Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Delirium eller demens vid akut stroke

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, May 22, 2019 09:49:21
Är det jag ser i form av förvirring efter akut stroke tecken på deklirium eller demens? Intressant fråga och svaret gavs vid den första sessionen vid ESOC idag.

Dr Terry Quinn berättade att delirium efter stroke är ca 25-30 % vilket ter sig som en hög siffra. Det innebär dessutom att vi missar detta hos många och att de därför inte får den vård de skulle behöva. Ökad uppmärksamhet behövs!

Kul att höra detta, särskilt mot bakgrund av att vi hade en föreläsningsserie om delirirum i höstas. Vår chef berättade nyss att hon hör att personalen i vardagen berör delirium hos patienterna och pratar om det på ett sätt som gör att man förstår attd et finns en medventenhet om detta som inte funnits tidigare. Det känns roligt då det innebär att patienterna därmed har en chans att få den vård de har behov av.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1902

Första blocket slut - ESOC 2019

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, May 22, 2019 09:44:23
Det första blocket med sessioner vid ESOC 2019 är just slut. Det har varit bra föredrag. Speciellt det första av dem som handlade om dysfagi. Det är det bästa föredraget om dysfagi som jag hört på någon strokekonferens och jag har varit på dessa konferenser minst fem år förut.

Här fanns en hel del matnyttigt att ta med hem. Min kollega Max får i uppdrag att prata om detta vid ett kommande APT.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1901

Kö in - säkerhetskontroll

ÖvrigtPosted by Åsa Wed, May 22, 2019 09:14:50
Det nya klimatet i samhället och risken för terrorattentat sätter sina spår i Europa. För att komma in på ESOC var man tvungen att passera en säkerhetskontroll liknande den för att flyga. Vakter med detektorer slannade varje deltagare och eftersom det är nära 5000 personer tog det sin tid.

Här är kön för att komma in till konferensens öppnande


Jag tycker det är bra att säkehet tas på allvar men det hade såklart varit bra om detta kommunicerats till deltagarna så man kunde tagit det i beräkning och om man dessutom dimensionerat kontrollerna efter det antal personer som skulle kontrolleras under en kort tidsrymd.

Jag önskar mig tillbaka till ett samhälle när kontroller som denna inte behövs. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1900

ESOC 2019

ForskningPosted by Åsa Wed, May 22, 2019 09:04:43
ESOC, European Stroke Organisation Conference i Milano, vi är här nu! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1899

Registrerade på ESOC 2019

ForskningPosted by Åsa Wed, May 22, 2019 09:03:31
Igår kväll hann vi registrera oss för ESOC 2019. Ingen kö alls, vi var nästan ensamma att vara där. Perfekt!

Här är mina kollegor Max och Björn i färd med att sätta på sig sina "tags".

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1898

Artikeln om värdighet publicerad

ForskningPosted by Åsa Mon, May 20, 2019 23:23:44
Idag publicerades vår artikel online i tidskriften Nursing Ethics. Den har tagit tid på sig från accepterad till publicerad men nu känns det bra såklart!

Här kan man läsa hitta artikeln med abstractet https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0969733019845128

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1897

Nybliven doktor inom pediatrisk vård

ForskningPosted by Åsa Mon, May 20, 2019 00:03:12
I fredags disputerade en distrikssköterska som jag känner, Freda, på hur man kan förebygga sneda eller platta bakhuvuden hos spädbarn.

Här syns hon tillsammans med sin "bihandledare i praktiken" Per, efter att hon just fått veta att hon nu kan titulera sig doktor!

Grattis Freda! Du försvarade din uppsats på bästa sätt smiley • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1896

Strid ström av mail

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, May 19, 2019 23:58:04
Med mindre än en vecka kvar till inlämning av examensarbetena för magisterstudenterna kommer mailen i en strid ström till min mailkorg. Jag handleder två magisteruppsatser och de skickar mig mail med delar av uppsatsen de vill att jag kommer med synpunkter på snabbare än jag hinner med att läsa och besvara dem.

Tiden känns alltid mer knapp mot slutet så jag förstår dem. Jag försöker så gott jag kan att läsa, kommentera och svara. Att det finns en helg så här i slutet av veckan ställer ju till det lite för dem då jag försöker att inte arbeta under helgen. Idag har jag dock gjort ett undantag för några timmar.

Jag har inte tänkt att det ska vara mig det beror på om deras arbeten inte blir tillräckligt klara för att lämnas in.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1895

Snabbt handlagt

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, May 19, 2019 23:53:02
I torsdags lämnade jag in min docentansökan. Hon på HR som skulle ha den var inte där och jag skulle just skriva en lapp till henne när hon kommer ut ur ett angränsande rum och säger - Jag såg dig!

Ja jag såg ju henne också, i alla fall när hon stod framför mig.

Hon undrade om det var min docentansökan jag hade med mig och förklarade att om det var det så skulle hon ta med den in till anställningsnämndens förmöte och dra den där.

Så snabbt tror jag det är få som fått sin ansökan handlagd. Den låg inte till sig ens en minut innan den var omhändertagen. Nu är det bara att vänta och se vad som händer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1894

Examination i WebbSKU

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, May 16, 2019 00:11:14
Idag hade vi examination i WebbSKU av personal som redan gått utbildningen men som nu examineras för att få högskolepoängen. Det ger också ett bra tillfälle att repetera kunskaper som man har.

Vi var 16 personer och representerade inte mindre än 266 års samlad kompetens inom strokevård. Verkligen imponerande!

