Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Inbjudan och framförhållning

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, December 04, 2018 23:38:57
Igår var jag på ett möte för ett nystartat nätverk där inbjudan kommit med fyra dagars framförhållning. På mötet försvarade man sig med att de som var på förra mötet vetat om ända sedan dess när mötet var. Ja men vilken tröst för den som inte kunde vara med sist. Den ges ju typ nästan ingen chans att vara med på nästkommande möte heller på det sättet.

Några anteckningar från mötet hade man inte heller skrivit för man hade inte tänkt ha det så formaliserat. Det var var och ens ansvar att hålla sig uppdaterad.

God tanke. Den som inte kan vara med på ett möte ges alltså ett ansvar för att hålla sig uppdaterade genom att vaddå?

När mötet avslutades hade vi beslutat att skriva minnesanteckningar från mötet som skickas ut till de som inte kan vara med. Datum för möten beslutas och förs in i minnesanteckningen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1766

Föreläsning om konfusion

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, November 20, 2018 23:34:57
Idag hade jag del två av min föreläsning om konfusion. Inte så många som var med vid del ett var där idag men det är ju så det är när man lagt det på APT-tiden.

Jag är glad att vi kunnat använda det här sättet att arbeta på med korta föreläsningar om ett fokuserat ämne som följts upp med flera tillfällen. Hoppas också att de som varit med känner att det gett dem något som de kan ha nytta av i det praktiska arbetet.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1759

Regional Riksstrokedag

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, October 24, 2018 09:15:42
Idag är det regional Riksstrokedag i Göteborg. Maria Háls Berglund inleder med presentation av nationella data. Senare under dagen kommer regionala data presenteras.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1732

Mini-föreläsningsserie om konfusion

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, October 23, 2018 13:50:19
Idag ska jag ha första delen i en mini-föreläsningsserie om konfusion för mina kollegor på strokeenheten på Skaraborgs sjukhus.

Det komemr bli en föreläsningsserie i tre delar där den första kommer ha fokus på konfusion som tillstånd och dess orsaker. Nästa del kommer ha fokus på behandling och omvårdnad och till det tredje tillfället kommer en forskare som studerat konfusion vid sjukhuset genom journalgranskning.

Jag hoppas att både upplägg och ämne ska falla i god jord.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1731

Studiebesök på Medipark - privat sjukhus i Ongwediva

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, October 03, 2018 00:28:15
Idag var vi på studiebesök på Ongwedivas privata sjukhus. Det var ett sjukhus som var helt i klass med våra svenska sjukhus om inte finare! Det var byggt 2007 och de höll på att bygga ut för en expanderande verksamhet för minst andra gången sedan starten.

Sjukhuset hade en stor fin reception med sin vision på ena väggen tillsammans med den etiska kod som gällde på sjukhuset.Allt var så rent och snyggt och alla saker på sin plats. Det var helt modernt och high-tech, med samma utrustning som vi har på sjukhusen i Sverige.

Vi fick inte ta kort där, samtidigt som vi fick sällskpa av deras egen fotograf från företaget som glatt tog kort på oss på alla ställen vi besökte tilllsammans med personalen. När vi frågade om vi fick ta kort och de sa nej hade jag redan hunnit ta några kort så det är dessa som finns med här. Jag hade gärna visat fler annars frånderas fina sjukhus.

De berättade att de har ca 800 patienter som besöker intaget varje månad och att de hade 190 anställda sjuksköterskor varav ca 40 var enrolled nurses eller sjukvårdsbiträden. De hade en tip-top-dialysavdelning med 10 platser som var igång i tre-skift alla dagr utom söndag. De hade 689 patienter som gick i ständig dialys hos dem och då servade de också det statliga sjukhuset.

Utöver detta hade de också som enda sjukhus i Namibia en transplantationsenhet där de genomförde njurtransplantationer. de hade genomfört sin första 2015 och hade nu gjort 8 stycken men enbart från levande donatorer.

Utöver dteta hade de en fullt utrustad röntgen enhet med både CT och MRI, en IVA-enhet med 7 platser plus 3 för high care och de byggde just en barn-IVA.

De hade också eget apotek som betjänade både sjukhuset och folk utifrån, de hade en opertionsavdelning med två op-rum men de byggde just fem nya samt ett rum för kejsarsnitt i anslutning till bb-avdelningen.

De hade till och med en helikopter-platta men de hade inte tillgång till några helikoptrar och de hade fått vet att plattan var för liten för att landa med helikoptrar på så de använde den som parkering nu.

Kort sagt, vi var väldigt imponerade över det fina sjukhuset! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1710

Lämna blod - i Namibia

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, October 01, 2018 18:44:09
Idag hade blodgivningsorganisationen på besök på UNAM i OShakati. Studenterna hade redan innan detta uppmanats att lämna blod via uppsatta anslag på campus. De höll till i deras aula och hade skyltar utanför för att locka dit studenterna. Budskapet var tydkigt, deu räddar liv genom att ge blod.


