Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Så har jag gjort förut ...

ForskningPosted by Åsa Fri, April 20, 2018 10:32:17
Känner ni igen det argumentet? Jag är så trött på det! Jag har förberett titelsidan för ett manus vi snart ska submitta, enligt instruktionen för tidskriften. En medförfattare menar att jag gjort fel och hänvisar till ett exempel från tidskriften. Exemplet säger att man ska göra precis som jag gjort och det svarade jag och skickade också med författarinstruktionen men min medförfattare framhärdar i att jag gjort fel, med argumentet

"Se hur jag gjort tidigare när jag skickat till samma tidskrift"

Som om det vore en intäkt för att det är korrekt?!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1518

Hektiskt värre

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, April 20, 2018 00:11:17
Idag deltog jag i ett Skype-möte under eftermiddagen. Plötsligt exploderade behovet från min omvärld att nå mig, och det ganska samtidigt. Det började ringa i min telefon, jag fick sms och mailen strömmade in.

Jag har aldrig varit med om något liknande. Vad var det då som gav upphov till detta stora behov av att nå mig? Jag det kan man fråga sig. Det var fyra personer som alla hade ett behov av att prata med mig. Alla med olika ärenden. Helt otroligt att detta skulle ske precis samtidigt.

Det tog mig nära en timma att reda i detta och se till att nå alla och lösa det bekymmer som var och en hade.

Tänk om jag varit en bläckfisk! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1517

Fin handledning på jobbet

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, April 18, 2018 00:32:49
Idag hade jag handledning för personalen på strokeenheten där jag jobbar. Det blev riktigt bra. Situationen som var uppe till diskussion var inget märkvärdig eller storslagen, det var inget dramatiskt eller ovanligt utan synnerligen vanlig och odramatisk.

I detta var det en situation som alla kunde känna igen sig i och som alla varit med om. Det gjorde att diskussionen blev mycket bra och fördjupad. Jag tror alla upplevde det som givande. Till det bidrog nog också att så många var med, inte mindre än nio stycken.

Jag hoppas på fler sådana tillfällen i framtiden smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1516

Ansök idag!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, April 16, 2018 20:06:57
Idag är sista dagen för ansökan till program på Högskolor och universitet. Detta budskap basuneras ut i media och studievägledare har extraöppet för att ge studenter stöd. Sök nu för att kunna läsa i höst, sök även om du inte vet vad du vill läsa bara du söker är budskap jag mötts av.

Jaa tänker jag, fast är det inte bättre att söka om man tror att man vill läsa något på högre utbildning och helst då att man också vet inom vilket område man vill utbilda sig. Man ska väl inte använda kurser som en slags tidsfördriv bara?

Eller värderar vi högre utbildning så högt att det inte spelar någon roll vad man läst, bara man läst kurser?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1515

Hur tänker studenter?

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 09:50:42
Jag undrar ofta hur mina studenter tänker. Just nu fascineras jag över att de inte tror att instruktionen de fått om hur de ska lämna in sin justerade hemtentamen vare sig är genomtänkt eller gäller.Flera av dem har mailat mig och frågat mig om de inte ska göra på annat sätt än det jag beskriver att de ska göra. Mitt svar till dem blir detsamma:

Den instruktion som har getts är den som ska följas.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1514

Submission med förhinder

ForskningPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 09:38:12
Den artikel jag submittade i veckan kom omedelbart i retur. Detta för att den figur vi hade med inte nådde upp till de krav de har på figurer. Krav som dock inte framgår av deras författarinstruktioner.

Jag mailade om detta och fick svaret att de förstod att det kunde vara svårt att hantera just figurer och att den figur vi skickat kunde vara ok, i alla fall för en review.

Vi försökte ordna figuren enligt deras önskemål men den får helt enkelt inte tillräckligt hög dpi. Jag har re-submittat med det vi lyckades åstadkomma, som ju i alla fall är bättre än den förra versionen.

Nu ska det bli intressant att se om de kan ge ett avslag på artikeln lika snabbt som jag fick från deras tidskrift förra gången. Då tog det bara en vecka att besluta att artikeln inte var för deras tidskrift så den var aldrig ute på review där. Det känns som om det vore pinsamt att först kräva en ny figur och sedan inte skicka artikeln på review.

