Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Tionde landet i Afrika

ForskningPosted by Åsa Thu, August 08, 2019 00:41:31
Enligt ResearchGate har min forskning nu lästs i tio länder! Det är ju inte så många med tanke på att det finns totalt 55 länder men det är ju en start i alla fall.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1964

Påskrift!

ForskningPosted by Åsa Thu, August 01, 2019 10:48:50
Jodå, det ordnade sig! Jag har fått min ansökan påskriven av ställföreträdande chef så då ska allt förhoppningsvis vara i sin ordning med min ansökan.

Inte dåligt när det är mitt i sommaren smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1963

Ansökan om forskningsmånad från FoU

ForskningPosted by Åsa Wed, July 31, 2019 12:58:35
Idag har jag färdigställt min ansökan om forskningsmånad från FoU. Som en , kanske inte helt oväntad överraskning, skulle man som slutkläm på ansökan få en underskrift från verksamhetschef/motsvarande. Väldigt praktiskt när det är en ansökan med deadline mitt i sommar och semester.

Jag får bara hålla tummarna att min verksamhetschefs ersättare har tid att bistå med detta, annars kommer min ansökan inte att behandlas.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1962

Artikel om värdighet läses

ForskningPosted by Åsa Sat, July 27, 2019 01:01:12
Jag fick idag veta via ResearchGate att min nyaste artikel om värdighet hos personer med minskad autonomi har lästs 50 gånger.

Jag tror inte att någon av mina artiklar lästs så många gånger på researchGate så snart efter publiceringen. Verkligen roligt! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1961

Abstraktbok för primärvårdens FoU

ForskningPosted by Åsa Thu, July 25, 2019 00:41:59
Idag fick jag ett mail om att vårt SLAG-projekt ska inkluderas i en abstraktbok för primärvårdens FoU. Det är ju roligt såklart men innebär att vi måste skriva en sammanfattning på 200 ord. Den som finns nu är på ca 460 ord, en reducering med bara drygt 50 % alltså.

Jag påstås också ha fått detta mail förut, närmare bestämt i början av juni men jag har letat överallt och det finns inget sådant mail. Det hade såklart varit lite roligare att kunna greja med detta lite mer i lugn och ro än så här i elfte timmen. Tydligen ska boken gå till trycket i augusti ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1960

Predatory conference - Bruno och Bob

ForskningPosted by Åsa Tue, July 23, 2019 22:13:22
Så gott som varje vecka får jag inbjudan att komma och prata på vetenskapliga konferenser. Tänk så fantastiskt det hade varit om det hade varit riktiga vetenskapliga konferenser men tyvärr är så gott som alla dessa inbjudningar som kommer till en i e-posten rovdjurs-konferenser.

Rovdjurskonferenser är konferenser som anordnas endast is syfte att organisatörerna ska tjäna pengar.

Här kan du läsa om Bruno och Bob och deras deltagande i en sk vetenskaplig konferens som Bruno fick inbjudan till.

Jag önskar att det hade varit jag som fått den fina idén! Här ser du roboten Bob ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1959

Förfrågan om att delta i att skriva en review

ForskningPosted by Åsa Mon, July 22, 2019 23:19:52
Jag har fått mail med en förfrågan om att delta i skrivandet av en review-artikel. Jag känner inte de som ställt förfrågan men jag är en del av det nätverk frågan kommer från. Gruppen har skrivit en tidigare review på motsvarande sätt som fanns med förfrågan.

Det är mer än 500 artiklar som sållats ut i en första genomgång så jag kan förstå att man behöver ett antal forskare som vill delta. Första steget var att skicka svar på om man ville delta eller inte. Jag har skickat iväg ett positivt svar så får vi se vad det leder till.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1958

Läst poster

ForskningPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:58:56
Enligt ResearchGate har min poster om värdiga möten nu lästs 20 gånger på ResearchGate.

