Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Frukost - i folkhälsans tecken

ÖvrigtPosted by Åsa Sun, February 18, 2018 23:00:03
Min son är just nu ute på ett företag i sin verksamhetsförlagda utbildning, eller praktik so de kort och gott kallar det. På det företaget serveras det frukost varje morgon. Företaget har infört det för att det var så många av deras anställda som inte åt frukost. Mjukt och hårt bröd, några olika sorters pålägg och så kaffe eller te är vad som serveras.Vilket alldeles lysande sätt att främja folkhälsa!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1475

En hälsosammare Alla hjärtans dag

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, February 14, 2018 23:19:15
Idag är det Alla hjärtans dag. Min sambo gav mig en ask med gelégodishjärtan, på sängen dessutom. Av mig fick han en hälsosammare present.

Ja han fick förstås bara ett äpple och det var kanske bra för det var oväntat surt sa han. Jag tyckte de var så fina och tänker att jag ska prova att göra något liknande i sommar med äpplena på mammas äppleträd. Jag har inget eget tyvärr.

Jag undrar dock om inte jag uppskattade hans present mer än han uppskattade min. Men det är väl tanken som räknas smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1472

Massor av lösa trådar att ta tag i

ÖvrigtPosted by Åsa Tue, January 23, 2018 13:32:28
Jag sitter här och undrar, som så många gånger förr, vad det är som gör att det liksom hakar sig i arbetet. Det är hela tiden en massa lösa trådar att ta tag i och se till att ordna upp. Det tycks finnas en oändlighet av sånt att göra. Jag ser ingen ände på det.

Varje termin, varje månad, varje vecka hoppas jag att det ska bli annorlunda. - Det blir nog bättre sedan, tänker jag och syftar på en avlägsen och icke-definierad framtid. Hur tusan det nu ska kunna bli annorlunda när jag arbetar på på samma sätt, det kan man ju verkligen undra. Jag har helt enkelt ingen annan lösning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1444

Skicka faktura ...

ÖvrigtPosted by Åsa Fri, December 29, 2017 09:55:12
Skicka faktura uppmanades jag per mail. Det gällde den föreläsning jag höll om palliativ vård vid akut stroke för Betaniastiftelsen i Piteå i höstas.

Det är inte så himla enkelt när man inte brukar göra det. Jag kan inte minnas att vi avtalat något belopp men min kontakt menade att vi sagt att författarförbundets taxa skulle gälla. Jaha, det kanske vi hade. Nu har jag i alla fall plitat ihop en faktura som jag skickat iväg med uppmaningen att ekonomen får höra av sig om han vill att den ska se ut på annat sätt. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1421

Arbetsro

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, November 13, 2017 23:44:07
Tänk om jag kunde få arbetsro. Jag menar, om jag kunde få arbeta ostört med något under en längre sammanhängande tid en dag. Det är verkligen något att önska sig 👍

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1374

Ordning av kaos

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, November 01, 2017 17:12:41
Nu har jag bringat ordning i mitt skrivbordskaos. Det känns jätteskönt. Lite som att få en ny start smiley

Före

Efter
Skräp


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1362

Välkommen till kaos

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, October 26, 2017 09:29:39
Jag kan verkligen inte ha det så här längre! I min almanacka och bland mina arbetsuppgifter är det ganska bra ordning men så här ser det ut på mitt skrivbord. Det är priset jag fått betala för att hålla undan arbetsuppgifter.

Jag måste nog göra en åtgärd snarast!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1357

Hållbarhet

ÖvrigtPosted by Åsa Sat, October 14, 2017 19:58:49
Hållbarhet är på tapeten nu och det är också ett av Högskolan Västs ledord. Vi talar om hållbarhet i relation till arbete och vårdande men också avseende miljö.

På Kos såg jag följande anslag som handlar om hållbarhet.

Ibland glöms det enkla och konkreta bort till förmån för mera tillkrånglade åtgärder.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1341

facebook som ett hot

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, October 02, 2017 10:34:13
Det finns många röster för och emot facebook. Själv har jag ingen facebooksida då jag ogillar många av deras principer och deras sätt att manipulera människor.

