Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Fortsatt Zoom

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 16:42:44
Idag har vi fortsatt arbetet med den webbaserade strokekompetensutbildningen men idag med case för examinationen.

Jag har skapat ett antal case, ganska många faktiskt, och dessa har vi arbetet med idag. Vi kom inte igenom alla men är en god bit på väg och vår plan är att ta oss igenom resten imorgon. Det är skönt att ha en läkare som ger synpunkter på casen och ser till att det blir case som är bra och fungerar från ett medicinskt perspektiv. Samtidigt är det bra att jag är med och håller nivån så att det fungerar också för undersköterskor och dem i senare delar av vårdkedjan. Vi kompletterar varandra rätt bra i detta tycker jag.

Det jag däremot inser är att vi ser lite olika på en del medicinska frågor. Jag anser t.ex. att det kan vara helt etiskt motiverat att avstå datortomografi där jag ser att det bara finns en utgång för patienten och det är döden medan min läkarkollega hade en annan syn. Hans syn skiljer sig markant från den jag är van från min strokeenhet och visar på värdet i att ha en arbetsgrupp sammansatt av deltagare från olika delar av landet för att få lite olika perspektiv.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1631

Vi konverterar platser ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 08:28:29
Som ett sätt att försöka lösa krisen inom ortopedin på Skaraborgs sjukhus där ett trettiotal planerade operationer nu fått ställas in på grund av brist på sjuksköterskor har sjukhusledningen kommit med förslaget att konvertera vårdplatser.

Det är vårdplatser på medicinavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Falköping som nu ska göras om till vårdplatser för ortopedi. Jag förstår tanken men det finns minst två bekymmer med detta förslag:

1 Patienterna opereras i Skövde och vårdplatserna befinner sig i Falköping mer än 3 mil bort

2 Medicin har inte ett överflöd av vårdplatser så man kan anta att man kommer flytta problemet från ortopeden till medicin istället.

Det senare ter sig kanske i ledningens ögon som ett mindre problem då medicin inte egentligen har några vårdköer och inte någon egentlig planerad vård utan bara akuta patienter. Man ställer sig liksom inte i kö för att få vård efter en stroke eller en hjärtinfarkt.

Att det heller inte gjorts någon konsekvensanalys av detta förslag är inget som Vårdförbundet är nöjda med men jag kan förstå det. Hade en sådan gjorts hade man säkert sett att det finns många och oönskade konsekvenser relaterat till denna konvertering som att personalen inte har kompetens för att vårda patienter med ortopediska sjukdomar, att transporter av nyopererade patienter är både farligt och belastar ambulansorganisationen, att inte narkosstöd finns dygnet runt i Falköping, att medicinpatienter inte ryms osv osv.

Läs mer om detta här

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1630

SkaS ortopedi i "kris"

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 08:20:01
Ortopeden på Skaraborgs sjukhus i Skövde har det kämpigt just nu. Ja eller det är inte bara nu det är kämpigt, det har varit det ett tag. Man har bara personal (läs sjuksköterskor) för att bemanna 6 av de 40 vårdplatser de egentligen har men många av dessa har inte varit öppna på länge.

Vad är det som hänt just nu då? Ja just nu har väl inget hänt utan den situation som nu är har man bäddat för för längre sedan. Många delar av vården har haft svårt att hitta och behålla sjuksköterskor och ortopeden hade svårigheter med detta för lite drygt ett år sedan. Då gav man ett lönepåslag på 3000 :- per månad till sjuksköterskor som började arbeta på ortopeden. Det far ett antal som nappade på detta. Nå det var väl bra, kan man tänka. Ja men man villkorade det med att detta skulle sänkas till hälften efter ett år och sedan tas bort helt efter ytterligare ett år.

Ja ni har fattat grejen, nu när lönepåslaget sänkts söker sig sjuksköterskorna till andra verksamheter och det är inte konstigt i mina ögon. Att söka sig till kirurgen som fått samma deal,dvs kan erbjuda ett lönepåslag av samma sort som ortopeden hade känns inte som underligt utan snarare förväntat. Det verkar däremot inte sjukhusets ledning tycka.

En av min enhets yngre undersköterskor kommenterade detta på följande sätt "Vore det inte smartare att vända på det och säga om du stannar ett år får du ett lönepåslag på 1500 :- och stannar du ett till får du istället 3000 extra i månaden. Ingen vill väl få sin lön sänkt!"