Det glädjer mig då detta är en slags metasyntes av min avhandling som egentligen kunde gjorts i avhandlingens kappa om jag inte gjort min begreppsanalys där av begreppet bråd död.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1957

Återkoppling på min review

ForskningPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:49:26
Idag fick jag mail från tidskriften som jag senast reviewat för att de beslutat om minor revision för manuset. Det är roligt att få veta vad som händer med de manus man reviewar och vad besluten blir.

Tack för detta Journal of Older People Nursing! Ni är rätt ensamma om det, och all heder till er för detta förfaringssätt. När man får denna återkoppling så känns det som om det man gör tas på allvar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1956

Re-reviderat manus re-submittat

ForskningPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:42:19
Sedan beskedet om att vårt manus har fått beslutet minor revision har vi arbetat med att justera de få kommentarer som reviewer 1 hade. Se över tydligheten var en sådan kommentar. Inte en så rolig kommentar då den är väldigt oprecis men den ger också utrymme att läsa hela manuset noga och justera allt som vi finner lämpligt.

Efter att ha läst noga hittade vi en del saker vi ville justera bland annat användningen av orden instrument, scale, measures mm. Numera är instrument borttaget och vi skriver questionnaire istället. Scale är också borttaget då det ingår i akronymen.

Just sådana här saker handlar ju om tydlighet så tack för att vi fick chansen att upptäcka dem! Nu är det återigen bara att vänta på besked. Kanske kan det den här gången gå lite snabbare än tre månader ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1954

Besked om överflyttat manus

ForskningPosted by Åsa Mon, July 15, 2019 23:27:06
Idag fick vi också besked att ett manus vi fått överflyttat till en annan tidskrift än den vi submittade manuset till tycker manuset passar för publicering i deras tidskrift.

Reviewer 1 tycker det behöver en språklig översyn medan reviewer 2 skriver

"Edits accepted as written. Nice job! We need much more of this research!"


Verkligen roligt! Det är ju inget stort jobb att justera de språkliga synpunkter reviewer 1 har så det bör snart kunna re-submittas igen.

Det här är en on-line tidskrift så de efterfrågar figurer i färg. Det ordnar vi också snabbt och lätt. Kul smiley • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1953

Citering av vår artikel från SLAG-projektet

ForskningPosted by Åsa Thu, July 11, 2019 12:58:55
Idag fick jag meddelande från ResearchGate att vår första artikel från SLAG-projektet fått sin första citering. Det är rätt så bra tycker jag. Den publicerades ju inte förrän i typ maj i år.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1951

Slutet på en epok

ForskningPosted by Åsa Fri, July 05, 2019 00:34:09
Idag fredag lämnar Skaraborgsinstitutet de lokaler de hållit hus i åtminstone de senaste 13 åren. Det är där jag tillbringat stora delar av min forskningstid, först som doktorand då det var min forskningsmiljö men också efter disputationen.

Där har jag skrivit på mina artiklar, ansökningar mm, läst artiklar och vetenskaplig litteratur, samtalat med forskningskollegor, deltagit i seminarier, varit med på otaliga möten och så förstås fikat och ätit.

Att se hela verksamheten nedpackad i lådor och sopsäckar, lokalerna tömda på människor och möbler är smått overkligt.Det är verkligen en epok som går i graven. Lite ångestframkallande är det och jag har en känsla av att inget mer kommer bli sig likt. I delar har jag såklart rätt men det som blir kan ju också bli bra ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1947

Unsubmitted!

ForskningPosted by Åsa Sat, June 29, 2019 09:27:42
Imorse hade jag ett mail i min inkorg från tidskriften vi submittat vårt manus till om att de unsubmittat det på grund av att Acknowledgement var med i det anonyma manuset man skulle submitta.

Hoppsan! Så det kan bli tänkte jag och tog fram det anonymiserade manuset vi submittat och där står:

Acknowledgment

We would like to thank the participating nursing students, without whose participation this study could never have been carried out.Hmm, rätt svårt att se detta som information som kan identifiera någon. Nåja, det är bara att acceptera, ta bort informationen och re-submitta det men lite trött blev jag.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1944

Så var det dags igen - submission med förhinder

ForskningPosted by Åsa Fri, June 28, 2019 11:03:51
Då sitter jag här för att ännu en gång submitta ett manus för en artikel. Jag och min medförfattare har lusläst författarinstruktionerna och sett till att vi uppfyller allt det som står där.

