Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

En Oscar går till ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 20, 2019 17:23:38
Idag har kuratorn för strokeenheten och jag spelat in en film till WebbSKU om juridiska och ekonomiska aspekter efter stroke. Vi arbetade med den igår och gjorde inspelningen idag. Snabbt och effektivt arbetat och vi är ganska nöjda med resultatet.

Den behöver lite klippning och därefter kommer den vara lite knappt 10 minuter. Ganska lagom långt.

Och nej, vi kommer nog inte få någon Oscar för den här filmen, vare sig för manus, regi eller foto och några specialeffekter har vi inte heller men det var ju heller inte syftet med filmen


Foto: BILL EPPRIDGE/THE LIFE PICTURE COLLECTION/GETTY IMAGES


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1966

Slut på mitt kliniska arbete för den här sommaren

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:45:13
I onsdags var sista dagen för mitt kliniska arbete. Det har varit roliga tio dagar även om jag hade önskat att det varit fler dagturer och färre kvällsturer. Bara fyra pass har varit på dagen och det är ju inte så många. Det är trots allt på dagarna som det mesta som intresserar mig händer. Det är då det är rond och undersökningar och det är då diskussioner kring patienter och deras tillstånd sker med läkaren.

Nåja, det har ändå varit givande att få träffa både patienter och kollegor under de här veckorna.

Vi ses igen nästa sommar! smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1955

Examinerade i WebbSKU

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, July 11, 2019 12:57:41
I maj examinerade vi alla på vår enhet som hade gått den äldre strokekompetensutbildningen så de skulle få högskolepoäng för sin kompetens. Jag skrev en kort snutt om detta som jag tänkte sjukhuset kunde lägga på sin intranätsida och kanske sjukhusets facebook. De var intresserade av detta men publiceringen dröjde ... ända till i måndags.

Eftersom det nu är mitt i sommaren och det är lite nyhetstorka så snappades detta upp av de lokala tidningarna så vi har varit både här och där. Kul!

Positiv publicitet är ju aldrig fel.

Här är kan du läsa om detta

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1950

Jag är sjuksköterska ja' tralala

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, July 06, 2019 22:57:39
Igår kväll arbetade jag det första av mina arbetspass som sjuksköterska på min strokeenhet. Två veckor av kliniskt arbete ligger framför mig. Det ser jag fram mot. Jag tycker det ska bli roligt att få arbeta med patienter, att vara där man gör verklig skillnad för människor. så där på liv och död.

Det har startat med två bra pass som uppvärmning med lite lagom att göra. Perfekt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1949

Dansk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 05, 2019 09:10:19
När jag för någon vecka sedan reste genom Danmark mötte vi en dansk ambulans. Bilden är väl inte jättebra men ändå.

Rätt så lik de ambulanser vi har i Sverige.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1948

Ny film i WebbSKU - om nutrition

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, July 03, 2019 11:24:00
Idag har vi fått en ny film i WebbSKU, om nutrition efter stroke. Den är gjord av två dietister och har både ett kort, akut perspektiv och ett längre perspektiv på nutrition.

Jag är glad att den äntligen är på plats. Nutrition är ett mycket viktigt område för alla människor oavsett om vi är friska eller sjuka så jag ser filmen som mycket viktig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1946

Film för WebbSKU om nutrition

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 16:40:51
Idag fick jag meddelande från två dietister på Mälarsjukhuset att de nu är färdiga med den film om nutrition efter stroke som de spelat in för WebbSKU.

Så roligt att äntligen ha fått den filmen på plats! Nutrition kan ju inte få vara ett hål i utbildningen. Nu är det bara några sista pusselbitar kvar innan allt är på plats.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1940

Rivstart i den kliniska vården

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, June 17, 2019 23:20:58
Idag var jag uppe på min strokeenhet för att kolla läget och parat lite med vår enhetschef. Hon var inte där men jag träffade på Björn, avdelningens överläkare. Vi tittade lite på vårdprogrammet som vi är i slutredigeringsfasen av. Vi satt på mottagningsrummet och där var också en patient som skulle ta blodprov. En av avdelningens duktiga undersköterskor, Therese, som just avslutat sjuksköterskeutbildningens fjärde termin försökte ta proverna.

