Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Som en tjej ...

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, August 22, 2018 14:11:45
Hittade en länk till en film om att göra saker "som en tjej". Är det ett positivt uttryck för dig? Titta på filmen nedan och lämna gärna en kommentar om den här • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1632

Tjuvstart ...

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, August 16, 2018 23:18:05
på vad? På att semestern är slut. Kan det vara roligt undrar ni? Nja, lite, men mest för att det är nödvändigt. Jag har inte precis jobbat, men förberett för att kunna köra igång med full fart på måndag. Det har inneburit att knyta ihop lite lösa trådar, maila lite olika människor och hoppas att de hinner svara allra senast på måndag och göra lite allmänt fix som jag tyckte behövdes.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1626

TV4 skriver historia - jämlikhet

ÖvrigtPosted by Åsa Sun, June 24, 2018 22:36:15
TV4 har skrivit historia! Fotbolls historia, för det rör fotbollsVM för herrar, men också historia avseende ett steg mot ökad jämlikhet genom att ha en kvinna som expertkommentator.

Smaka på de orden. TV4 skriver historia i jämlikhet genom att en kvinna kommenterar fotboll för herrar i ett VM.

Titta sedan i kalendern och konstatera att det är 2018. Ja eller hur!


Jag har tre saker att säga:

1 Det var verkligen på tiden!

2 Bra jobbat TV4

3 SVT - ta efter!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1591

Special-"ambulans"

ÖvrigtPosted by Åsa Sun, June 17, 2018 17:30:30
Igår var jag på en biltillställning i Mantorp Park för bilar som kör snabbt på bana eller sladdar sig runt. Det är inte precis det ställe där jag förväntade mig att se en "ambulans", men så var detockså en väldigt specialiserad ambulans.
Man får allt ha väldigt bråttom att få en tatuering för att denna ska kännas aktuell.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1577

Dyna - kvinnlig erektion

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, June 06, 2018 21:44:30
Två barnmorskestudenter har funderat över varför det inte finns ett ord för kvinnlig erektion och sedan tagit saken i egna händer. De lanserar ordet dyna som ord för detta

Dyna kommer från ett latinskt ord som betyder svullnad men kan också betyda dyning.

Klicka här för att komma till ett inlägg i Sveriges Radio om detta

Du kan också läsa mer här

Jag är positiv till att företeelsen uppmärksammas och att någon bryr sig om att försöka lansera ett ord för detta men känner mig lite tveksam till ordet. Det känns inte helt klockrent och associationen till en sådan som man sitter på med samma ord ter sig inte alls så fräsch och upphetsande. Framtiden får väl utvisa om ordet är en vinnare. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1567

Klockan är redan tolv!

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, April 09, 2018 12:13:13
Idag har jag inget som är ett "måste göras nu" utan jag har bara en massa saker jag måste göra. det är en väldig skillnad på dessa saker. En härlig sådan skillnad. Det är ingen som väntar på svar, väntar på besked, som flåsar en i nacken eller rycker i ärmen. Jag kan planera tiden helt på egen hand.

Plötsligt tittar jag upp och klockan är tolv!

Hur gick det till? Alldeles nyss var det förmiddag. Jag har bara arbetat på utan att ha någon tidspress och det har varit ... så skönt, och ovant. Effektiv tycker jag att jag varit också. Det är många saker på min "att göra lista" med icke-akuta saker som jag bockat av. Härligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1507

Den svårberäknade tiden

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, March 29, 2018 15:38:31
Jag har massor av saker att göra men det är så svårt att veta hur mycket tid som behövs för det som ska göras. Är det mycket eller lite tid som kommer att gå åt? Det vet jag egentligen inte.

Att listan med saker som behöver göras är lång är ju inte samma sak som att det kommer ta en massa tid att beta av den. På motsvarande sätt behöver inte en kort lista betyda att det snart kommer vara avklarat.

Bara vetskapen om att det är saker som behöver göras känns tung, även om det inte är saker som brinner. Tänk att kunna ha känslan av att allt är under kontroll. Jag strävar efter den men det känns som ett ouppnåeligt mål.

Jag har också alltid en liten oroskänsla som handlar om att jag ska missa eller glömma något viktigt eftersom jag har så mycket att göra. Känslan av att inte ha full koll är inte helt angenäm. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1503

Kvinnor lyfts fram

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, March 15, 2018 18:53:59
Lagom till internationella kvinnodagen presenterades ett webbaserat kvinnolexikon där 1000 betydelsefulla kvinnor genom historien presenteras.

Här kan du hitta lexikonet

Där kan man till exempel läsa om Sophie von Knorring, svensk författare som ligger begravd på Skärvs kyrkogård.

Söker man på sjuksköterska får man inte mindre än 59 träffar, men alla träffar man får är inte kvinnor som varit sjuksköterskor. Kanske är de författare och har skrivit om sjuksköterskor eller är på annat sätt kopplade till professionen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1492

Frukost - i folkhälsans tecken

ÖvrigtPosted by Åsa Sun, February 18, 2018 23:00:03
Min son är just nu ute på ett företag i sin verksamhetsförlagda utbildning, eller praktik so de kort och gott kallar det. På det företaget serveras det frukost varje morgon. Företaget har infört det för att det var så många av deras anställda som inte åt frukost. Mjukt och hårt bröd, några olika sorters pålägg och så kaffe eller te är vad som serveras.Vilket alldeles lysande sätt att främja folkhälsa!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1475

En hälsosammare Alla hjärtans dag

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, February 14, 2018 23:19:15
Idag är det Alla hjärtans dag. Min sambo gav mig en ask med gelégodishjärtan, på sängen dessutom. Av mig fick han en hälsosammare present.

