Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Besked om överflyttat manus

ForskningPosted by Åsa Mon, July 15, 2019 23:27:06
Idag fick vi också besked att ett manus vi fått överflyttat till en annan tidskrift än den vi submittade manuset till tycker manuset passar för publicering i deras tidskrift.

Reviewer 1 tycker det behöver en språklig översyn medan reviewer 2 skriver

"Edits accepted as written. Nice job! We need much more of this research!"


Verkligen roligt! Det är ju inget stort jobb att justera de språkliga synpunkter reviewer 1 har så det bör snart kunna re-submittas igen.

Det här är en on-line tidskrift så de efterfrågar figurer i färg. Det ordnar vi också snabbt och lätt. Kul smiley • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1953

Sakkunnigutlåtande från granskare 1 - docentansökan

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 15, 2019 23:21:05
Idag kom den första granskarens utlåtande från min docentansökan. Granskaren bedömer att jag uppfyller kriterierna för docentur vid vår högskola.

Det var jätteroligt att få detta besked så här mitt i sommaren då det mesta går på sparlåga. Det var också roligt att läsa bedömningen som gjorts och se sitt arbete sammanfattat på det här sättet.

Nu får jag vänta på sakkunniggranskare nummer 2 bedömning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1952

Citering av vår artikel från SLAG-projektet

ForskningPosted by Åsa Thu, July 11, 2019 12:58:55
Idag fick jag meddelande från ResearchGate att vår första artikel från SLAG-projektet fått sin första citering. Det är rätt så bra tycker jag. Den publicerades ju inte förrän i typ maj i år.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1951

Examinerade i WebbSKU

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, July 11, 2019 12:57:41
I maj examinerade vi alla på vår enhet som hade gått den äldre strokekompetensutbildningen så de skulle få högskolepoäng för sin kompetens. Jag skrev en kort snutt om detta som jag tänkte sjukhuset kunde lägga på sin intranätsida och kanske sjukhusets facebook. De var intresserade av detta men publiceringen dröjde ... ända till i måndags.

Eftersom det nu är mitt i sommaren och det är lite nyhetstorka så snappades detta upp av de lokala tidningarna så vi har varit både här och där. Kul!

Positiv publicitet är ju aldrig fel.

Här är kan du läsa om detta

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1950

Jag är sjuksköterska ja' tralala

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, July 06, 2019 22:57:39
Igår kväll arbetade jag det första av mina arbetspass som sjuksköterska på min strokeenhet. Två veckor av kliniskt arbete ligger framför mig. Det ser jag fram mot. Jag tycker det ska bli roligt att få arbeta med patienter, att vara där man gör verklig skillnad för människor. så där på liv och död.

Det har startat med två bra pass som uppvärmning med lite lagom att göra. Perfekt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1949

Dansk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 05, 2019 09:10:19
När jag för någon vecka sedan reste genom Danmark mötte vi en dansk ambulans. Bilden är väl inte jättebra men ändå.

Rätt så lik de ambulanser vi har i Sverige.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1948

Slutet på en epok

ForskningPosted by Åsa Fri, July 05, 2019 00:34:09
Idag fredag lämnar Skaraborgsinstitutet de lokaler de hållit hus i åtminstone de senaste 13 åren. Det är där jag tillbringat stora delar av min forskningstid, först som doktorand då det var min forskningsmiljö men också efter disputationen.

Där har jag skrivit på mina artiklar, ansökningar mm, läst artiklar och vetenskaplig litteratur, samtalat med forskningskollegor, deltagit i seminarier, varit med på otaliga möten och så förstås fikat och ätit.

Att se hela verksamheten nedpackad i lådor och sopsäckar, lokalerna tömda på människor och möbler är smått overkligt.Det är verkligen en epok som går i graven. Lite ångestframkallande är det och jag har en känsla av att inget mer kommer bli sig likt. I delar har jag såklart rätt men det som blir kan ju också bli bra ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1947

Ny film i WebbSKU - om nutrition

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, July 03, 2019 11:24:00
Idag har vi fått en ny film i WebbSKU, om nutrition efter stroke. Den är gjord av två dietister och har både ett kort, akut perspektiv och ett längre perspektiv på nutrition.

Jag är glad att den äntligen är på plats. Nutrition är ett mycket viktigt område för alla människor oavsett om vi är friska eller sjuka så jag ser filmen som mycket viktig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1946

Arbetsläger

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, July 02, 2019 23:59:34
I dagarna tre är jag bortrest med min kollega Malin för att arbeta med våra gemensamma kuser inför hösten 2019 och våren 2020.

Vi skapar kurserna i Canvas, rapporterar betyg, skapar resultatnoteringar, reviderar litteraturlistor och kurs-PM och skriver en "att-göra-lista" inför hösten. Nu efter två dagar är vi nästan färdiga.

Riktigt synd om oss som måste jobba så hårt är det nog inte egentligen, vi bor på hotell i Smögen ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1945

Unsubmitted!

ForskningPosted by Åsa Sat, June 29, 2019 09:27:42
Imorse hade jag ett mail i min inkorg från tidskriften vi submittat vårt manus till om att de unsubmittat det på grund av att Acknowledgement var med i det anonyma manuset man skulle submitta.

Hoppsan! Så det kan bli tänkte jag och tog fram det anonymiserade manuset vi submittat och där står:

Acknowledgment

We would like to thank the participating nursing students, without whose participation this study could never have been carried out.Hmm, rätt svårt att se detta som information som kan identifiera någon. Nåja, det är bara att acceptera, ta bort informationen och re-submitta det men lite trött blev jag.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1944

Så var det dags igen - submission med förhinder

ForskningPosted by Åsa Fri, June 28, 2019 11:03:51
Då sitter jag här för att ännu en gång submitta ett manus för en artikel. Jag och min medförfattare har lusläst författarinstruktionerna och sett till att vi uppfyller allt det som står där.

