Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Bättre och bättre dag för dag ...

ForskningPosted by Åsa Wed, April 17, 2019 16:28:27
Jag handleder en uppsats på magisternivå där studenterna använder registerdata. De tänkte det var smart att göra så då de skulle ha sina data redan från starten. Deras tanke var att det skulle vara enklare och spara dem tid.

Jag har nog hela tiden sagt till dem att det självklart sparar dem tid avseende att smala in data men att de kommer ha andra utmaningar att arbeta med.

Nu en bit in i att analysera sina data tror jag de börjar ana vad jag syftade på men deras examensarbete förbättras steg för steg och från gång till gång som jag läser det. De hittar en del riktigt intressanta saker i sina data tycker jag. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1871

Reviderat manus re-submittat

ForskningPosted by Åsa Wed, April 17, 2019 12:12:47
Jag har just re-submittat vårt manus som vi fått möjligheten att revidera. Vi hoppas att det nu ska bedömas som ok att publiceras.

Manuset hade överförts från en tidskrift med snäv begränsning till en utan vare sig begränsningar av antal ord, antal tabeller, figurer eller andra grafiska element eller antal referenser. Det gjorde att vi fick möjlighet att breda ut oss lite för att svara på reviewernas kommentarer. En av dem hade specifikt kommenterat att den tyckte att en del av manuset var för kortfattat och bad oss utveckla den. Det var ju roligt att kunna göra det efter att ha skurit med osthyvel för att nå ordbegränsningen. Nu fick delar av vår text flytta med in i manuset igen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1870

Allt ok? eller inte

ForskningPosted by Åsa Mon, April 15, 2019 22:56:18
Den här publiceringen av vår artikel verkar vara en never-ending story. Igår fick jag ju mail att allt var klart för publicering och idag var det flera saker som var tvunget att rättas, anges och bekräftas.

N har jag försäkrats att allt är ok. Vi får väl se hur det är med den saken ... fortsättning följer säkert.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1867

Allt ok för publicering

ForskningPosted by Åsa Sun, April 14, 2019 11:44:02
Alla filer för artikeln som accepterats till Brains & Behavior har bedömts ok för publicering så nu är det närmare än någonsin smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1866

Inbjudan att vara guest editor

ForskningPosted by Åsa Sun, April 14, 2019 11:09:32
Inte alltför ofta får jag inbjudningar om att vara guest editor flör ett "special issue". Det hade såklart varit roligt, om det varit inbjudningar till riktiga tidskrifter, dvs. tidskrifter som inte är rovdjurstidskrifter.

Den här inbjudan låg i min e-post idagTack men nej tack!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1865

Manus på väg till produktion

ForskningPosted by Åsa Fri, April 12, 2019 09:16:00
Efter att ha åtgärdat figurformaten i vårt accepterade manus och återigen submittat det fick jag meddelande att manuset nu är på väg mot produktion.

Härligt besked en fredag!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1864

Ny dag, nya instruktioner

ForskningPosted by Åsa Fri, April 12, 2019 09:14:52
Idag hade jag fått mail om att vårt accepterade manus behövde ha figurerna i annat format än det inlämnade och att ett data availability statement skulle adderas.

Jaha, så då är det ju bara att ordna med det.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1863

Skaraborgsinstitutets forskningsfestival 2019

ForskningPosted by Åsa Thu, April 11, 2019 22:49:55
Idag hade Skaraborgsinstitutets sin årliga forskningsfestival på Insikten Skaraborgs sjukhus i Skövde. Det var ganska många deltagare utöver de som presenterade egen forskning.

Det var många intressanta föredrag under dagen och det är spännande att ta del av all den forskning som pågår i det egna närområdet.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1862

Helt hundra

ForskningPosted by Åsa Thu, April 11, 2019 21:37:56
Idag fick jag meddelande från ReserachGate att min avhandling lästs där 100 gånger!