Idag kom jag att snubbla över en kort film som ytterligare problematiserar facebook, ur ett ett mer övergripande och globalt perspektiv.

Se filmen här

Mycket tänkvärt om hur facebook med sin marknadsledande andel, sin starka ekonomiska ställning och sin affärsidé kan snedvrida till och med den bild människor kan få av världen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1332

Nytt begrepp för mig

ÖvrigtPosted by Åsa Sat, September 16, 2017 23:16:12
Det är kul att vara på konferens. Man lär isg så mycket, inte bara om konferensen ämne utan också om världen runt om. det här var t.ex. helt nytt för både mig och för alla som jag hängde med på konferensen. Det ställe vi blev avsläppta på av taxin hade följande skylt.

Samma text stod även på parkeringsrutan

Google gav snabbt svaret att det handlar om just en avsläppsplats för "fruar som körde sina män till jobbet" och sedan tog bilen och körde vidare för att ha bilen under dagen.

Nåja, jag fick minsann ingen puss trots att jag stod där både länge och vid flera tillfällen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1318

Backup gjord

ÖvrigtPosted by Åsa Tue, September 12, 2017 23:47:50
Det är inte alltid man har säkerhet framför ögonen, i alla fall inte när det gäller ens egen forskning. Cykelhjälm och bilbälte, det är en självklarhet för mig men att säkra upp mitt eget forskningsarbete det är inte alltid lika självklart.

Nu är det i alla fall gjort. Jag har tagit en ny backup på allt i min dator. Det känns bra. Den skulle väl egentligen förvaras skilt från min dator, inte ens i samma rum, men så duktig har jag inte varit. Än.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1308

Stroke - avslutar framtidshoppet?!

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, September 11, 2017 11:27:49
Jag läser just en bok

Webb, P. (2005). Ethical issues in palliative care. Abingdon: Radcliffe.

I den står det "beskedet att någon fått stroke avslutar dennes hopp för framtiden" fritt översatt.

Jag måste säga att jag INTE instämmer i detta! det finns säkert besked om olika sjukdomar som kan göra det, men stroke bör inte räknas dit! Den absoluta majoriteten av de som drabbas av stroke kommer att kunna återgå till sitt tidigare liv och boende, ibland med vissa kvarstående nedsättningar men långtifrån alltid.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1305

Statistik levandegjord

ÖvrigtPosted by Åsa Sun, July 30, 2017 22:34:19
För att göra världen begriplig är statistik ett underbart verktyg, i alla fall om man har gjort den lättillgänglig och begriplig. Det har den nu framlidne Hans Rosling gjort. Han dog alltför tidigt, under det här året men hans verk lever i allra högsta grad. Gapminder!

Här är ett bra exempel på hur han gör världen begriplig och ger en ny bild av hur världen ser ut idag. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1267

Som Barbapapa

ÖvrigtPosted by Åsa Fri, June 02, 2017 10:52:25
Min sambo berättade för ett tag sedan att hans chef sagt till dem i arbetsgruppen att de skulle vara som Barbapapa. De hade sett lite fundersamma ut och jag kan säga att jag delade denna fundersamhet. Tjocka och rosa? Varför skulle han vilja att de var sådana?

Det chefen hade menat var att de skulle vara mångsidiga och det är ju Barbapapa i allra högsta grad. Vem mer än han kan vara allt från en nyckel till en tigerbur?!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1202

Som tomtens skägg

ÖvrigtPosted by Åsa Sat, April 29, 2017 11:37:54
Jag gjorde en lista med saker jag behöver göra. Somligt av ner akut karaktär, annat mindre brådskande. Listan blev i alla fall lika lång som tomtens skägg ... Deprimerande.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1170

För mycket att göra ...

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, April 13, 2017 15:26:00
Jag har en period nu haft alldeles för mycket att göra. Så mycket att jag ständigt har känt mig jagad, ständigt haft känslan av att ligga efter, att jag måste släcka bränder, att man ror och ror men inte kommer någon vart och att det är bråttom. Det är ingen rolig känsla.

När det är så får man heller ingen riktig möjlighet att göra saker riktigt bra. Man får helt enkelt nöja sig med att de blir gjorda, och på ett tillräckligt sätt. Det känns inte bra för mig som vill att saker ska göras väl, eller inte alls.