Till exempel har vi läst punkt 2 nedan, manuset ska innehålla ett ostrukturerat abstract med 150 ord. Då borde ju själva submission nu gå som på räls eller ...

Ja det kunde man ju tro men detta var det som hände mig när jag försökte submitta

Lite otydlig text i bilden, men den röda rutan talar för sig själv. Du har använt 150 ord av 120 (tillåtna)

Jaha, där fick vi (igen) för att vi följt instruktionerna. Då är det bara att sätta sig och reducera ... • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1943

Läst 2500 gånger!

ForskningPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 17:05:39
ReserachGate meddelade mig idag att mina artiklar lästs inte mindre än 2500 gånger sammanlagt! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1942

Två av tre universitetslärare känner sig pressade - det akademiska skruvstädet

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 16:51:14
I mitt arbete som lärare på en högskola känner jag mig dagligen stressad och pressad i mitt arbete Jag har alldeles för hög arbetsbelastning med för mycket att göra på för lite tid. Om man säger detta till personer i ledande positioner får man svar som lägger skulden för detta på en själv.

- Du måste planera bättre och - Du är för noga är sådana saker man får som svar på detta. Med mina kollegor diskuterar jag ofta den orimliga arbetsbördan och får med- och inkännande kommentarer från alla. Ingen känner att tiden räcker till, alla känner sig otillräckliga.

Just den strategi som jag använder, att arbeta på min ledighet finns med i en rapport om arbetsmiljön som SULF har gjort. De konstaterar att lärare och forskare i praktiken arbetar gratis.

Här kan du se en kort film om detta

och här kan du hitta och ladda ned rapporten i sin helhet

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1941

Film för WebbSKU om nutrition

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 16:40:51
Idag fick jag meddelande från två dietister på Mälarsjukhuset att de nu är färdiga med den film om nutrition efter stroke som de spelat in för WebbSKU.

Så roligt att äntligen ha fått den filmen på plats! Nutrition kan ju inte få vara ett hål i utbildningen. Nu är det bara några sista pusselbitar kvar innan allt är på plats.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1940

Mera flyt

ForskningPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 16:36:44
Idag har vi haft mer flyt i vårt arbete med manuset vi nu arbetat med i dagarna tre. Det kändes nästan lite konstigt att det var så men det kanske inte var mer än rätt att det var så efter två lite mer motiga dagar.

När vi bröt för lunch kunde vi summera tre dagar som gett en rejäl skjuts framåt i arbetet. Nu återstår en del puts och genomläsning innan det är dags att skicka till resten av gruppen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1939

Sista examensarbetet godkänt!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 00:26:48
Ikväll har jag läst och godkänt det sista av de examensarbetena jag examinerade nu i maj. Så skönt att de alla nu är färdiga. Både för studenterna och för mig!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1938

Vad betyder detta?

ForskningPosted by Åsa Thu, June 27, 2019 00:25:33
Idag har min kollega Mia och jag fortsatt vårt arbete med analys av data för vårt manus. Det har tidvis gått ungefär lika trögt idag som det gjorde igår.

Här sitter vi djupt försjunkna i en analys som visar konstiga värden som vi inte får att stämma med det vi kan se med blotta ögat.

Efter mycket tankearbete lyckades vi lösa det men det tog en del tid i anspråk. Vi tror oss vara färdiga med analyserna, i alla fall för tillfället och avser att ägna morgondagen åt att reda i själva manuset.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1937

Nej det är inte rätt ...

ForskningPosted by Åsa Wed, June 26, 2019 01:09:17
Idag har en kollega och jag arbetet med forskning på data från SLAG-projektet. Jag har haft helt klart för mig vad det är för en analys vi vill göra men jag kan inte SPSS.

Min kollega kan det men varje gång hon gjort den analysen vi slitit med mer eller mindre hela eftermiddagen så har mitt svar hela tiden blivit : - Nej det är inte rätt!

En helt tröstlös och absurd situation där vi varje gång kom fram till en sak som vi båda visste inte var sann. Till slut, efter något som kändes som tusen omtag så lyckades vi lösa problemet. Data var inmatade på ett sätt som inte är brukligt och detta ledde till att vår analys visade precis det motsatta mot det vi förstod att den borde gjort.

Vilken lycka att hitta felet! och att det inte var vi som gjort fel!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1936

Hur tänkte vi när vi skrev?

ForskningPosted by Åsa Tue, June 18, 2019 23:58:24
Vi har fått tillbaka en artikel vi har submittat med reject som beslut. Vi hade fått ganska fina kommentarer från reviewerna som tycktes tycka om artikeln. Nå, det spelar nu ingen roll när den fått avslag.

När vi satte oss för att se vad av reviewernas kommentarer som var användbart för oss och som vi ansåg värdefullt att justera så läste vi först artikeln i sin helhet. Det är alltid en bra idé att se på sitt material med nya ögon men det är sällan man har tid för det som forskare. Nu var det ju någon månad sedan vi läst den senast och vi slogs båda av ...

- Vad har vi skrivit i vår metoddiskussion?! Vilken smörja! Så skönt att kunna få justera sånt som man verkligen inte tycker är bra. Nu har vi gjort alla våra revideringar och jag ska be min vän som är bra på engelska att läsa de text som är ny. Det är för lite för att skicka till språkgranskare tycker jag.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1935

Två av fyra färdiga

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, June 17, 2019 23:22:46
Två av de fyra uppsatser jag examinerat på kandidatnivå är nu färdiga och registrerade som Godkända i Ladok. Det är inte så dåligt med tanke på att inte ens halva tiden studenterna har på sig för sina revideringar har gått.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1934
Next »