Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Så har jag gjort förut ...

ForskningPosted by Åsa Fri, April 20, 2018 10:32:17
Känner ni igen det argumentet? Jag är så trött på det! Jag har förberett titelsidan för ett manus vi snart ska submitta, enligt instruktionen för tidskriften. En medförfattare menar att jag gjort fel och hänvisar till ett exempel från tidskriften. Exemplet säger att man ska göra precis som jag gjort och det svarade jag och skickade också med författarinstruktionen men min medförfattare framhärdar i att jag gjort fel, med argumentet

"Se hur jag gjort tidigare när jag skickat till samma tidskrift"

Som om det vore en intäkt för att det är korrekt?!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1518

Submission med förhinder

ForskningPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 09:38:12
Den artikel jag submittade i veckan kom omedelbart i retur. Detta för att den figur vi hade med inte nådde upp till de krav de har på figurer. Krav som dock inte framgår av deras författarinstruktioner.

Jag mailade om detta och fick svaret att de förstod att det kunde vara svårt att hantera just figurer och att den figur vi skickat kunde vara ok, i alla fall för en review.

Vi försökte ordna figuren enligt deras önskemål men den får helt enkelt inte tillräckligt hög dpi. Jag har re-submittat med det vi lyckades åstadkomma, som ju i alla fall är bättre än den förra versionen.

Nu ska det bli intressant att se om de kan ge ett avslag på artikeln lika snabbt som jag fick från deras tidskrift förra gången. Då tog det bara en vecka att besluta att artikeln inte var för deras tidskrift så den var aldrig ute på review där. Det känns som om det vore pinsamt att först kräva en ny figur och sedan inte skicka artikeln på review.

Vi får väl se vad som händer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1513

Nu submittat ... igen

ForskningPosted by Åsa Tue, April 10, 2018 15:07:44
Jag har just submittat vårt manus till en ny tidskrift. Vi hoppas att den här tidskriften anser att manuset i alla fall tillhör deras publiceringsområde så den får gå på review.

Vi rustar oss med tålamod och bereder oss på väntan ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1509

Pill och pet inför ny submission

ForskningPosted by Åsa Mon, April 09, 2018 12:19:29
Jag har ägnat en del av förmiddagen att justera ett manus för submission till en ny tidskrift. Det tar alltid mer tid än man kan tänka sig för det är alltid så många detaljer man måste justera.

Dessa rubriker ska användas i vår tidskrift, så här ska referenserna se ut (fast det är APA så är det alltid skillnader), så här ska du skriva rubriken, så här många tecken får detta innehålla, de här formaten får figurer ha. Puh, men nu är det i alla fall gjort och skickat till mina medförfattare för påtitt innan jag submittar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1508

Att förstå det man refererar till

ForskningPosted by Åsa Mon, April 02, 2018 23:16:01
Jag sitter just med ett manus som jag är medförfattare på och försöker redigera texten. Det är tydligt att det här med att referera och att göra det korrekt är svårt. här menar jag både från ett rent praktiskt perspektiv, dvs hur gör man för att referera korrekt, men också från ett innehållsmässigt perspektiv.

Det är inte helt enkelt att läsa en eller flera artiklar, plocka ut det man vill använda som argument och formulera det på ett korrekt sätt. Det jag ser här i texten är ganska likt det studenterna presterar när de skriver sin uppsats på kandidatnivå.

Jag förväntade mig mer av dem jag skriver den här artikeln tillsammans med.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1504

Oredlighet i forskning vid Göteborgs universitet

ForskningPosted by Åsa Wed, March 28, 2018 09:15:26
Det är inte bara vid Karolinska som oredlighet i forskning uppdagats och utretts utan detta har skett även vid Göteborgs universitet.

En större forskargrupp som forskar om stamceller har blivit anmäld och utretts av centrala etikprövningsnämnden som finner att inte mindre än 8 av 10 publicerade artiklar har använt manipulation av bilder för att framställa forskningsresultaten i bättre dager än vad de bär i verkligheten.

Centrala etikprövningsnämnden finner således att dessa åtta artiklar bör dras tillbaka samt att alla de forskare som medverkat i artiklarna ska klandras för oredlighet men det största ansvaret ligger på forskningsgruppens ledare och en annan medförfattare.

