Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Submission - och vad händer?

ForskningPosted by Åsa Wed, August 08, 2018 22:22:50
Jag skulle submitta vårt manus innan det bär iväg på en semestertripp och vad händer?

Jo samma som alltid händer, det man trodde var under kontroll är inte det. Jag blir så trött! Som vanligt är det så här. Och detta trots att jag i flera dagar arbetet med att få ordning på manuset med alla föreskrivna rubriker som ska vara, ordningar och extra-information som ska vara med.

Den här gången är det figurerna som stökar till det. De nyaste vi har är i färg och det kan de inte vara den här gången och de svart-vita vi har är i fel format. Så tröttsamt!

Det är bara att invänta att statistikern kan ta fram nya figurer som stämmer överens med tidskriftens krav.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1624

Nej, igen ...

ForskningPosted by Åsa Tue, July 31, 2018 23:59:26
Nu har vi fått besked om att tidskriften vi submittat ett av våra manus gett avslag på det. Trist!

Det var tre reviewers och de var lite blandat inställda till manuset. En del kommentarer var kanske bra medan andra mer tyder på okunskap hos reviwerna.

Nåja, oavsett hur det är med det så gör det vare sig till eller ifrån. Vi får se om det är något vi kan justera för och så får vi submitta det till en annan tidskrift, igen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1622

Städar lite bland postrar

ForskningPosted by Åsa Fri, July 27, 2018 15:12:29
Jag var i mitt förråd och råkade få ögonen på att jag hade en hemsk massa rör för postrar. Det kan knappast vara nödvändigt att ha ett rör för varje poster utan det går fint att ha flera i varje insåg jag. De fyller liksom inte hela röret.

Efter min städning är det nu tre rör med två eller tre postrar i varje och fyra tomma posterrör som jag ska lämna åter till Bild och Media så de kan använda dem igen.

Varje rör är märkt med vilka postrar som är i dem så jag kan hitta den jag vill och lite mer plats i mitt förråd blev det också och det var ju toppen!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1620

Besked från editorn

ForskningPosted by Åsa Wed, July 25, 2018 23:40:05
Idag fanns det ett besked från editorn för en av de tidskrifter vi submittat en artikel till, i lutet av maj, att de ska leta efter en ytterligare reviewer för vår artikel så det kommer dra ut på tiden ytterligare lite.

Det var ju snällt att meddela oss detta. Nu tycker väl kanske jag i och för sig att det redan dragit ut en del på tiden. det har ju redan gått typ 8 veckor och den här tidskriften brukar enligt uppgift från andra som submittat dit ge besked inom några veckor. Det kan ju i och för sig vara en definitionsfråga, men 8 veckor är väl snarare några månader än några veckor.

Nåja, inget att göra åt det utan vi får bara vackert vänta.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1619

Att visualisera med statistik

ForskningPosted by Åsa Wed, July 18, 2018 11:19:17
Jag har suttit nu några dagar och knåpat med analyser för den sista av de artiklar jag fått tillbaka med avslag och som ska re-sumittas. Jag hade en klar bild av vad jag ville visa med analyserna men frågan var bara hur det skulle visas.

Beroende på hur man väljer att dela materialet för sina analyser kan man visa lite vad som helst känns det som.

Visst ger dessa två diagram olika intryck av materialet.


Men det handlar inte bara om gruppering utan även skalorna på de olika axlarna har betydelse. Se på dessa två där den ena har en bruten y-axel och den andra startar från värdet 0. De visar i och för sig inte samma bild men det syns ändå att den skillnad som ser så stor ut i det övre diagrammet inte är så stor när man har hela axeln.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1616

Debattartikel av medförfattare

ForskningPosted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:11:40
Min medförfattare Tove har fått in en debattartikel om forskning om läkemedel för sällsynta diagnoser i Dagens medicin.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet

Bra gjort Tove! Vi får inte välja bort viktig forskning för små grupper för att det är kostsamt. Även de har rätt till forskning om sina sjukdomar om man följer lagens mening om lika vård för alla. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1613

Så ung

ForskningPosted by Åsa Wed, July 04, 2018 23:36:05
Idag var det andra dagen på kursen. Vi har ägnat oss åt advance care planning och etiska ronder och lite annat.