Kvinnan sa sig vara svårstucken och berättade hur man brukat få tillkalla narkosen och att man till och med fått sticka henne genom assistans med ultraljud. Therese slet för att få lite blod. Jag såg att hon använde blodtrycksmanschett att stasa med, det som är mitt första trick och hon hade värmt kärlen sa hon och visade på en vattenfylld handske, mitt andra trick. Satt ner gjorde hon också, mitt tredje trick, men blod hade hon inte fått, ja inte tillräckligt i alla fall.

Nu får det vara klart sa läkaren efter en stund och bad att mottagningssköterskan skulle ta det men hon tittade hjälpsökande på mig och jag föll för frestelsen. Att få vara nära en riktig patient känns ju fint som omväxling till min undervisning.

Jag tyckte jag hittade ett fint kärl i armvecket men hade ingen lycka där. Jag hittade ett annat på handen som i och för sig verkade tunt men ändå tycktes kunna vara en möjlig kandidat.

På med mer värme, stasa med blodtrycksmanschetten, stick med butterfly och ... jo visst kom det blod. Jag höll ett stenhårt tag i såväl hand dom kanyl och Therese assisterad med rören och vips så var det klart! En härlig känsla för självkänslan och inte minst för patienten. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1933

Mia den här är till dig!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, June 12, 2019 14:27:23
Min "favvo-trubadur" Henrik Widegren har en otrolig låtskatt på Youtube.

Här är en tribute till min kliniska enhets ovärderliga medicinska sekreterare Mia! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1928

Deprimerande lönestatistik för sjuksköterskor

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, June 12, 2019 09:40:21
Enligt Vårdförbundets nyligen publicerade lönestatistik har jag en lön som efter 20 års arbete som sjuksköterska samt efter att ha disputerat och fått ett lönetillägg på 2000:- per månad inte ens kommer upp till medellönen för sjuksköterskor.

Sedan undrar man i ledningen för Västar Götalandsregionen varför man har svårt att både rekrytera och behålla sjuksköterskor. Det gör inte jag!

Statistiken visar tydligt att den lägsta lönen finns hos sjuksköterskor som har regioner som arbetsgivare. Vem vill ha lägst lön, mest arbete på obekväm arbetstid och sämst arbetsförhållanden i övrigt när det finns andra alternativ?!

Här kan du ta del av delar av statistiken

https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/aktuellt/nyheter/se-var-lonestatistik-for-2018/ • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1926

Förskriva broccoli?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, May 24, 2019 09:12:47
Mot bakgrund av att kvinnor med hälsosam livsstil, innefattande fysisk aktivite, bra kost, blodtryck under kontroll mm, hade en kraftigt minskad risk för stroke och att kvinnor generellt har en högre risk för misnkad fysisk inaktivitet gjorde att en av föreläsarna föreslog att man skulle förskriva broccoli samtidigt som man förskrev läkemedel mot höt blodtryck. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1911

Women and stroke

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, May 24, 2019 08:44:54
Med bara en minut kvar tills sessionen om Women and stroke börjar är det bara någon handfull deltagare som är på plats för att lyssna.

Är det ämnet? Är det den tidiga timmen, först på dagen, redan kl 08:30? eller är det det faktum att ESO-guidelines presenteras i den stora plenisalen?

Jag hoppas på det senare för det vore ju väldigt trist om intresset för kvinnors stroke inte intresserar forskare inom strokeområdet.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1910

5600 deltagare

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 18:20:00
ESOC har i år mer än 5600 registrerade deltagre vilket är rekord. Antalet deltagare har mer än fördubblats sedan konferenserna startade 2015 vilket måste ses som ett gott betyg till dem.

I år hade man fått in mer än 2300 abstact och det var också rekord.

Alla deltagares namn var "som vanligt" förtecknade land för land och raden med dessa anslag är nu väldigt lång.

Av någon anledning hade dock både Björn och Max namn missats och återfanns på ett litet A4 sist av länderna som för övrigt står i bokstavsorning. Mitt namn fanns däremot där det skulle.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1909

Ayurvedisk behandling av stroke

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 18:13:13
Vid ett av föredragen vi hörde på berättade föreläsaren som var från Indien att man där gör en studie av Ayurvedisk behanldings effekter efter stroke.