Här kan du läsa mer om detta

Här visas återigen vikten av en god forskningssed och jag blir beklämd över att Sverige nu på kort tid har nystat upp två stora härvor av oredlighet!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1501

Snart konferens!

ForskningPosted by Åsa Mon, March 19, 2018 22:13:57
På onsdag bär det va till Stockholm för den nationella konferensen i palliativ vård.

De postrar jag ska presentera där står vid dörren och väntar, biljetten är bokad liksom hotellet. Jag ser fram mot två trevliga dagar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1496

Som en djungel - publicering

ForskningPosted by Åsa Fri, March 16, 2018 09:51:15
Jag funderar på vart vi ska skicka vårt manus som rejectats. Det är inte helt enkelt att hitta en bra tidskrift, särskilt inte när manuset är så långt som vårt. Det är massor av saker som spelar in och som man behöver beakta.

Är tidskriften en ok tidskrift dvs är det en tidskrift som är seriös och har läsare som vi vill nå? Jag tittade på en indisk tidskrift och känner mig kluven. Den tidskriften är kanske ok, även om många andra indiska tidskrifter bedöms som rovdjurstidskrifter.

Vilken målgrupp vill vi nå? Kanske är inte tidskrifter för högre utbildning rätt för vårt manus? Kanske är det snarare de som publicerar om områdena vård eller palliativ vård vi vill nå.

Kan vårt manus rymmas? Vi har 600 ord och 24 sidor. Många tidskrifter accepterar manus med max 5000 ord eller som en tidskrift jag hittade max 20 sidor. Hur mycket kan vi reducera bort ur manuset. Ja helst inte så mycket i alla fall.

Funderingarna får fortgå
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1494

Reviderad men ändå inte

ForskningPosted by Åsa Sat, March 10, 2018 19:07:40
Jag har fått förfrågan att reviewa ett reviderat manus som jag reviewat i dess första version. Det är alltid roligt att se vad som hänt med de manus man reviderat så jag tackade ja.

Tyvärr har revisionen inte gjort manuset tillräckligt bra för att publiceras. De anger ett nytt syfte för sin studie men texten i resultat, diskussion och slutsats är i princip identisk med hur den var förut. Fast nu är ju syftet ett annat. Det hade ju varit rimligt att texten nu handlade om det nya syftet men så är det alltså inte.

Gör om och gör rätt! Jag kommer rekommendera revision. Igen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1489

Anmäld till ESOC 2018

ForskningPosted by Åsa Wed, March 07, 2018 10:29:08
Nu har jag anmält mig till ESOC konferensen i maj och betalat anmälningsavgiften. Då är det bara att invänta vårmånadens ankomst!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1486

Manus rejectat

ForskningPosted by Åsa Sat, March 03, 2018 16:53:23
idag fick vi besked att vårt manus om sjuksköterskestudenters attityder till att vårda döende patienter fått avslag från tidskriften. Grunden var att de redan publicerat en artikel om det.

Trist orsak till avslaget men det är bara att acceptera editorns beslut. Trist också att hon behövde 3 månader på sig för att fatta det.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1484

Inlämnad ansökan till stiftelse

ForskningPosted by Åsa Wed, February 28, 2018 16:17:07
Idag har jag lämnat in ansökan till en stiftelse som lämnar bidrag till forskning om äldre personer och framförallt personer med demens. Jag har sökt för vår artikel om värdighet som ju har personer med kognitiv nedsättning; demens, afasi efter stroke och medvetslöshet som fokus.

Jag har fått lite tips om vad jag skulle trycka på i ansökan och jag hoppas det ska vara bra tips. Nu är det bara att hoppas att det jag skriver är tillräckligt bra och intressant för att de ska vilja ge bidrag till det. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1483

Ja från ESOC

ForskningPosted by Åsa Thu, February 22, 2018 15:47:28
Idag kom beskedet att mitt abstract till European Stroke Organization Conference accepterats som posterpresentation.Göteborg here I come. Inte så flashigt resmål för den som bor i Skövde precis men konferensen är ju fortfarande internationell.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1477

Nej från AHA Stroke

ForskningPosted by Åsa Thu, February 22, 2018 07:51:35
Under natten hade vi fått besked från tidskriften AHA Stroke att vår submittade artikel blivit "rejected". Det är naturligtvis tråkigt men vi visste att den risken var stor.