Flera var påtagligt nervösa och tyckte att de fick tänka till kring frågorna samtidigt som alla utan problem klarade såväl de individuella frågorna som de tilldelade patientfallen precis om både Gunilla som leder utbildningen tillsammans med mig var övertygade om.

Nu kan vi alla alltså vara nöjda med att ha visat kunskaper som ger oss 3 Hp. Särskilt roligt var det att det var två undersköterskor som var med och som visade att de har full koll! Nästan först i Sverige med att ta hem denna kompetens är vi också och det glädjer såklart lite extra smiley

De som var med tyckte att såväl de individuella frågorna som patientfallen var bra och tyckte det var så nyttigt att diskutera patientfall på det här sättet så de ville göra det igen och kanske kontinuerligt. Roligt när aktiviteter som dessa upplevs som värdefulla och viktiga för den egna professionen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1893

Märkligt om vårt manus

ForskningPosted by Åsa Wed, May 15, 2019 09:24:30
Igår fick vi mail om vårt submittade manus. Editorn tyckte inte att de valda sökorden täckte in manusets innehåll. Detta är isig märkligt då vårt manus heter Dignity at stake och vi har t.ex. Dignity in care som sökord. Det andra märkliga med detta är att man ju får en lista med sökord att välja från och då kanske sökorden inte alltid är de mest lämpade eller de man skulle valt om man fått välja fritt.

Det mest märkliga är ändå att vi fick frågan om vi kunde byta nummer på två av referenserna nummer 41 skulle bli 46 och tvärtom och alla referenser därefter skulle numreras om. Jag vet inte alls hur man tänkte här för då blir ju hänvisningen alldeles fel liksom numreringen. Referenserna ska komma i nummerordning som de används i manuset men om vi gör så här kommer det inte bli följden. Och varför resterande referenser skulle numreras om har jag ingen aning. De blir ju inte berörda av bytet.

Mycket intressant och jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har mailat och frågat vad anledningen till bytet av nummer för referenserna är då vi inte förstår detta. Vi får se vad svaret blir.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1892

En dag med möten

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, May 13, 2019 22:51:50
Idag har hela dagen bestått av möten, från 08:30 till 16:00. Det blir inte mycket annat gjort då. Visst kan möten vara viktiga men ibland finns det ju saker man måste göra som tillhör det "dagliga" arbetet.

Jag antar att det är därför det finns kvällar ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1891

Internationella sjuksköterskedagen!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, May 12, 2019 23:40:22
Idag är det internationella sjuksköterskedagen! Det är värt att uppmärksamma och jag skulle vilja önska alla mina "medsystrar" ett bra år som sjuksköterskor och dessutom hylla vår ur-sjuksköterska Florence Nightingale.

Inte bara omtyckt av soldaterna hon fick ansvar för att vårda utan också med en mycket skarp hjärna och dessutom bra på både statistik och att förstå hur hon skulle nå sina mål. Florence är väl värd att hylla!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1890

Skål för den publicerade artikeln!

ForskningPosted by Åsa Fri, May 10, 2019 23:17:11
Dags att skåla för vår artikel som publicerades i veckan!


Bubbel i glaset från disputationen, som alltid smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1889

Ansökan färdig att lämna in

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 10, 2019 17:00:33
Idag har jag blivit färdig med min docentansökan. Nu ska den bara skickas in också och för det behövs prefektens välsignelse så den har jag just bett om.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1888

Publicerad!

ForskningPosted by Åsa Wed, May 08, 2019 08:33:19
Nu äntligen är vår första artikel från SLAG-projektet publicerad! Den kom inatt. Verkligen roligt smiley

Artikeln är publicerad open access och finns att ladda ner fritt

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1887

Rekordsnabbt möte?

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, May 07, 2019 00:20:27
Idag hade vi möte via Zoom med WebbSKU. Det var vårt kortaste möte någonsin, bara 40 minuter. Fast det är en sanning med modifikation förstås. Vi hade haft två förmöten i "den lilla gruppen" som bäddat för detta effektiva möte. Det hade ju då konsekvensen att jag satt i möte i sammanlagt en och en halv timma för mötet så kanske var det inte så snabbt ändå?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1886

Ansökan bedömd

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, May 06, 2019 22:28:51
Idag kom beskedet om min ansökan om ALF-tjänster. Min ansökan hade bedömts till 17,25 poäng av 28 möjliga. Lägsta poäng för att få en av tjänsterna var 21. Inte tillräckligt bra skriven alltså.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1885

Fredagsfilm? - om kvalitetsgranskning

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, May 03, 2019 09:37:29
Jag har just blivit färdig med filmen om kvalitetsgranskning av artiklar med kvantitativ metod. Det känns väldigt skönt, inte minst eftersom studenterna i kursen behöver den inför nästa veckas seminarium.

Kanske blir det inte någon riktig fredags-favoritfilm och den vinner nog inge Oscar vare sig för filmatisering eller bästa manus men jag hoppas den ska vara till nytta för studenterna i alla fall.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1884

Kaxigt påstående som jag hoppas är sant

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, May 02, 2019 23:35:44
En student menade idag att hen hade bra koll på referenshantering och därför inte behövde gå på föreläsningen om det.

Jag gillar när studenter har bra självförtroende och vågar säga det de anser. Jag hoppas också så mycket att hen har rätt, det gör saken lättare både för hen och hens examinator smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1883
Next »