Ja han fick förstås bara ett äpple och det var kanske bra för det var oväntat surt sa han. Jag tyckte de var så fina och tänker att jag ska prova att göra något liknande i sommar med äpplena på mammas äppleträd. Jag har inget eget tyvärr.

Jag undrar dock om inte jag uppskattade hans present mer än han uppskattade min. Men det är väl tanken som räknas smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1472

Massor av lösa trådar att ta tag i

ÖvrigtPosted by Åsa Tue, January 23, 2018 13:32:28
Jag sitter här och undrar, som så många gånger förr, vad det är som gör att det liksom hakar sig i arbetet. Det är hela tiden en massa lösa trådar att ta tag i och se till att ordna upp. Det tycks finnas en oändlighet av sånt att göra. Jag ser ingen ände på det.

Varje termin, varje månad, varje vecka hoppas jag att det ska bli annorlunda. - Det blir nog bättre sedan, tänker jag och syftar på en avlägsen och icke-definierad framtid. Hur tusan det nu ska kunna bli annorlunda när jag arbetar på på samma sätt, det kan man ju verkligen undra. Jag har helt enkelt ingen annan lösning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1444

Skicka faktura ...

ÖvrigtPosted by Åsa Fri, December 29, 2017 09:55:12
Skicka faktura uppmanades jag per mail. Det gällde den föreläsning jag höll om palliativ vård vid akut stroke för Betaniastiftelsen i Piteå i höstas.

Det är inte så himla enkelt när man inte brukar göra det. Jag kan inte minnas att vi avtalat något belopp men min kontakt menade att vi sagt att författarförbundets taxa skulle gälla. Jaha, det kanske vi hade. Nu har jag i alla fall plitat ihop en faktura som jag skickat iväg med uppmaningen att ekonomen får höra av sig om han vill att den ska se ut på annat sätt. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1421

Arbetsro

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, November 13, 2017 23:44:07
Tänk om jag kunde få arbetsro. Jag menar, om jag kunde få arbeta ostört med något under en längre sammanhängande tid en dag. Det är verkligen något att önska sig 👍

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1374

Ordning av kaos

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, November 01, 2017 17:12:41
Nu har jag bringat ordning i mitt skrivbordskaos. Det känns jätteskönt. Lite som att få en ny start smiley

Före

Efter
Skräp


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1362

Välkommen till kaos

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, October 26, 2017 09:29:39
Jag kan verkligen inte ha det så här längre! I min almanacka och bland mina arbetsuppgifter är det ganska bra ordning men så här ser det ut på mitt skrivbord. Det är priset jag fått betala för att hålla undan arbetsuppgifter.

Jag måste nog göra en åtgärd snarast!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1357

Hållbarhet

ÖvrigtPosted by Åsa Sat, October 14, 2017 19:58:49
Hållbarhet är på tapeten nu och det är också ett av Högskolan Västs ledord. Vi talar om hållbarhet i relation till arbete och vårdande men också avseende miljö.

På Kos såg jag följande anslag som handlar om hållbarhet.

Ibland glöms det enkla och konkreta bort till förmån för mera tillkrånglade åtgärder.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1341

facebook som ett hot

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, October 02, 2017 10:34:13
Det finns många röster för och emot facebook. Själv har jag ingen facebooksida då jag ogillar många av deras principer och deras sätt att manipulera människor.

Idag kom jag att snubbla över en kort film som ytterligare problematiserar facebook, ur ett ett mer övergripande och globalt perspektiv.

Se filmen här

Mycket tänkvärt om hur facebook med sin marknadsledande andel, sin starka ekonomiska ställning och sin affärsidé kan snedvrida till och med den bild människor kan få av världen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1332

Nytt begrepp för mig

ÖvrigtPosted by Åsa Sat, September 16, 2017 23:16:12
Det är kul att vara på konferens. Man lär isg så mycket, inte bara om konferensen ämne utan också om världen runt om. det här var t.ex. helt nytt för både mig och för alla som jag hängde med på konferensen. Det ställe vi blev avsläppta på av taxin hade följande skylt.

Samma text stod även på parkeringsrutan

Google gav snabbt svaret att det handlar om just en avsläppsplats för "fruar som körde sina män till jobbet" och sedan tog bilen och körde vidare för att ha bilen under dagen.

Nåja, jag fick minsann ingen puss trots att jag stod där både länge och vid flera tillfällen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1318

Backup gjord

ÖvrigtPosted by Åsa Tue, September 12, 2017 23:47:50
Det är inte alltid man har säkerhet framför ögonen, i alla fall inte när det gäller ens egen forskning. Cykelhjälm och bilbälte, det är en självklarhet för mig men att säkra upp mitt eget forskningsarbete det är inte alltid lika självklart.

Nu är det i alla fall gjort. Jag har tagit en ny backup på allt i min dator. Det känns bra. Den skulle väl egentligen förvaras skilt från min dator, inte ens i samma rum, men så duktig har jag inte varit. Än.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1308

Stroke - avslutar framtidshoppet?!

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, September 11, 2017 11:27:49
Jag läser just en bok

Webb, P. (2005). Ethical issues in palliative care. Abingdon: Radcliffe.

I den står det "beskedet att någon fått stroke avslutar dennes hopp för framtiden" fritt översatt.

Jag måste säga att jag INTE instämmer i detta! det finns säkert besked om olika sjukdomar som kan göra det, men stroke bör inte räknas dit! Den absoluta majoriteten av de som drabbas av stroke kommer att kunna återgå till sitt tidigare liv och boende, ibland med vissa kvarstående nedsättningar men långtifrån alltid.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1305
Next »