Vi får väl se vad som händer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1513

Ny EU-lag rör vården

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 08:21:37
En ny EU-lag GDPR (General Data Protection Regulation). Den berör alla verksamheter i Sverige som behandlar personuppgifter. Därmed berörs även vården. Lagen börjar gälla 25 maj, vilket nu är nästan inom räckhåll.

Västra Götalandsregionen har gjot en utbildning i något de kallar NanoLearning, dvs, mycket korta filmer, på 2-4 minuter som ska utbilda alla medarbetar i VGR. En gång per vecka kommer ett mail till alla medarbetares inkorg under X veckors tid och den förväntas alla ta del av.

Ett spännande och intressant upplägg. Ska bli roligt att se hur det ser ut och inte minst hur det faller ut. Jag undrar hur många som verkligen kommer ta del av den.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1512

Nu är det nära - film om vårdkedja

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, April 13, 2018 08:16:15
Den film jag arbetet med om vårdkedjan vid stroke, för den nya webbaserade strokekompetensutbildningen är nu så gott som färdig!Den blir helt ok, enligt min mening. Kanske får den ingen Oscar för bästa regi, men vem vill ha en sån ful statyett?


Jo, jag kan ta den ... om ni insisterar ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1511

Bokkapitlet för sista översyn

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, April 11, 2018 14:35:18
Idag kom vårt bokkapitel för sista översyn innan boken går till tryck. Planen är att den ska vara färdig v. 32. Det är inte förrän i augusti, men vi är snart där.

De justeringar som föreslogs var mest för att ge boken ett enhetligt språk. Några mindre oklarheter fanns där men inget som kräver någon egentlig arbetsinsats att justera.

Härligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1510

Nu submittat ... igen

ForskningPosted by Åsa Tue, April 10, 2018 15:07:44
Jag har just submittat vårt manus till en ny tidskrift. Vi hoppas att den här tidskriften anser att manuset i alla fall tillhör deras publiceringsområde så den får gå på review.

Vi rustar oss med tålamod och bereder oss på väntan ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1509

Pill och pet inför ny submission

ForskningPosted by Åsa Mon, April 09, 2018 12:19:29
Jag har ägnat en del av förmiddagen att justera ett manus för submission till en ny tidskrift. Det tar alltid mer tid än man kan tänka sig för det är alltid så många detaljer man måste justera.

Dessa rubriker ska användas i vår tidskrift, så här ska referenserna se ut (fast det är APA så är det alltid skillnader), så här ska du skriva rubriken, så här många tecken får detta innehålla, de här formaten får figurer ha. Puh, men nu är det i alla fall gjort och skickat till mina medförfattare för påtitt innan jag submittar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1508

Klockan är redan tolv!

ÖvrigtPosted by Åsa Mon, April 09, 2018 12:13:13
Idag har jag inget som är ett "måste göras nu" utan jag har bara en massa saker jag måste göra. det är en väldig skillnad på dessa saker. En härlig sådan skillnad. Det är ingen som väntar på svar, väntar på besked, som flåsar en i nacken eller rycker i ärmen. Jag kan planera tiden helt på egen hand.

Plötsligt tittar jag upp och klockan är tolv!

Hur gick det till? Alldeles nyss var det förmiddag. Jag har bara arbetat på utan att ha någon tidspress och det har varit ... så skönt, och ovant. Effektiv tycker jag att jag varit också. Det är många saker på min "att göra lista" med icke-akuta saker som jag bockat av. Härligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1507

Knep och knåp - med Moodle

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, April 05, 2018 17:28:25
Idag har jag sysselsatt mig med den webbaserade strokekompetensutbildningen som vi håller på att färdigställa. Pilotfasen inleds måndag 16/4 och det är en hel del att greja med nu det sista för att det ska vara möjligt att köra igång som tänkt. Alla dokument måste synka både med varandra och med plattformen så deltagarna kan navigera sig fram och göra det de vill. det är ett ritkigt trix att sy ihop allt och tänka på allt i alla steg så det inte finns lösa ändra någonstans.

En pilotfas är bra då vi kan få återkoppling från de som agerar test-piloter och vi ges på så sätt en chans att upptäcka eventuella feltänk och brister i instruktioner innan vi kör igång i skarpt läge med kanske flera hundra deltagare som startar på en och samma gång.