Nej det är ju just det, ingen vill få sin lön sänkt, och i synnerhet inte sjuksköterskor som redan har en förhållandevis låg lön. För många sjuksköterskor är 3000 :- mer än 10 % av deras månadslön så vi pratar om ett reellt tillskott som nu tagits bort. Det kanske sjukhusledningen själva kunde prova.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1629

Zoom hela dagen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, August 20, 2018 23:50:13
Idag har jag arbetat med den läkare som är ansvarig för webbSKU via Zoom mest hela dagen. Vi har sett över de quizfrågor vi fått in hittills och bedömt att de håller en tillräcklig kvalitet samt beslutat vilka frågor som ska vara till respektive film och vilka som ska vara till den slumpade examinationen.

Det saknas frågor till en del av filmerna och några filmer saknas fortfarande men det börjar verkligen se bra ut. imorgon ska vi arbeta med de case jag arbetat fram, för det är typ bara jag som skapat dem. Skönt att ha en läkare som kollega i detta så jag slipper stå med ansvar för de medicinska delarna.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1627

Folkhälsospaning - Schweiz

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, August 03, 2018 23:46:18
När jag var i Schweiz såg jag dessa skyltar uppsatta vid de stora broarnaöver Aare i Bern.

Texten lyder "Desperat? STOPP! Ring oss så kan vi prata om det!

Utöver det så satt det nät uppsända vid broarna för att försvåra att hoppa från dem.

Det är såklart bra att ge hjälp och stöd till personer som är på väg att ta sitt liv och att ge dem information om vart de kan vända sig istället för att hoppa mot döden. Tyvärr hindrar väl inte uppsatta nät att den som är desperat tar livet av sig men det hindrar dem såklart från att hoppa ner i floden. Att gå ut i gatan framför en bil är ju ett alternativ ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1623

Handräckning och avhysning - stöd från polisen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, July 23, 2018 22:22:46
Under de två veckor jag arbetade kliniskt var det inte så stroke:igt på avdelningen. Lite trist eftersom det är därför jag vill jobba, för att träffa de patienter som utgör mitt forskningsfokus. När inte det finns får man försöka hitta mening i det som finns.

Under den sista av de två veckorna var jag med om något som jag inte varit med om under alla mina tidigare år som sjuksköterska. Jag fick ta hjälp av polis både för handräckning och för avhysning. Handräckning för att hämta in en patient som vårdades under LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård) som avvikit från avdelningen och avhysning för att få hjälp med att få en person som störde vården att lämna sjukhuset.

Båda dessa saker var helt nya för mig, trots alla mina år i vården. Det är om inte vardag, så i alla fall vanligare förekommande på vår medicinska akutvårdsavdelning så de kunde ge råd om hur man skulle göra i allt detta och det var skönt att ha dem att rådfråga. Inte det jag räknat med att träffa på i sommar men man vet ju aldrig vad som ligger framför en å andra sidan. Ännu en erfarenhet rikare alltså.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1618

Tack för de här veckorna!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 20, 2018 19:55:52
Nu har jag arbetat två veckor på min kliniska arbetsplats och det är dags för semester. Äntligen! Det har varit jätteroligt att jobba kliniskt men det ska bli skönt med ledigt.

Det har inte varit så mycket stroke-igt men väl lite annat smått och gott som jag kommer återkomma till senare i bloggen.

Hej då sjukhuset! Vi ses efter semestern.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1617

Fyra i rad - arbetspass

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, July 16, 2018 23:37:32
Idag var det mitt fjärde arbetspass, över hela helgen. Även om vi haft en ganska bra helg eftersom vi har haft fullt med patienter och alltså vare sig behövt skicka några patienter någonstans eller ta emot nya patienter i någon större utsträckning då kändes det ändå väldigt skönt när klockan blev tre idag och det var dags att rapportera till de som kom för att arbeta kväll.

Imorgon har jag en ledig dag. Härligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1614

Det enkla fungerar

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:09:10
En av våra patienter gick från avdelningen igår. En äldre man med demens som bara försvann under eftermiddagen. Vi fick vet av Securitas att de sett en man som skulle kunna vara han på väg mot stora vägen. Polisen kontaktades och hittade mannen i skogen.

Idag möttes jag av detta när jag kom till avdelningen.

En synnerligen lågteknologisk men inte mindre effektiv lösning för att höra när mannen lämnar rummet på avdelningen. Larmmatta släng dig i väggen!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1612

Det sitter i kroppen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, July 11, 2018 23:40:39
Även när jag inte vet eller minns hur saker ska göras i mitt kliniska arbete så har jag de här dagarna sett att en del saker sitter i kroppen. Det gäller t.ex. kortkommandon för dokumentation i vårt journalsystem. Ingen av mina kollegor använder sig av det så de kan inte heller ge någon ledning i detta. Men när jag väl satt där vid datorn och skulle ta fram olika saker som aktuella läkemedelsordinationer, signera läkemedel osv så satt det vara där, liksom i själva kroppen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1607

Första dagen i kliniskt arbete den här sommaren

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, July 10, 2018 00:00:33
Idag har jag arbetet min första dag på min kliniska arbetsplats för den här sommaren. Även om det var kort om personal så var det en riktigt bra dag. Inte så många patienter inneliggande, inte så många som lades in och inte heller så många som åkte hem var en bidragande faktor.