Det är också något lite konstigt med den där känslan av att inte räcka till och ha för mycket att göra. Den uppstår ofta som nästan ur inget och rätt som det är inser man också att det nog inte är så förtvivlat bråttom längre. Saker är plötsligt under kontroll. Jag inser att det är ett resultat av de egna ansträngningarna men det är ändå ett lite märkligt fenomen.

Just nu tror jag att jag är mitt i ett sådant skifte. Jag tycker mig ana att jag nog rett ut situationen även den här gången vilket känns bra då påsken stundar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1161

När det ofattbara händer - terrorattentat i Stockholm

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, April 10, 2017 12:16:19
När det ofattbara händer en solig våreftermiddag en fredag i Stockholm, en ensam person som tillgriper en lastbil löper amok med den över 700 m på promenadstråket Drottninggatan mitt i Stockholm, då visar Sverige och svenskarna att vi inte ger efter för terror.

Med en försyn som måste ses som exceptionell med tanke på det stora antal personer som befann sig på platsen, skadades bara ett mindre antal personer även om fyra personer avlider så gott som direkt, varav flera direkt på platsen. Personer på plats ger omedelbar hjälp till skadade men också genom att sträcka ut sin hand till även andra behövande.

Människor erbjöd skydd, sällskap, mat eller skjuts till olika delar av Stockholm med omnejd för strandsatta personer, då alla allmänna kommunikationer ställdes in.

Under helgen har sedan människor lämnat massort av blommor och andra bevis på att terrorn inte skrämmer oss och att vi inte ger vika, på platsen för lastbilens framfart. Bland annat har en polisbil helt täckts av blommor och trappan ned till Sergels torg är fylld.

Många har lämnat blommor som en hyllning till offren och deras anhöriga samt till polisen.
Blommorna placerades på Sergels torg på söndagen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1154

Förlorad kärlek?

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, March 27, 2017 23:06:22
Är detta vad man skulle kunna kalla förlorad kärlek? • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1144

Motig dag

ÖvrigtPosted by Åsa Fri, March 10, 2017 18:37:12
Idag har jag rent ut sagt haft en riktig skitdag! Allt jag har företagit mig har i princip gått fel.

Jag skulle försöka få ett Affidavit, dvs intyg på att jag är anställd som sjuksköterska, det ville vare sig HR eller Löneservice tycka var deras arbetsuppgift.

Jag skulle anmäla mig och en kollega till en konferens men hamnade i en evig lopp som jag inte kunde ta mig ur. Jag angav alla uppgifter som krävdes på sidan, klickade på fortsätt ... och hamnade på samma sida igen. Efter fem försök där jag provat att utesluta å, ä och ö, skriva kortare text osv och inget hjälpt så gav jag upp.

Jag skulle skapa en ny kurs i vår lärplattform men lyckades lägga upp den nya kursen innan jag skapat den gamla som mall. Då kunde jag inte använda mallen och inte heller ta bort kursen för att skapa den igen. IT fick rycka in och hjälpa till.

Jag slet för att fixa med kursen, när jag väl lagt upp den, bara för att inse att det jag gjort av någon anledning bara var borta. Ganska mycket arbete, helt åt skogen.

Nu får jag nog avbryta för att ta helg. Känns inte som om det är lönt att greja mer idag.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1127

Internationella kvinnodagen 2017

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, March 08, 2017 23:21:48
Idag är det internationella kvinnodagen. En granskning som Aftonbladet gjort, med samma punkter som granskats sedan 2005 visar att utvecklingen i stort står stilla inom området eller till och med går bakåt inom några områden.

Kvinnor har fortfarande sämre lön än män har, de finns mindre i ledande positioner och de får oftare betala med sin egen hälsa vilket visar sig genom att kvinnor är mer sjukskrivna än män är. Utöver dessa områden som ingick i granskningen framställs kvinnor oftare som sexobjekt och utsätts också oftare för våld, och då från män.

Vi kan bättre! Det är 2017 och vi kan bättre! Jag ser fram mot 2018 ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1125
Next »