Jag förundrades mest över hur ung man kan vara när man är professor som här Lieve Van den Block från universitetet i Bryssel. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1600

Nya citeringar - inne i ett stim

ForskningPosted by Åsa Fri, June 29, 2018 08:03:23
På bara en ganska kort tid har mina artiklar fått flera nya citeringar. Det är självklart roligt läses och används. Kanske beror denna anhopning på att flera tidskrifter försöker jobba undan inför den stundande semestern och ge besked om att artiklar accepterats och att det kommer vara en längre tids stiltje efter detta. Det får tiden utvisa. Mitt H-index är i och med denna senaste citering 5.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1596

Manus submittat ... igen

ForskningPosted by Åsa Wed, June 20, 2018 15:14:42
Så var det då dags att submitta ett manus igen. Det är ett av de där som vi fått rejectade flera gånger som vi nu skickat in till en ny tidskrift.

Vi håller tummarna precis som vi gjort förut.

Bildresultat för indian journal of palliative care

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1586

Tre nya citeringar samma dag

ForskningPosted by Åsa Tue, June 19, 2018 17:34:55
Det är inte precis varje dag som nya citeringar av mina artiklar droppar in. Idag fick jag aviseringar om inte mindre än tre på samma dag! Som jag förstår det är det också tre olika artiklar som citerats. Verkligen roligt smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1583

Submission med förhinder

ForskningPosted by Åsa Mon, June 18, 2018 22:53:02
Jag hade tänkt att submitta ett av våra rejectade manus idag till en ny tidksrift, eller inte ny utan en vi inte submittat det till. Som vanligt är det svårt att få till submission trots att man är väl förberedd och det av flera olika orsaker.

1 Det är alltid en massa pill och pet med saker man inte väntat sig

2 Det som står på tidskriftens hemsida om hur artikeln ska utformas stämmer inte med det som står på andra ställen som t.ex. dokument som beskriver kraven.

3 De har sällan krav på hur referenserna ska skrivas, bara de skrivs exakt så här och så skriver de en hel massa udda saker som inte är brukliga. Sådant tar tid att justera även om man som jag använder EndNote.

4 De ger motstridiga direktiv om flera olika saker på flera olika ställen och inget av det stämmer med hur nypublicerade artiklar ser ut.

Jag har suttit ganska många timmar nu ikväll och försökt att få till det men inte nått hela vägen fram. Jag får ta hjälp av min medförfattare imorgon att reda ut det som jag gått bet på. Snart kan det alltså vara dags att submitta igen .. om inget nytt tillstöter ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1581

Först eller sist på listan - en loop

ForskningPosted by Åsa Mon, June 18, 2018 13:24:48
Jag kunde just bocka av en sak på min lista med saker att göra. Det känns alltid lika skönt och det är tillfredsställande att se listan visuellt bli kortare.

Samtidigt så finns det olika typer av avbockningar. En del är saker som klarats av och inte kommer hamna på listan igen medan andra bara är avbockade just för stunden och snart kommer hamna på listan igen.

Exempel på saker som bockats av och inte kommer hamna på listan igen är när man lämnat in en ansökan, attesterat betyg eller svarat på mail.

Saker som bara temporärt försvinner från listan och strax kommer hamna där igen är när man submittar en artikel. Nästan alltid kommer det att föra med sig en kommande följdåtgärd. Om artikeln får avslag ska den submittas igen och om den accepteras ska nästan alltid några justeringar göras först.

Att rätta tentor är lite samma sak, i alla fall för de som inte når godkänt. Då vet man att det snart kommer vara dags att läsa samma sak igen, men nu efter en revidering. Även för de som når godkänt så hamnar de på listan igen, men då i form av att rapportera betyg och kanske också attestera dem.

Den avbockning jag gjorde nu är av den senare typen. Den kommer snart att hamna på listan igen, men nu i en annan fas och i behov av en annan åtgärd.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1580

Arbete med manus om värdighet

ForskningPosted by Åsa Mon, June 18, 2018 13:14:40
Jag har just haft Skypemöte med min medförfattare Tove i manuset om värdighet och vi börjar nu känna oss färdiga med manuset. Vi skickar till vår närmaste medförfattare för en sista läsning innan vi skickar det som slutlig version till resterande författare i vår forskargrupp.

Ännu en sak som betats av på listan. Check på det!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1579

Ett avslag per dag ...

ForskningPosted by Åsa Thu, June 14, 2018 23:58:50
det gör ingen glad. Tyvärr så var det så det blev. Vi fick en av mina submittade artiklar rejectad i måndags, en annan blev ju rejectad i fredags.

Den här artikeln hade varit ute på review och reviewer 1 hade ingen kommentar alls, reviewer 2 hade ett fåtal kommentarer och reviewer 3 tyckte artikeln var bra men hade lite fler kommentarer.

Editorn beslutade sig dock för ett avslag, inte för att artikeln inte höll för publicering utan för att den för tillfället inte passade in i deras publiceringar.