Jag pratade med en kvinna som arbetade för organistaionen NAMBTS som är de som sköter om att samla in blod i Namibia. De är en NGO - en icke vinstdrivande organisation som är fristående från statsmakten. Hon berättade att det dels går att lämna blod på sjukhuset men att man också kan välja att lämna blod vid deras uppsökande verksamhet. På sjukhuset i Oshakati kan man lämna blod varje torsdag. De besöker ställen som universitet och företag och har också det som jag uppfattade som vår blodbuss.

Det här är det de hade satt upp idag. Till höger förvarade de det donerade blodet tillsamman med de blodprov som tagits tillsammans med varje enhet donerat blod.

Hon berättade vidare att i Namibia kan alla lämna blod var 56 dag oavsett kön. Det var ungefär samma regler för att lämna blod i övrigt som vi har. Har någon för lågt järn skickas de hem eller till en läkare för att få järnmedicin. De som donerat blod får heller inte järn med sig att ta efter att de donerat blod, trots de täta intervaller de har.

De som donerar blod får några kex och något att dricka och efter tv, fem och tio donerade gånger får de små presenter som nyckelringar osv, ungefär som i Sverige det också.

Det här var den utrustning de hade med sig för de som skulle donera blod, och proceduren för detta angavs till ca 30 minuter allt som allt. De lämnar 450 ml blod per gång vilket är som i Sverige även det.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1707

Arkiv - dödsorsaker

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, September 29, 2018 00:31:55
På sjukhuset i Oshikuku råkade vi uppmäksammaarkivet för dödsorsaker. Det var inhyst i en bokhylla i styrelserummet på administrationen. Min kollega Christina poserar för att jag ska kunna ta ett kort utan att det verkar konstigt. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1703

Katolsk Namibisk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, September 29, 2018 00:25:48
Här i Oskikuku har religionen stort genomslag i vården. Det står på ambulanserna att de är katolska och på anslag på väggarna såg vi att det stod att de ger vård i Guds namn. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1702

Sekretess?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, September 29, 2018 00:22:46
På de två Namibiska sjukhus vi varit på har de haft samma system för att dela upp patienterna. Det sitter ett anslag på dörren till respektive sal som säger vilka diagnoser som de som ligger där inne har.

Vårdas du här inne? Jaha, du är dement.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1701

Ny dag, nytt studiebesök

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, September 29, 2018 00:18:20
Idag var vi på studiebesök till det romersk-katolska distriktssjukhuset i Osikuku. Det staratdes av kyrkan som finns där och som också byggt både kyrkan i sig, ett nunnekloster och en skola. Idag delsköts sjukhuset av staten.

Vi visste inte vad vi kunde förvänta oss av ett mindre sjukhus mot bakgrund av det vi såg igår men vi blev positivt överraskade. Så här såg det till exempel ut på deras intag. Rent och snyggt och ordning och reda.

Det var likadant för resten av sjukhuset och det fanns till och med tvål/desinfektion och något att torka sig med vid handfaten! Det var inte en massa saker som belamrade korridorer och andra utrymmen och det var ljust med många fönster.


Vi visades också såväl sjukhusets kök som tvätteriet där samma goda ordning rådded. Vi gladdes åt att se rena lakan i sängarna men efter att ha varit i tvätteriet förstod vi varför. De till och med manglade lakanen!
Även i köket råddde god ordning och det luktade riktigt gott från den lunch som förbereddes då vi var där. På tavlan i bakgrunden är antal patienter och deras kost noterad. Verkligen ordningsamt! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1700

Strokevård i Namibia? Jajamen!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, September 28, 2018 00:19:52
Jag var såklart nyfiken på om det fanns någon strokevård i Namibia och jajamen, det fanns det fick jag glatt till svar. Här är det. Man vårdar tydligen både patienter med CVA (cerebrovascular accidents) och stroke där.


Sjukhuset hade till min förvåning en riktigt fin CT som inte alls är olik den vi har på Skaraborgs sjukhus.

Däremot skiljer det sig mer åt då det gäller förvaringen av CT-bilderna. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1698

Lyckad premiär för webbstrokekompetensutbildningen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, September 26, 2018 00:16:43
Vår pedagor Per i webbstrokekompetensutbildningen skickade idag en karta över de orter som nu anmälten lokalt utbildningsansvarig. Det är smått imponerande tycker jag med tanke på att kongressen där premiären var inte ligger mer än två veckor bort.


Inte mindre än 26 lokalt utbildningsansvariga har anmält sig från följande orter:

Alingsås
Enköping
Gällivare
Halmstad
Kalmar
Kiruna
Köping
Linköping
Mora
Norrtälje
Oskarshamn
Skövde
Stockholm
Sundsvall
Tibro
Umeå
Uppsala
Värnamo
Västervik
Västerås
Östersund • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1689

Namibiska ambulans del 2

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, September 26, 2018 00:11:46
Nu har jag lyckats fånga en nambisk ambulans både bakifrån och framifrån när vi åkte med universitetets bil. Båda är på enbits avstånd men de finns på bild i alla fall.

Lucia berättade att den som kör ambulansen har någon slags ambulansförarutbildning med Första hjälpne, Hjärt- och lungräddning och kunskap i att bära bår. Det är inte alltid det finns någon som vårdar patienten i bilen men ibland gör det det och ibland, om ambulansen kommer från något sjukhus kan det vara en sjuksköterska med.

