Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Skicka, men bara en del

ForskningPosted by Åsa Mon, February 12, 2018 23:26:04
Idag på vårt forskningsgruppsmöte fick min kollega uppmaningen att skicka manuset, men bara en del av det till vår forskningsgruppsledare för kommentarer.

Varför vill man ha det så undrar jag? Vad är det för fördel med att bara få ett utsnitt av manuset och inte få hela? det går väl utmärkt bra att bara läsa den del man kommer överens om tänker jag.

Nåja, vi är alla olika.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1470

Rekonstruera är så svårt

ForskningPosted by Åsa Sun, February 11, 2018 22:46:07
Jag har suttit med min ansökan för docentmeritering. Jag har ju ett som jag tycker, uppdaterat CV men trots det så är det många uppgifter som saknas i det och som jag behöver nu. En sådan sak är t.ex. diarienummer och titel för de forskningsansökningar jag gjort och som gett mig forskningsmedel.

Jag har suttit och försökt rekonstruera detta idag men det är verkligen jättesvårt. Hur jag än försöker får jag det inte att stämma. Imorgon får jag helt enkelt fråga hos en av mina forskningsfinansiärer om de kan hjälpa mig att reda ut det som är oklart. Som tur är verkar det bara vara oklarheter för ansökningar hos denna enda av de jag sökt medel från

Jag sänder en tacksamhetens tanke till alla de timmar jag lagt på att hålla mitt CV uppdaterat. Det är guld värt inser jag!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1469

Fem rekommendationer

ForskningPosted by Åsa Sun, February 04, 2018 17:13:08
Mitt svar om vad som är bästa ordning att skriva en artikels olika delar på som jag lämnat på ResearchGate har just fått fem rekommendationer. Det är såklart roligt att andra tycker att de idéer man har är bra.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1464

Bern here I come!

ForskningPosted by Åsa Fri, February 02, 2018 19:10:34
Idag kom beskedet att vårt abstract till European Association for Palliative Care konferens i Bern i maj har accepterats! Verkligen roligt!

Jag har visserligen varit i Bern förut men det är inget hinder för att åka dit igen. Här en bild från 1880 som visar hur det såg ut vid Björngroparna då.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1462

Seminarium med intressant fråga

ForskningPosted by Åsa Tue, January 30, 2018 23:51:15
På eftermiddagen idag var jag på seminarium på Skaraborgsinstitutet. Rubriken för seminariet var intressant:

Som man frågar får man svar! Om konsten att formulera innovativa forskningsfrågor

Tyvärr var inte artikeln som vi skulle läsa alls inspirerande, och den var dessvärre också väldigt lång. Forskarna bakom artikeln vi läste menade att forskare hottar sina forskningsfrågor genom att identifiera luckor inom forskningsfältet istället för att problematisera. De menade också att forskning baserad på luckor i kunskapen var mindre intressant än den som uppkom genom problematisering.

Jag känner inte alls igen deras beskrivning av hur forskningsfrågor uppkommer. De var verksamma inom ekonomiområdet. Kanske arbetar de så där?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1457

Metodcaset läses

ForskningPosted by Åsa Tue, January 30, 2018 09:02:34
Mitt metodcase har nått 20 "reads" enligt ResearchGate. Det är roligt tycker jag då det var väldigt annorlunda att skriva ett sådant case mot att skriva en vetenskaplig artikel.

Jag gillar ju metod så det var roligt att få möjlighet att skriva det, även om det var utmanande på många sätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1455

Statusuppdatering submittade artiklar

ForskningPosted by Åsa Sat, January 27, 2018 20:02:02
Idag kollade jag statusen på mina submittade artiklar och så här ser det ut

5 dec Nurse Education in Practice; hos editor dvs har ännu inte gått till review

11 dec Death Studies; under review

14 jan Stroke; under review


De två sista är ju helt ok men att en artikel som varit submittad i snart 8 veckor ännu inte gått ut på review är inte det. Men det finns ju inget man kan göra åt det. Det är bara att luta sig tillbaka och vänta.