Jag vet inte om det är bättre eller sämre att få ett avslag på den grunden. Klart att det är bra att artikeln bedöms hålla tillräckligt hög kvalitet för att vara publicerbar men ett avslag är ett avslag oavsett grunderna.

Nåja, det är som alltid bar att borsta upp sig och komma igen. Vi har ju fått en del synpunkter att arbeta med för att förbättra manuset ytterligare så det blir det första att göra. Därefter får vi anpassa den för en ny tidskrift. Sånt slit.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1574

Snabbt avslag

ForskningPosted by Åsa Fri, June 08, 2018 14:39:31
Igår eftermiddag submission, idag vid lunch rejection. det är nästan rekord för min del.

Anledningen - litet sample size ...

Ja det är ju en kvalitativ studie och den har 27 deltagare som har intervjuats enskilt eller i fokusgrupper så det var inte sant.

Sååå tröttsamt! När ska den kvantitativa forskningen sluta vara norm?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1572

Manus åter submittat

ForskningPosted by Åsa Thu, June 07, 2018 23:14:33
Nu ikväll har jag submittat vårt manus om kommunikation igen. Det är den tredje tidskriften vi prövar och vi kan väl hoppas på tredje gången gillt ... • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1569

Manus kommunikation reviderat

ForskningPosted by Åsa Mon, June 04, 2018 18:31:07
Idag har min medförfattare och jag arbetat med revidering av vårt manus för att kunna submitta det till en ny tidskrift. Först hördes vi per telefon och sedan arbetade jag vidare med det på egen hand.

Det är alltid mer att greja med än man tror. Just när jag skulle skicka iväg det till min medförfattare kom jag på att vi lagt in referenser från de respektive tidskrifter vi submittat till tidigare. Jag insåg också att vi borde referera till minst en artikel från den tidskrift vi nu ska submitta till.

Då vårt manus nu har lite för många ord kom jag på att vi kan ta bort de tidigare referenser vi lagt in inför de submissioner vi gjort. Söka en artikel från den här tidskriften fick jag också ta mig för och lyckades riktigt bra. Jag hittade en artikel som bara kunde läggas in som referens utan att ändra någon text. Perfekt! Då blev det minimalt tillskott av ord i och med detta.

Nu är manuset snart klart för submission till den nya tidskriften.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1566

Scopus H-index

ForskningPosted by Åsa Fri, June 01, 2018 07:47:05
Mitt officiella H-index, med självciteringar, är enligt Scopus 4. Se nedan. De har 28 citeringar registrerade för mina publikationer men där saknas flera citeringar som jag vet. Utan självciteringar blir mitt H-index 3.

Jag har själv koll på ytterligare citeringar och enligt det så har jag totalt 45 citeringar, studentarbeten och avhandlingar undantagna.

Även med dessa skulle mitt H-index vara samma, men kunna bli 5 med en ytterligare citering av den rätta publikationen och 6 med ytterligare 6 citeringar av de rätta publikationerna.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1563

Dålig valuta för pengarna

ForskningPosted by Åsa Tue, May 29, 2018 23:48:34
Vi fick vårt manus om kommunikation vid bråd död rejectat. Både editorn och de två reviewerna anförde att språket var dåligt och att manuset behövde språkgranskas. Nu var ju manuset just det så det kändes riktigt surt. Betala pengar för något som sedan inte duger, det är inget man önskar.

Vi skickade det i retur till granskaren dom tog en titt på det. Exakt vad hen skulle titta på var oklart. Bara ett enda exempel gavs. Nu fick vi det i retur från hen som konstaterar att hen själv tycker sig ha gjort ett dåligt arbete och instämmer i kritiken. Det är ju nästan tristaste ändå att höra.

Kanske hade manuset getts en chans om inte språket varit dåligt. Det får vi aldrig veta men det är inte otänkbart. Språket är som jag skrivit tidigare väldigt viktigt för hur en text tas emot. Nåja, ingen idé att grubbla och gräma dig. Nu får vi fixa till det så vi kan submitta till en ny tidskrift. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1559

Re-submission

ForskningPosted by Åsa Tue, May 29, 2018 23:40:21
Idag har jag re-submittat vårt första manus från SLAG-projektet. Vi fick det av-submittat eller vad det kan heta för att vi inte skrivit saker i manuset som är ett krav från och med dagen efter att vi submitta det. Ja just det, från dagen EFTER ... Jo vi tänker olika, det är tydligt. Svårt att uppfylla regler som inte fanns, men nu har vi lagt till det så nu är manuset inskickat igen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1558
Next »