Till exempel har vi läst punkt 2 nedan, manuset ska innehålla ett ostrukturerat abstract med 150 ord. Då borde ju själva submission nu gå som på räls eller ...

Ja det kunde man ju tro men detta var det som hände mig när jag försökte submitta

Lite otydlig text i bilden, men den röda rutan talar för sig själv. Du har använt 150 ord av 120 (tillåtna)

Jaha, där fick vi (igen) för att vi följt instruktionerna. Då är det bara att sätta sig och reducera ... • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1943

Läst 2500 gånger!

ForskningPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 17:05:39
ReserachGate meddelade mig idag att mina artiklar lästs inte mindre än 2500 gånger sammanlagt! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1942

Mera flyt

ForskningPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 16:36:44
Idag har vi haft mer flyt i vårt arbete med manuset vi nu arbetat med i dagarna tre. Det kändes nästan lite konstigt att det var så men det kanske inte var mer än rätt att det var så efter två lite mer motiga dagar.

När vi bröt för lunch kunde vi summera tre dagar som gett en rejäl skjuts framåt i arbetet. Nu återstår en del puts och genomläsning innan det är dags att skicka till resten av gruppen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1939

Vad betyder detta?

ForskningPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 00:25:33
Idag har min kollega Mia och jag fortsatt vårt arbete med analys av data för vårt manus. Det har tidvis gått ungefär lika trögt idag som det gjorde igår.

Här sitter vi djupt försjunkna i en analys som visar konstiga värden som vi inte får att stämma med det vi kan se med blotta ögat.

Efter mycket tankearbete lyckades vi lösa det men det tog en del tid i anspråk. Vi tror oss vara färdiga med analyserna, i alla fall för tillfället och avser att ägna morgondagen åt att reda i själva manuset.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1937

Nej det är inte rätt ...

ForskningPosted by Åsa Wed, June 26, 2019 01:09:17
Idag har en kollega och jag arbetet med forskning på data från SLAG-projektet. Jag har haft helt klart för mig vad det är för en analys vi vill göra men jag kan inte SPSS.

Min kollega kan det men varje gång hon gjort den analysen vi slitit med mer eller mindre hela eftermiddagen så har mitt svar hela tiden blivit : - Nej det är inte rätt!

En helt tröstlös och absurd situation där vi varje gång kom fram till en sak som vi båda visste inte var sann. Till slut, efter något som kändes som tusen omtag så lyckades vi lösa problemet. Data var inmatade på ett sätt som inte är brukligt och detta ledde till att vår analys visade precis det motsatta mot det vi förstod att den borde gjort.

Vilken lycka att hitta felet! och att det inte var vi som gjort fel!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1936

Hur tänkte vi när vi skrev?

ForskningPosted by Åsa Tue, June 18, 2019 23:58:24
Vi har fått tillbaka en artikel vi har submittat med reject som beslut. Vi hade fått ganska fina kommentarer från reviewerna som tycktes tycka om artikeln. Nå, det spelar nu ingen roll när den fått avslag.

När vi satte oss för att se vad av reviewernas kommentarer som var användbart för oss och som vi ansåg värdefullt att justera så läste vi först artikeln i sin helhet. Det är alltid en bra idé att se på sitt material med nya ögon men det är sällan man har tid för det som forskare. Nu var det ju någon månad sedan vi läst den senast och vi slogs båda av ...

- Vad har vi skrivit i vår metoddiskussion?! Vilken smörja! Så skönt att kunna få justera sånt som man verkligen inte tycker är bra. Nu har vi gjort alla våra revideringar och jag ska be min vän som är bra på engelska att läsa de text som är ny. Det är för lite för att skicka till språkgranskare tycker jag.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1935
Next »