Annat som bidrog var också att mitt tjänsteid fungerade, jag mindes alla inlogg och lösenord och det nya systemet med slutenvårdsdos för läkemedel var lätt att förstå.

Inte minst så var min kollega Annelie en viktig del i detta. Hon började arbete typ när jag gjorde det och har sedan varit strokeenheten trogen. Hon r en klippa att arbeta med och vet vad jag kan och vad som är nytt och som hon kan behöva berätta. Toppen!

Imorgon är en ny dag då jag ska jobba kväll och återigen få träffa patienter. Kul!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1606

Lärarlagsträffens sista dag

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, June 28, 2018 23:16:17
Idag avslutades vår lärarlagsträff. Vi har under tre dagar haft lärarlagsträff för inte mindre än tre kurser med kursstart i september, januari och mars. Vi har alltså en god framförhållning och har i och med att vi haft alla dessa träffar samlat kunnat ta ett samlat grepp på de tre kurserna och det var både smart och välbehövligt.

Vi har arbetat igenom alla kursPM, tittat på alla kursuppgifter, alla kursplaner och allt material för de tre kurserna och har nu en lista med saker som behöver göras för de tre kurserna. Inget av detta är dock sådant som behöver ske nu före semestern utan allt kan vänta till efter, den eller till och med till en bit in på höstterminen och det känns toppen!

För en gång skull känns det som om vi är i fas och har en viss kontroll.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1595

MOOC i palliativ vård

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, June 25, 2018 08:30:44
Jag har just avslutat avslutat andra veckan av MOOC:en jag går nu i Palliativ vår. Kursen är i och för sig intressant men har utöver exempel på palliativ vård i andra länder i Europa inte gett mig så mycket ny kunskap.Det jag noterar, utifrån ett pedagogiskt perspektiv, är att den använder negerande frågor, dvs frågor där man ska ange det som är fel. Detta anses vara ett mindre bra sätt att skapa frågor på. Av egen erfarenhet från den nationella webbaserade strokekompetensutbildningen vet jag att det är lättare för människor att skapa frågor på det sättet men det är inte bra utifrån ett lärandeperspektiv. Det är osmart att etsa fast det som är fel, som varande ett rätt svar, i människors minne.

Jag noterar även här att det är svårt att inte skapa frågor som baseras på tveksamma tolkningar. Sådant bör undvikas, i alla fall om man vill att den som gör quizet ska kunna svara på korrekt sätt och om man inte vill skapa frustration och irritation.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1592

Balansera på skamgränsen - Skaraborgs sjukhus

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, June 21, 2018 14:44:00
Idag kan man i den lokala tidningen läsa ett öppet brev från läkarna på ortopeden på Skaraborgs sjukhus addresserat till politikerna i regionen. De har skickat brevet då de anser att de inte fått gehör för sina synpunkter från sjukhusledningen.

Processchefen på ortopeden varnar för att vården nu balanserar på skamgränsen och menar att vården passerat gränsen för patienternas värdighet. Som rotorsak (ett ord som inte Skaraborgs sjukhus ledning använder) anges i brevet den stora bristen på sjuksköterskor. I höst finns sex sjuksköterskor som ska bemanna 64 vårdplatser och det säger sig självt att det är omöjligt!

Här kan du läsa hela artikeln och det öppna brevet

Är det möjligt att detta brev kan fungera som en ögonöppnare? Kommer fler verksamheter och yrkeskategorier att hänga på? Vad kommer politikerna och sjukhusledningen att svara?

Med tystnad som vanligt gissar jag ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1589

Screening ifrågasätts - bukaortaaneurysm

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, June 20, 2018 08:05:35
Efter den stora debatten om PSA-screenings vara eller inte vara har det nu kommit en artikel som ifrågasätter screening av bukaortaaneurysm för män. Den nya studien visar liten, om ens någon skillnad i dödlighet relaterad till bukaortaaneurysm mellan screenade och icke-screenade grupper i Sverige.

Studien visar att om man screenar 10 000 män kommer i bästa fall 2 ha undvikit död på grund av ett brustet bukaortaaneurysm under en tidsperiod av sex år. Det är inte en särskilt övertygande effekt. Kanske finns den inte ens konstaterar artikelns författare.

Här kan du läsa mer om detta

Och här är en länk till artikelns abstract

Sedan screreningen infördes i Sverige 1987 har dödligheten relaterat till bukaortaaneurysm minskat med mer än 70 % vilket till största delen tillskrivs minskad rökning i befolkningen.