Bäst att inte vara för sjuk om man ska åka ensam bak i skåpet alltså. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1688

Folkhäsospaning Namibia - övervikt

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, September 20, 2018 23:13:31
Övervikt och fetma är ett snabbt växande problem i de afrikanska länderna. Av andelen överviktiga barn under fem år anges 25 % bo i Afrika och andleen överviktiga barn under fem år har nästan fördubblats mellan 1990 och 2011.

En orsak anges vara att de som tillhör medelklass inte längre äter det de odlar utan köper mat i affärerna. Mat som inte alltid är särskilt hälsosam.

Youghurten jag åt till frukost imorse innehöll 15 % socker och min kollega Christina hade köpt någon slags smoothie som var så söt att hon inte ens klarade att dricka upp den. Den var av sammatyp som det som är på bilden nedan. Färgglatt men inte särskilt nyttigt.
Det skräp vi såg i dikeskanterna under vår promenad idag bestod till stor del av godispapper.

Vi har också konstaterat att det i stor utsträckning saknas såväl trottoarer som gång/cykelbanor och under våra dagar i Namibia så har vi bara sett en enda person på cykel. Vi har helle rinte sett särskilt många som är fysiskt aktiva på något sätt mer än de som verkar gå som ett sätt att transportera sig.

Trots detta har vi inte sett så många personer med vare sig övervikt eller fetma. Om inget görs är det dock lätt att tänka sig att de siffror som förutspår ytterligare en ökning av andelen barn under fem med övervikt till 11 % av barnen år 2025 kommer stå sig på samma sätt som andelen personer med diabetes kommer att öka.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1680

Lite som Ebberöds bank

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 23:34:04
Jag såg att det kommit in penagr på kontot för mitt forskningsprojekt på Skaraborgs sjukhus. Det var ganska mycket pengar också och det var lite konstigt för där vet jag inte att det kommer in pengar utan det är bara ett konto där jag konsumerar. Jag blev därför ganska förvånad. det var heller inte precis en struntsumma utan ett ganska stort belopp.

När jag fösökte få rätsida på detta insåg jag att ekonomen fakturerat en extern forskningsfinansiär för min arbetstid men inte satt in de pengarna på avdelningens konto utan på mitt forskningskonto.

Hur bar hade inte det varit om det hade varit så det skulle gått till?! Tänk att fakturera för utförd arbetstid som arbetasgivaren bekostat och sedan kunna använda samma pengar för att köpa sig mer ledig arbetstid. Det hade ju varit toppen! Ju mer jag forskat desto mera pengar hade jag fått att "köpa" fri arbetstid att forska för.

När jag förstod hur det hängde ihop mailade jag ekonomen som fick rätta till detta, till min chef på sjukhusets glädje, som nu har dessa pengar på avdelningens konto. Rätt ska ju ändå vara rätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1678

Namibisk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 01:22:38
På väg till barnhemmet Home of Good Hope såg vi en amulansstation med en ambulans inne. Den syns inte jättebra men den syns, i alla fall med lite god vilja. Kanske får jag en bättre bild och då byter jag ut den här.

Det är i alla fall en ambulans av skåpbilstyp likannde de som vi har i Sverige.

 • Comments(2)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1674

Inbjuden som talare till ESOC 2019

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, September 18, 2018 00:14:33
Idag fick jag en inbjudan i mailen om att tala på ESOC 2019, European Stroke Organisation Conference som hålls i Milano.

Ämnet är stöd och omvårdnad av närstående efter stroke, personcentrerat förhållningssätt typ. Jag fick komma med eget förslag på titeln inom det området.

Det är jättekul att ha blivit föreslagen och tillfrågad som talare och jag gissar att jag kommer att tacka ja, även om jag inte riktigt vet vad jag ska prata om eller hur jag ska få till det, men det löser sig nog. Det är ju inte förrän i maj 2019. Till dess ska jag väl ha hunnit tänka ut något bra.

 • Comments(2)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1671

Helt sjukt - inte sjuk

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, September 14, 2018 22:45:30
Det här är det reseapotek jag har med mig till Namibia. Förhoppningsvis kommer en del av det inte att behövas och den andra delen göra att vi inte blir sjuka.

För alla eventualiteter och en del andra också smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1662

WebbSKU på G

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, September 14, 2018 17:30:48
Så här när Stroketeamkongressen är slut kan vi summera ett stort antal strokeverksamheter som avser att starta en webbstrokekompetensutbildning. De som avsåg att göra det ombads sätta sin ort på kartan och det här är resultatet.

Bra jobbat strokeSverige! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1661

Från premiärvisningen av webbSKU

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, September 14, 2018 09:34:18
Presentationen av den nya webbaserade strokekompetensutbildniingen igår gjordes i det övergripande programmet igår där alla deltog. Senare under dagen fanns flera olika föreläsningsspår att välja mellan.

Här är en bild från prresentationen som min kollega Emelie har tagit (jag får rotera den när jag kommer hem och lägger då ut den igen).
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1660
Next »