Det känns jätteroligt att den lästs så mycket trots att den är skriven på svenska.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1861

Proof för artikel

ForskningPosted by Åsa Thu, April 11, 2019 00:38:23
ikväll kom proofet för en av våra accepterade artiklar. Det är alltså nära nu. Det var mest småsaker att ordna till och så en sak som var lite mer arbete med.

De vill att vi använder oss av deras rubriker för abstraktet, rubriker som är avpassade för emipriska studier. Vår artikel är en teoretisk artikel så det är inte allas logiska eller relevanta rubriker. Som att pressa in en boll i ett litet fyrkantigt hål. Inte så lätt.

Jag har frågat medförfattarna om råd. Kanske kan vi maila och be att undantas från denna standardiserade mall?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1860

Jag svarade ja

ForskningPosted by Åsa Tue, April 02, 2019 21:48:02
Jag har nyss slutfört två reviewer av submittade manus för två olika tidskrifter och hade fått en förfrågan om att göra ytterligare en.

Det tar en del tid att göra en review på ett bra sätt och komma med synpunkter som kan bidra till manusets förbättrande. Ibland fascineras jag över den låga kvaliteten som manusen håller rent vetenskapligt. Många uppvisar stora brister i metodkunskap. Men förutom att ta en del tid så tycker jag också att jag lär mig mycket på att läsa manus. Jag får nya insikter om både ämnen och metoder som jag inte haft och som jag tvingas sätta mig in i. Det ger en liten utmaning, lite som att gå en kurs.

Jag tackade ja till att göra även den här reviewen. En kvantitativ studie men tack och lov om stroke. Åtminstone en del som jag behärskar väl.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1854

Ibland går det undan - manuset accepterat

ForskningPosted by Åsa Sat, March 23, 2019 17:17:42
I tisdags elelr onsdags re-submittade jag vårt manus och idag fick vi besked att det är accepterat utan ytterligare revidering.

Härligt besked!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1851

Reviderat manus re-submittat

ForskningPosted by Åsa Tue, March 19, 2019 16:01:07
Nu har jag just re-submittat manuset vi fårr major revision på. Nu är det bara att vänta och se resultatet av vårt slit med revisionen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1847

Besked att manuset reviewats

ForskningPosted by Åsa Tue, March 19, 2019 15:14:46
Vi har fått besked om att ett av våra insända manus har reviewats och att det nu ska utvärderas av editorn. Inom kort kommer vi enligt mailet att få besked om resultatet.

Jag har aldrig varit med om att få ett sådant besked förut utan det vanliga är att man får besked först när utvärderingen är gjord, tillsammans med resultatet av den.

En intressant strategi. Det ska också bli spännande att se vad "inom kort" kan innebära i det här sammanhanget.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1846

Accepterad men känner mig snuvad

ForskningPosted by Åsa Mon, March 18, 2019 18:20:46
I onsdags re-submittade jag det manus vi fått transfererat till en annan tidskrift och sedan åkte jag på semester på torsdagen.

I ett försök att ha semester har jag inte kollat min mail förrän idag, måndag och döm om min förvåning när jag i mailen hittar ett besked från tidskriften redan i torsdags.

- Er artikel är accepterad.

Nämen, bara sådär?! Har de ens hunnit läsa det vi skickade in? Ja uppenbarligen har de ju det och nu är de sista justeringar de begärde inom sju dagar utförda. Fyra av dem hade ju redan passerat när jag läste mailet.

Jag är självklart glad att det har accepterats men känner mig ändå lite snuvad på glädjen då jag inte kunde ta del av den i torsdags. Irrationellt, jag vet, m4en det hjälps inte. Jag har missat fyra dagar att vara glad över detta på och dem kan jag aldrig få tillbaka och mina medförfattare har alla vetat det alla dessa fyra dagar. Känner mig alltså snuvad ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1845

Inkonsekvent författarinstruktion för submission

ForskningPosted by Åsa Tue, March 12, 2019 17:09:28
Jag tror inte att jag är ensam om att ha suttit med ett manus och verkligen lusläst instruktionerna för författare inför submission av ett manus för att till punkt och pricka uppfylla allt som står där.