Screening är alltid problematiskt eftersom flera fall som upptäcks aldrig skulle gett symtom och skapar oro hos dessa patienter helt i onödan. Flera kommer också att behandlas, med operation i det här fallet, också helt i onödan, med alla de risker en operation för med sig.

Jag förväntar mig en debatt liknande den som var för PSA-screening där arga män kommer känna sig diskriminerade då det, hittills, bara är screening för män som ifrågasatts.

Samtidigt kan vi inte lägga stora resurser på allmänna screeningar, till enorma kostnader, om de inte är effektiva och därmed kan motiveras.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1584

Att säga sanningen om vården

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, June 18, 2018 23:08:32
I gårdagens lokala tidning fanns en artikel med en av Skaraborgs sjukhus fackliga företrädare för Vårdförbundet, sjuksköterskornas fackförbund, Lene Lorentzen.

Här kan du läsa artikeln

Och här kan du se en intervju med Lene. Ljudet är inte det bästa men skruva upp så hör du.Lene säger just det som så många sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus redan vet och kunnat säga om någon brytt sig om att fråga dem: Krisen i vården, bristen på personal beror på att sjuksköterskor inte betalas den lön de borde ha.

När man som sjuksköterska kan få både många tusenlappar mer i månaden i lön, bättre och bättre arbetsvillkor med färre arbetspass på obekväm arbetstid, varför ska man då stanna kvar eller börja arbeta i landstingets/regionens regi?

Precis så enkelt men tydligen också så svårt är det. Det finns en lösning men den kostar pengar, ganska mycket pengar och det vill inte politikerna betala.

Jag kan gärna betala mer skatt för en bättre vård och där är jag nog inte ensam.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1582

Att stå vid en stängd dörr ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, June 08, 2018 14:34:36
Under våren kom inbjudan till uppstartsträff för ett Nätverk för vårdvetenskap från Skaraborgs sjukhus FoU. Det är något som jag verkligen har saknat! Ända sedan jag var doktorand har jag och fd doktorandkollegor talat om behovet av detta för oss sjuksköterskor som arbetar i sjukvården. Vi blev doktorander 2006.

En gång tidigare har ett försök gjorts att starta ett sådant nätverk men det blev bara ett möte. När inbjudan kom blev jag alltså mycket glad och bokade in mötet i almanackan.

Idag var det så dags för mötet. Jag har haft fullt sjå i veckan med att ha kvar den här bokningen i almanackan men knåpat för att få till det då jag velat prioritera mötet.

Döm om min förvåning när jag står alldeles ensam utanför en stängd dörr till en alldeles nedsläckt lokal. - Var är mötet?

Efter att ha frågar runt lite får jag veta att mötet är inställt eller ska man kanske säga flyttat, till i höst. Eftersom jag stod där alldeles ensam antar jag att alla andra som fått inbjudan fått veta att mötet flyttats. Riktigt dåligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1571

Nya ambulanssjukvårdare

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, June 01, 2018 07:53:33
De första studenterna på den nygamla ambulanssjukvårdarutbildningen tar examen nu. Utbildningsledaren på YH hoppas att de ska göra militärerna överflödiga som vikarier i ambulanserna under sommarperioden och jag kan bara instämma i denna förhoppning. De blir definitivt ett viktigt tillskott i en sviktande organisation.

Här kan du läsa mer om detta

Ambulanssjukvårdarutbildningen togs bort då de nya riktlinjerna ställde krav på sjuksköterskeutbildning som lägsta utbildningsnivå i ambulanserna. Det var också en viktig kompetenshöjning men att tolka detta som att alla var tvungna att ha denna lägsta nivå gjorde det nog lite onödigt svårt för sig i verksamheten. Jag förstår att man vill kunna använda all personal på ett flexibelt sätt och möjligheten till detta minskar såklart om man har två grupper med olika kompetens men med en bra mix mellan de olika kompetensnivåerna så fungerar det säkert.

Grattis alla nya ambulanssjukvårdare!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1564

Schweisisk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, May 26, 2018 07:52:21
Igår såg jag en ambulans men det tog en stund innan jag komm på att jag vill ha kort på ambulanser så därför fångade jag bara rumpan av den när den försvann bakom ett hörn. Den var av skåpmodell precis som de svenska ambulanserna och i gult precis som hemma.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1552

Höjd ersättning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, May 25, 2018 14:39:29
Från och med idag höjer Västra Götalandsregionen ersättningen för helg-ob. Höjningen är på modesta 15 % men visar ändå att man värderar arbete på obekväm arbetstid. Vid årsskiftet ska ytterligare höjning komma. Det är ett gott initiativ även om jag anser att det är för lite och försent, men ändå ett steg i rätt riktning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1550
Next »