Tålamod - går det att köpa i lösvikt?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1451

Posterutkast x 2

ForskningPosted by Åsa Thu, January 25, 2018 23:46:37
Snart är det dags för konferens, närmare bestämt den nationella palliativa konferensen. Jag har fått två bidrag accepterade dit som postrar och det är ju såklart roligt. Baksidan är att jag då såklart även måste designa två postrar och det är inte alltid så lätt.

En sak som kan vara viktigt är att börja i god tid så man hinner tänka, justera, fundera och justera igen. Konferensen är i slutet av mars så jag tycker jag ligger bra till i tid. Så här ser de första utkasten ut.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1448

Slumpen sållar bor inkompetens - Peters princip

ForskningPosted by Åsa Tue, January 23, 2018 17:08:19
Jag läste en intressant artikel i Läkartidningen som rapporterar om hur Peters princip kan sålla bort inkompetens. Detta har belönats med Ig-Nobelpriset för några år sedan.

Principen handlar om att chefer rekryteras för att de är bra på den nivå de är på och inte för att de är duktiga på nästa nivå. De som inte håller måttet kommer att stoppas från vidare avancemang men de kommer inte att skickas tillbaka till den nivå där de var kompetenta.

Genom att kasta tärning menar Peter att man kan minimera risken att få en massa dåliga chefer anhopade på samma nivå. Kanske är detta något för Skaraborgs sjukhus att prova?

Här kan du läsa artikeln • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1445

Börja med tabellerna?

ForskningPosted by Åsa Tue, January 23, 2018 09:17:38
Som svar på en fråga på ResearchGate om vilken ordning man skriver de olika delarna av ett manus i svarade en forskare - Börja med tabellerna och figurerna.

Hm, exakt hur tänkte han nu? Är det inte rimligt att börja med datainsamlingen och sedan analysera data innan man gör några tabeller och figurer? Så brukar i alla fall jag göra. Fast nu är ju inte jag specialiserad på kvantitativ metod ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1441

Submittat SLAG-manus

ForskningPosted by Åsa Mon, January 15, 2018 08:39:46
Idag har jag submittat vårt manus från SLAG till tidskriften Stroke, en AHA-journal.

Jag blev väldigt förvånad över några av de frågor som ingick i deras submissionprocess.

Att fylla i etnicitet och ras, det har jag aldrig gjort för någon submission, och det gjorde jag inte nu heller. Det var en frivillig uppgift.

Jag undrar varför den ens finns.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1438

Gungor och karusell

ForskningPosted by Åsa Tue, January 09, 2018 09:41:23
Jag gör som Karl Gerhard sjöng jag tar igen på gungorna det jag förlorar på karusellen, eller kanske snarare tvärtom. Jag fick just arvode för min föreläsning för Betania i höstas i Piteå, pengar som lagom räcker för att täcka kostnaden för den palliativa konferensen i Stockholm i mars.

Vet du inte vad jag pratar om för typ och hur gungorna och karusellen har med vartannat att göra? se nedan.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1433

Manus från språkgranskaren

ForskningPosted by Åsa Tue, January 09, 2018 08:21:14
Igår fick vi manuset från språkgranskaren vi använt för vårt manus i SLAG-prrojektet. Det märks att det är viss skillnad på att skriva kvantitativt och kvalitativt. Texten är mer "standardiserad" om man nu kan säga så. Uttrycken är fasta och analyserna standardiserade. Det var inte mycket justerat i manuset så genomläsningen gick fort.

Snart dags för submission. Alla i gruppens ska bara få chans att läsa manuset först.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1432

ESOC 2018 - abstract submittat

ForskningPosted by Åsa Fri, December 29, 2017 08:34:25
Idag har jag submittat ett abstract till ESOC 2018, European Stroke Organisation Conference som i år hålls i Göteborg.

Till 2018 års konferens har man satsat stort på stroketeamets medlemmar och erbjuder en låg anmälningsavgift för alla som inte är läkare. Bara 200 Euro kostar det för hela konferensen som är 3 dagar och 100 Euro för deltagande bara en dag.