Jag har därför varit inne i Moodle, Umeå Universitets lärplattform och redigerat där. Jag har aldrig arbetet med Moodle som administratör förut men det var tämligt enkelt, i alla fall för de bas-grejer jag gjorde.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1506

De nya riktlinjerna är här!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, April 03, 2018 22:06:26
De nya nationella riktlinjerna för strokesjukvård är här! De kom i förra veckan alldeles innan påsken gjorde sin entré.

Här kan du läsa och ladda ned dem

Bildresultat för nationella riktlinjer för stroke

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1505

Att förstå det man refererar till

ForskningPosted by Åsa Mon, April 02, 2018 23:16:01
Jag sitter just med ett manus som jag är medförfattare på och försöker redigera texten. Det är tydligt att det här med att referera och att göra det korrekt är svårt. här menar jag både från ett rent praktiskt perspektiv, dvs hur gör man för att referera korrekt, men också från ett innehållsmässigt perspektiv.

Det är inte helt enkelt att läsa en eller flera artiklar, plocka ut det man vill använda som argument och formulera det på ett korrekt sätt. Det jag ser här i texten är ganska likt det studenterna presterar när de skriver sin uppsats på kandidatnivå.

Jag förväntade mig mer av dem jag skriver den här artikeln tillsammans med.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1504

Den svårberäknade tiden

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, March 29, 2018 15:38:31
Jag har massor av saker att göra men det är så svårt att veta hur mycket tid som behövs för det som ska göras. Är det mycket eller lite tid som kommer att gå åt? Det vet jag egentligen inte.

Att listan med saker som behöver göras är lång är ju inte samma sak som att det kommer ta en massa tid att beta av den. På motsvarande sätt behöver inte en kort lista betyda att det snart kommer vara avklarat.

Bara vetskapen om att det är saker som behöver göras känns tung, även om det inte är saker som brinner. Tänk att kunna ha känslan av att allt är under kontroll. Jag strävar efter den men det känns som ett ouppnåeligt mål.

Jag har också alltid en liten oroskänsla som handlar om att jag ska missa eller glömma något viktigt eftersom jag har så mycket att göra. Känslan av att inte ha full koll är inte helt angenäm. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1503

Att (inte) komma ikapp

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, March 29, 2018 15:22:07
Att vara sjuk är ödesdigert, ur ett arbetsperspektiv. Hur jag än gör så känner jag mig ohjälpligt efter. Jag är trött på att arbeta från tidigt till sent, använda kvällar och helger dvs min fritid som buffert.

Trots det hoppas jag att jag ska komma ikapp under påskhelgen, fast hellre skulle jag såklart vara helt ledig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1502

Oredlighet i forskning vid Göteborgs universitet

ForskningPosted by Åsa Wed, March 28, 2018 09:15:26
Det är inte bara vid Karolinska som oredlighet i forskning uppdagats och utretts utan detta har skett även vid Göteborgs universitet.

En större forskargrupp som forskar om stamceller har blivit anmäld och utretts av centrala etikprövningsnämnden som finner att inte mindre än 8 av 10 publicerade artiklar har använt manipulation av bilder för att framställa forskningsresultaten i bättre dager än vad de bär i verkligheten.

Centrala etikprövningsnämnden finner således att dessa åtta artiklar bör dras tillbaka samt att alla de forskare som medverkat i artiklarna ska klandras för oredlighet men det största ansvaret ligger på forskningsgruppens ledare och en annan medförfattare.

Här kan du läsa mer om detta

Här visas återigen vikten av en god forskningssed och jag blir beklämd över att Sverige nu på kort tid har nystat upp två stora härvor av oredlighet!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1501

Clownmedicin

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, March 22, 2018 09:55:39
Idag inleddes den palliativa konferensen med Clownmedicin. Clownmedicin finns på 32 orter i Sverige idag och möter ca 30000 barn och vuxna varje år. Det finns 72 clowner i landet i 14 organisationer. Vi fick se ett fantastiskt uppträde med två av clownerna, Hjördis och Pajette.Härligt att få se en glimt av denna viktiga verksamhet

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1500

Medicinpoesi om döden

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, March 21, 2018 10:42:04
Döden är livets största utmaning. Detta säger Peter Strang, professor i palliativ vård i sitt inledande tal på den 5:e nationella konferensen i palliativ vård som just inleds i Stockholm.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1499
Next »