Nöjd sätter man sig sedan för att submitta bara för att inse att det man gjort inte överensstämmer med det som det digitala submissionsystemet anger. Det är en sådan sak som bidrar till att en submission ofta tar en halvdag eller så.

Detta har jag råkat ut för:

Antal ord i abstractet beskrivs i instruktionerna som mer eller mindre än det som sytemet tillåter.

Antal tillåtna ord i titeln mellan instruktion och submissionsystem skiljer sig åt.

Antal tillåtna tecken i running title överensstämmer inte heller mellan instruktion och submissionsystem.

Ordningen för manusets delar skiljer sig åt mellan instruktion och submissionsystem


Ja detta var bara ett smakprov. Ibland kan det också dyka upp andra glada överraskningar som att man måste ange namn på minst ett visst antal reviewers, att man måste välja mellan sökord som inte passar manuset eller att man ska ha ett "extra" abstract, fast kort.

Jag tycker alltid att man pustar ut efter att ha tagit sig genom en submission.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1843

Transferred submission

ForskningPosted by Åsa Tue, March 12, 2019 17:02:20
Idag blev vår transferred submission färdig. Jag trodde att en överförd submision skulle innebära att ens manus bara flyttades över till en annan tidskrift men så har det inte varit här. Vi har varit tvungna att svara på reviewernas alla frågor och justera efter den här tidskriftens krav så det har inneburit massor av arbete.

Nu är det i alla fall färdigt och vi kan bara vänta på besked.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1842

Återkoppling - i egenskap av reviewer

ForskningPosted by Åsa Mon, March 11, 2019 13:33:28
Det är inte ofta man får återkoppling på det arbete man lägger ner som reviewer och det tycker jag är synd. När man inte gjort så många reviewer så undrar man ju ibland om det man gör anses hålla någon kvalitet, i andras ögon, så som t.ex. editorns.

Jag har också funderat över om den bedömning jag gjort av ett manus delats av den andra reviewern.

Idag fick jag så oväntad återkoppling med åtminstone någon form av information om det jag gjort varit av värde. Det var editorn till en tidskrift jag genomfört en review för som undrade om jag ville göra ytterligare en och skrev så här:

I am very much in need of high quality reviews for this work. Your previous review for IJOPN was excellent, prompting me to ask you to consider this one. Thanks so very much!

Det är klart att jag blev glad över hennes ord, även om jag inte är dummare än att jag inser att det ligger i hennes intresse att få mig välvilligt inställd till att åta mig den här reviewen. Hade hon ansett min förra review dålig eller helt utan värde hade hon antagligen vare sig frågat eller skrivit så här.

Jag tror att hennes strategi gick hem. Vem tycker inte om lite smicker?!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1840

Önskan om min avhandling

ForskningPosted by Åsa Wed, March 06, 2019 23:10:40
Forskningsledaren för den forskargruppen jag träffade i förra veckan har mailat att hon vill ha två exemplar av min avhandling. Självklart får hon det. Jag har fortfarande drygt två lådor kvar dvs nästan 100 stycken. Vill någon ha dem så delar jag gärna med mig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1838

Besked om submittat manus om värdighet

ForskningPosted by Åsa Tue, February 26, 2019 00:06:00
I söndags kväll fick vi besked från tidskriften Nursing Ethics att båda reviewerna rekommenderade major revision på vårt manus.

Vi lyckades få till ett Skype-möte idag på em och gick igenom alla synpunkterna som vi enades om inte var så omfattande som vi hade trott.

Den här gången var flera av kommentarerna riktigt bra och ingen var riktigt dålig. Några kanske var av mindre värde men inte helt värdelösa ändå.

Jag arbetade sedan vidare med det vi kom fram till under kvällen och nu är i princip alla kommentarer besvarade och alla justeringar som behövs är genomförda. Förhoppningsvis kan vi alltså snart re-submitta smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1833
Next »