Jag hoppas abstractet blir antaget. Att vara på en så stor internationell konferens i sitt eget land känns lite speciellt, även om det såklart är roligt att åka till ett annat land också. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1420

Reviewn färdig

ForskningPosted by Åsa Thu, December 28, 2017 17:44:42
Idag har jag gjort färdigt den review av en artikel jag har tackat ja till att göra. Jag är glad och tacksam att ha fått förfrågan om detta samtidigt som det har varit en stor utmaning.

Manuset använde en metod som inte är den jag är mest bekväm med men efter att ha läst på om metoden och diskuterat med en kollega så känner jag mig trygg med det jag skrivit i min review. Beslutet blev att avslå manuset i sin nuvarande form. Det har allvarliga brister i design och metod men har potential då ämnet är intressant men då krävs det en helt ny analys av data, med en annan metod.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1419

Fenomenografi som metod

ForskningPosted by Åsa Mon, December 25, 2017 21:05:34
Jag läser på lite om fenomenografi för att kunna göra den review jag åtagit mig. Ju mer jag läser ju mer övertygad blir jag om att min uppfattning om vad fenomenografi är och hur sådan forskning ska bedrivas är i överensstämmelse med beskrivningar av metoden.

Det enda som är dåligt med det är att de som skrivit artikeln jag reviewar inte utfört sin forskning i enlighet med det.

Det bästa med det är att jag får lära mig mer, eller kanske snarare befästa min kunskap om denna vetenskaplig metod. Det är ju bra, särskilt när man som jag gillar metoder.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1416

Det kom ett brev, med en avhandling

ForskningPosted by Åsa Fri, December 22, 2017 14:03:40
Idag kom det ett stort tjockt kuvert med Västra Götalandsregionens logga på. Handstilen var snyggare än det brukar vara på den sortens brev så lite nyfiken blev jag.

Det var en arbetsterapeut och bildterapeut, Gärds avhandling och en inbjudan till hennes disputation och efterföljande fest. Verkligen spännande! Om jag bara har möjlighet ska jag försöka att åka åtminstone på själva disputationsakten. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1415

Review av artikel för Nursing Open

ForskningPosted by Åsa Fri, December 22, 2017 08:13:53
Jag har åtagit mig en review av en artikel. Den är lättläst och med bra flyt i texten. Inledningen och bakgrunden är bra och referenshanteringen är god.

Vad det avser syfte, metod, resultat och diskussion är det en annan sak. Resultatet svarar inte mot syftet, angiven metod används inte på korrekt sätt och syftet kan inte besvaras med vald metod.

Verkligen tråkigt när det är så. Vad skriver man då? Ni har gjort typ allt fel ... Nej det blir inte enkelt att formulera det svaret på ett bra sätt.

Kanske kan jag få stöd av min mentor i hur jag ska hantera detta, eller i alla fall i att jag har tänkt rätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1413

Accepterad x 2

ForskningPosted by Åsa Thu, December 14, 2017 11:30:32
Båda abstracten till den nationella palliativa konferensen blev accepterade! Verkligen roligt.

Då är det bara att sätta igång och skapa posters.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1406

Medveten fördröjning

ForskningPosted by Åsa Tue, December 12, 2017 22:51:11
Jag har fått en förfrågan om att göra en review av en artikel för en tidskrift. De ger dock bara två veckor till en efter att man svarat ja för att genomföra reviewn. Det är helt kört! Jag har verkligen inte tid att göra en review just nu, så här precis före jul. Jag har verkligen inte tänkt tillbringa julen med att reviewa.

Jag har dock hittat ett kryphål, för egentligen vill jag göra reviewn. De ger en två veckor till att tacka ja eller nej. Då hamnar saken helt plötsligt i ett annat läge. Om jag kan skjuta reviewn lite framåt i tiden så kan jag göra den. Alltså håller jag inne med mitt svar några dagar så jag förlänger tiden jag har på mig innan reviewn behöver vara färdig. Visserligen får jag inte tillgång till artikeln förrän jag tackar jag, men vad ska jag med den till när jag ändå inte hinner ta tag i den för tillfället?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1405
Next »