Det var sådant som oljemassage, ångbadsbehandling och insmörjning med (elller kanske oralt intag av) ört-dekokter. Här ser vi behandling med ångbad.

Skulle det ha effekt så vore det ju intressant men jag har väldigt svårt att tro att behandlingar som dessa kan ge något substantiellt tillskott i behandling/rehabilitering efter stroke.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1908

Italiensk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 18:09:20
Vilken lycka, idag stod det en ambulans parkerad utanför kongressen. Då är det lätt att få fina foton. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1907

Stroke i ett globalt perspektiv

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 17:59:51
Ur ett globalt perspektiv ökar antalet personer som får stroke och andelen personer som lever med sviterna efter stroke. Det som oroar mest är att stroke i högre utsträckning drabbar yngre i åldern 18-49 (typ).

Den ökande åldern i befolkningen, vi står inför en åldersboom utan dess like med en allt högre andel personer över 65 år, står för en del av ökningen men långt ifrån hela ökningen.

Övervikt/fetma och ökande andel diabetes i befolkningen är andra riskfaktorer som tillmäts stor betydelse. Dessa riskfaktorer är ju möjliga att påverka så där finns det hopp även om det är svårt att komma tillrätta med detta.

Som enskild riskfaktor är ändå högt blodtryck den viktigaste ur ett globalt perspektiv. För övriga riskfaktorer bör bedömmningar göras frö varje land då riskfaktorerena har olika betydelse i de olika länderna. Inte så att t.ex. rökning är mindre viktigt som riskfaktor i t.ex. China men om andelen som röker är liten är det inte så viktigt att rikta in sig på just den i det landet.

I takt med att strokeenhetsvård implementeras på bredare front ur ett globalt perspektiv kommer avväganden som dessa vara viktiga att göra för varje land. Det som gäller nu för västvärlden kan inte bara appliceras över hela världen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1906

Friskt vatten - italiensk folkhälsa

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 17:53:12
På många ställen både i parker och utmed gator finns de, de gröna vattenställena där man kan dricka friskt vatten.

Det är ju inte så dumt att kunna dricka sig otörstig när man behöver om man är ute i stan. Särskilt när det är ett så varmt klimat som här i Milano. Det minskar väl också klimatpåverkan då man kan gissa att det säljs mindre kolsyrat vatten på flaska på det här sättet.

Kanske är dessa unika för Milano då de till och med såldes i miniformat som souvenirer till turister.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1905

Sprida ut sig - täcka mer

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 15:32:09
Igår var vi på samma sessionen vid flera tillfällen men idag har vi varit på lite olika. Det ger ju en sammantaget bättre täckning av konferensens ämnen samtidigt som dte är roligt att vara på samma sak för att ha en bättre chans att diskutera och reflektera över det man hört.

Nåja, vi är ju inte här för att umgås utan för att ta del av konferensen så det är inget stort problem.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1904

ESOC dag 2 - ingen nytta. ingen risk

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 23, 2019 15:29:03
Idag är det dag två av konferensen och ett budskap som ofta dyker upp är vår intervention gjorde ingen skillnad men helle ringen nytta. Det är ju lite trist resultat och när man hört det upprepas vid flera presentationer blir man lite trött. Det är ju helt klart roligare att lyssna på en presentation som visat positiva resultat.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1903

Delirium eller demens vid akut stroke

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, May 22, 2019 09:49:21
Är det jag ser i form av förvirring efter akut stroke tecken på deklirium eller demens? Intressant fråga och svaret gavs vid den första sessionen vid ESOC idag.

Dr Terry Quinn berättade att delirium efter stroke är ca 25-30 % vilket ter sig som en hög siffra. Det innebär dessutom att vi missar detta hos många och att de därför inte får den vård de skulle behöva. Ökad uppmärksamhet behövs!

Kul att höra detta, särskilt mot bakgrund av att vi hade en föreläsningsserie om delirirum i höstas. Vår chef berättade nyss att hon hör att personalen i vardagen berör delirium hos patienterna och pratar om det på ett sätt som gör att man förstår attd et finns en medventenhet om detta som inte funnits tidigare. Det känns roligt då det innebär att patienterna därmed har en chans att få den vård de har behov av.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1902
Next »