Vi fick i alla fall en del synpunkter från reviewerna där reviewer 1 var mer positiv än reviewer 2. Jag får för mig att reviewer 1 är från Sverige. En del synpunkter var bättre, eller mer konstruktiva än andra skulle jag vilja påstå. Det är inte så många av dem som jag kan arbeta med på egen hand utan de behöver tas omhand av vår forskningsledare då flera av dem handlar om överväganden om urval osv. som vi gjort.

Nåja, det är bara att kvala upp ärmarna och gå vidare. Det finns ju fler tidskrifter än den.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1476

Skicka, men bara en del

ForskningPosted by Åsa Mon, February 12, 2018 23:26:04
Idag på vårt forskningsgruppsmöte fick min kollega uppmaningen att skicka manuset, men bara en del av det till vår forskningsgruppsledare för kommentarer.

Varför vill man ha det så undrar jag? Vad är det för fördel med att bara få ett utsnitt av manuset och inte få hela? det går väl utmärkt bra att bara läsa den del man kommer överens om tänker jag.

Nåja, vi är alla olika.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1470

Rekonstruera är så svårt

ForskningPosted by Åsa Sun, February 11, 2018 22:46:07
Jag har suttit med min ansökan för docentmeritering. Jag har ju ett som jag tycker, uppdaterat CV men trots det så är det många uppgifter som saknas i det och som jag behöver nu. En sådan sak är t.ex. diarienummer och titel för de forskningsansökningar jag gjort och som gett mig forskningsmedel.

Jag har suttit och försökt rekonstruera detta idag men det är verkligen jättesvårt. Hur jag än försöker får jag det inte att stämma. Imorgon får jag helt enkelt fråga hos en av mina forskningsfinansiärer om de kan hjälpa mig att reda ut det som är oklart. Som tur är verkar det bara vara oklarheter för ansökningar hos denna enda av de jag sökt medel från

Jag sänder en tacksamhetens tanke till alla de timmar jag lagt på att hålla mitt CV uppdaterat. Det är guld värt inser jag!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1469

Fem rekommendationer

ForskningPosted by Åsa Sun, February 04, 2018 17:13:08
Mitt svar om vad som är bästa ordning att skriva en artikels olika delar på som jag lämnat på ResearchGate har just fått fem rekommendationer. Det är såklart roligt att andra tycker att de idéer man har är bra.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1464

Bern here I come!

ForskningPosted by Åsa Fri, February 02, 2018 19:10:34
Idag kom beskedet att vårt abstract till European Association for Palliative Care konferens i Bern i maj har accepterats! Verkligen roligt!

Jag har visserligen varit i Bern förut men det är inget hinder för att åka dit igen. Här en bild från 1880 som visar hur det såg ut vid Björngroparna då.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1462

Seminarium med intressant fråga

ForskningPosted by Åsa Tue, January 30, 2018 23:51:15
På eftermiddagen idag var jag på seminarium på Skaraborgsinstitutet. Rubriken för seminariet var intressant:

Som man frågar får man svar! Om konsten att formulera innovativa forskningsfrågor

Tyvärr var inte artikeln som vi skulle läsa alls inspirerande, och den var dessvärre också väldigt lång. Forskarna bakom artikeln vi läste menade att forskare hottar sina forskningsfrågor genom att identifiera luckor inom forskningsfältet istället för att problematisera. De menade också att forskning baserad på luckor i kunskapen var mindre intressant än den som uppkom genom problematisering.

Jag känner inte alls igen deras beskrivning av hur forskningsfrågor uppkommer. De var verksamma inom ekonomiområdet. Kanske arbetar de så där?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1457

Metodcaset läses

ForskningPosted by Åsa Tue, January 30, 2018 09:02:34
Mitt metodcase har nått 20 "reads" enligt ResearchGate. Det är roligt tycker jag då det var väldigt annorlunda att skriva ett sådant case mot att skriva en vetenskaplig artikel.

Jag gillar ju metod så det var roligt att få möjlighet att skriva det, även om det var utmanande på många sätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1455
Next »