänkte att det här skulle bli en lätt och snabbt-grej. Tänkte jag ja. Jo att man aldrig lär sig? Klart att det inte blev så. Jag har ägnat merparten av dagen åt att greja med den. Jag tänkte "bara" byta layout till en ppt i format 16:9 istället för den gamla i 4:3 jag hade och så kanske se över och ta bort en del bilder då den gamla föreläsningen var på dubbelt så lång tid.

Ja men så öppnade jag den och kände att, näe, det här fungerar inte. det är en annan målgrupp, det är ett lite annat fokus, det är en annan tidsomfattning. Så jag knåpade på och justerade, förfinade och tänkte nytt. Nu är jag rätt nöjd och tror det kommer bli riktigt bra, men det var inte så här jag hade tänkt.

Gör om gör rätt - jo ibland är det sant fast inte för att det första var fel smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1808

Socialstyrelsen om strokevård

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, January 15, 2019 22:34:26
Socialstyrelsens har utvärderat strokevården i Sverige i en rapport som heter:

Nationella riktlinjer – Utvärdering 2018 – Vård vid stroke – Huvudrapport med förbättringsförslagDär framkommer att mycket i strokevården i Sverige är bra och att de nationella riktlinjerna följs i delar. Dödligheten i stroke har minskat med 32 % vilket är en stor framgång men det finns saker som kan bli bättre.

Fler bör ges reperfusion, fler ska erbjudas tidig understödd hemgång och strokekompetens bör finnas i hela vårdkedjan. Det är framförallt i primärvård, kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst som kompetensen behöver höjas.

Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet

Här ser jag att WebbSKU ligger helt rätt i tiden. Den ger goda möjligheter till kompetenshöjning i hela vårdkedjan på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1802

Översikt över case

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, January 06, 2019 22:12:06
Idag har jag gjort enkla översikter över casen för WebbSKU. Jag tänker att de ska vara en guide för de lokalt ansvariga att lättare kunna välja case som passar den verksamhet man själv har och som är olika.

Det var också bra för mig att se att vi verkligen fått den variation i case som vi hade strävat efter. Jag kan se vissa luckor men på det stora hela är jag ganska nöjd. Det finns ett smörgåsbord att välja mellan där det mesta man kan tänka sig finns representerat.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1791

Case closed

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, January 04, 2019 17:55:12
Nu har jag gjort facit/handledning för alla de case som ingår i webbstrokekompetensutbildningen. Inte mindre än 32 case var det så det tog en del tid.

Nu ska de granskas av den ansvariga läkaren avseende svaren så det inte blivit något tokigt i dem.

Härligt att ha det gjort!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1789

Att avböja någons hjälp på ett bra sätt

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, December 14, 2018 12:18:13
Vid stroketeamkongressen efterlyste vi logopeder som kunde göra en film om FUS och fick kontakt med intresserade logopeder. Jag mailade dem instruktioner och har sedan dess inte hört något från någon av dem trots mail till dem för att höra om de behövde hjälp.

När jag nu fått kontakt med logopeder som helt säkert kommer fixa den här filmen (igår smiley) kändes det som en delikat uppgift att tacka de som visat intresse men inte kommit till skott för deras hjälp utan att såra dem. Jag försökte formulera mig fint och tacka för deras intresse men att jag vet att man ibland inte lyckas få till det så som man tänkt och de nu kunde släppa detta. Min farhåga var att de arbetet på med detta och lagt en massa jobb som nu skulle kännas som förspilld kraft.

Bara någon timma efter mitt mail har två av dem svarat att detta varit deras dåliga samvete och att de är glada att det löst sig. Det känns bra att veta att de inte lagt någon tid på detta som nu skulle vara onödigt investerad tid.

Fin julklapp till dessa logopeder att kunna släppa det dåliga samvetet de haft för detta.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1777

Lycka är ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, December 14, 2018 07:55:33
... att hitta två glada och kunniga logopeder som säger Ja till att spela in en film om FUS för Webbstrokekompetensutbildningen!

Annelie och Julia som pratade på Regionala strokedagen presenterade just FUS och jag insåg att de hade ju typ redan allt som behövs för att göra den film som jag vill ha tull vår plattform. Annelie har redan bidragit med en film till plattformen och sa ja direkt och Julia hängde på direkt.

Det som är extra perfekt, men som inte syns på bilden, är att Julia tycker det är lite bråttom med att fixa filmen då hon är gravid i v. 36. Hon jobbar bara en vecka till och avser att få klart filmen innan hon går på ledighet. Toppen säger jag!

Ibland är det nästan för bra för att vara sant!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1776

Regional strokedag 2018

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, December 14, 2018 07:51:23
Igår var det regional strokedag i Göteborg.

Det var som vanligt blandade ämnen som togs upp som det regionala registret Väststroke, Bilkörning och vapen liksom vilken hjälp patienter som drabbats av stroke kan få av ortopedingenjörer. Det senare var mycket intressant då jag redan hört de andra två ämnena tidigare.

Titeln på presentationen var också mycket intresseväckande men tyvärr svarade de inte på om en ortos verkligen aldrig kan vara fel. Då hade deras presentation verkligen varit fulländad!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1775

Inbjudan och framförhållning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, December 04, 2018 23:38:57
Igår var jag på ett möte för ett nystartat nätverk där inbjudan kommit med fyra dagars framförhållning. På mötet försvarade man sig med att de som var på förra mötet vetat om ända sedan dess när mötet var. Ja men vilken tröst för den som inte kunde vara med sist. Den ges ju typ nästan ingen chans att vara med på nästkommande möte heller på det sättet.

Några anteckningar från mötet hade man inte heller skrivit för man hade inte tänkt ha det så formaliserat. Det var var och ens ansvar att hålla sig uppdaterad.

God tanke. Den som inte kan vara med på ett möte ges alltså ett ansvar för att hålla sig uppdaterade genom att vaddå?

När mötet avslutades hade vi beslutat att skriva minnesanteckningar från mötet som skickas ut till de som inte kan vara med. Datum för möten beslutas och förs in i minnesanteckningen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1766

Föreläsning om konfusion

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, November 20, 2018 23:34:57
Idag hade jag del två av min föreläsning om konfusion. Inte så många som var med vid del ett var där idag men det är ju så det är när man lagt det på APT-tiden.

Jag är glad att vi kunnat använda det här sättet att arbeta på med korta föreläsningar om ett fokuserat ämne som följts upp med flera tillfällen. Hoppas också att de som varit med känner att det gett dem något som de kan ha nytta av i det praktiska arbetet.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1759

Regional Riksstrokedag

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, October 24, 2018 09:15:42
Idag är det regional Riksstrokedag i Göteborg. Maria Háls Berglund inleder med presentation av nationella data. Senare under dagen kommer regionala data presenteras.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1732

Mini-föreläsningsserie om konfusion

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, October 23, 2018 13:50:19
Idag ska jag ha första delen i en mini-föreläsningsserie om konfusion för mina kollegor på strokeenheten på Skaraborgs sjukhus.

Det komemr bli en föreläsningsserie i tre delar där den första kommer ha fokus på konfusion som tillstånd och dess orsaker. Nästa del kommer ha fokus på behandling och omvårdnad och till det tredje tillfället kommer en forskare som studerat konfusion vid sjukhuset genom journalgranskning.

Jag hoppas att både upplägg och ämne ska falla i god jord.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1731
Next »