Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Öppet Hus UNAM Oshakati

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, September 22, 2018 00:20:06
Idag var det öppet hus på universitetet i Oshakati i syfte att göra PR för sig och värva nya studenter. Alla institutioner hade egna stånd där de visade upp sig själva och sin verksamhet. SJuksköterskeutbildningen var tillsammans med utbildningen mot Folkhälsa i "the big hall".

Sjuksköterskeutbildningen visade hur man tog blodtryck, mätte p-glukos och räknade ut BMI för de som var där.

Här får min kollega Christina sitt blodtryck mätt.

Efter det var det fullt program i "the big hall" med tal av diverse personer, enkey-note som talade om health living och tävling för åhörarna men också nationalsången. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1682

Proof:et har anlänt!

ForskningPosted by Åsa Thu, September 20, 2018 23:22:21
Idag kom prrof:et frö vårt accepterade manus. Vi har fem dagar på oss att läsa och skicka in ev. justeringar. Kul att det går så snabbt med processen.

Jag har börjat läsa och hittat några smärre justeringar som behöver göras och svarat på de frågor som fanns i proof:et. Jag räknar med att bli klar med det under förmiddagen imorgon så min medförfattare Linda kan läsa sedan.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1681

Folkhäsospaning Namibia - övervikt

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, September 20, 2018 23:13:31
Övervikt och fetma är ett snabbt växande problem i de afrikanska länderna. Av andelen överviktiga barn under fem år anges 25 % bo i Afrika och andleen överviktiga barn under fem år har nästan fördubblats mellan 1990 och 2011.

En orsak anges vara att de som tillhör medelklass inte längre äter det de odlar utan köper mat i affärerna. Mat som inte alltid är särskilt hälsosam.

Youghurten jag åt till frukost imorse innehöll 15 % socker och min kollega Christina hade köpt någon slags smoothie som var så söt att hon inte ens klarade att dricka upp den. Den var av sammatyp som det som är på bilden nedan. Färgglatt men inte särskilt nyttigt.
Det skräp vi såg i dikeskanterna under vår promenad idag bestod till stor del av godispapper.

Vi har också konstaterat att det i stor utsträckning saknas såväl trottoarer som gång/cykelbanor och under våra dagar i Namibia så har vi bara sett en enda person på cykel. Vi har helle rinte sett särskilt många som är fysiskt aktiva på något sätt mer än de som verkar gå som ett sätt att transportera sig.

Trots detta har vi inte sett så många personer med vare sig övervikt eller fetma. Om inget görs är det dock lätt att tänka sig att de siffror som förutspår ytterligare en ökning av andelen barn under fem med övervikt till 11 % av barnen år 2025 kommer stå sig på samma sätt som andelen personer med diabetes kommer att öka.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1680

UNAM Oshakati

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, September 20, 2018 22:57:36
Idag gjorde vi vårt första besök på UNAM Oshakati, ett campus som låg precis utmed genomfartsvägen.
Vi träffade Lucia som tidigare varit på Högskolan Väst och planerade schemat för våra föreläsningar och andra aktiviteter. Vi ska båda ha några föreläsningar vardera och dessutom arbeta med Case med lärarna samt åka till några sjukhus, health care centrals och medical clinics.
Imorgon har de öppet-hus på universitetet och då ska vi åka dit och se på det de ordnat. Alla avdelningar på universitetet kommer medverka med egna stånd och ha olika aktiviteter och sedan är det någon form av tal. Det blir intressant.

Lucia tog väldigt väl hand om oss och visade oss runt på hela universitetet och lät oss hälsa på alla hon kunde hitta, från administrativ personal, lärare och studenter vi träffade på. Inte kommer vi att komma ihåg vad alla heter men det är såklart trevligt att ha hälsat och kanske känna igen några till utseendet.

Campuset var fint och i delar ganska nytt och modernt med glasväggar och glasdörrar till lärarnas kontor. En del såg likt ut som det gör på Högskolan Väst medan annat kändes mer främmande, som att det var gallerdörrar för dörrarna till kontoren.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1679

Lite som Ebberöds bank

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 23:34:04
Jag såg att det kommit in penagr på kontot för mitt forskningsprojekt på Skaraborgs sjukhus. Det var ganska mycket pengar också och det var lite konstigt för där vet jag inte att det kommer in pengar utan det är bara ett konto där jag konsumerar. Jag blev därför ganska förvånad. det var heller inte precis en struntsumma utan ett ganska stort belopp.

När jag fösökte få rätsida på detta insåg jag att ekonomen fakturerat en extern forskningsfinansiär för min arbetstid men inte satt in de pengarna på avdelningens konto utan på mitt forskningskonto.

Hur bar hade inte det varit om det hade varit så det skulle gått till?! Tänk att fakturera för utförd arbetstid som arbetasgivaren bekostat och sedan kunna använda samma pengar för att köpa sig mer ledig arbetstid. Det hade ju varit toppen! Ju mer jag forskat desto mera pengar hade jag fått att "köpa" fri arbetstid att forska för.

När jag förstod hur det hängde ihop mailade jag ekonomen som fick rätta till detta, till min chef på sjukhusets glädje, som nu har dessa pengar på avdelningens konto. Rätt ska ju ändå vara rätt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1678

Resdag med datorarbete

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 23:25:56
Idag var det dags för oss att resa upp till Oshakati men då planet inte gick förrän på eftermiddag/kväll fanns det tid för datorarbete under förmiddagen och fram till kl fyra.

Vi fick checka ut kl tio men hade möjlighet att vara kvar på guesthouset tills vår taxi kom så vi satt i loungen vid poolen och arbetade. Christina förberedde deKanske inte en helt ergonomisk arebts föreläsningar hon ska ha i Oshakati och jag läste inlämningsuppgifter.

Kanske inte en helt ergonomisk arbetsställning men det fungerade ändå bra. Vi hade tillgång till wifi som fungerade skapligt bra idag så vi var glada att ha någonstans att vara och att sitta och arbeta på tills vår transfer kom.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1677

UNAM sjuksköterskeutbildningen

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 01:35:35
Här är Christina utanför UNAM och det ställe där sjuksköterskeutbildningen håller till. Lokalerna är äldre och väldigt slitna på insidan men där missade jag att ta kort. det får bli torsdag 4 oktober.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1676

UNAM medical school

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 01:33:01
Vår chaufför idag hämtade upp ett antal läkar- och farmaceutstudenter på vägen tillbaka från barnhemmet så vi fick se den nya skolan för dessa studenter. En viss skillnad mot hur det såg ut på sjuksköterskeutbildningens lokaler.
Helt nytt och fräscht och modernt.
 • Comments(2)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1675

Namibisk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 01:22:38
På väg till barnhemmet Home of Good Hope såg vi en amulansstation med en ambulans inne. Den syns inte jättebra men den syns, i alla fall med lite god vilja. Kanske får jag en bättre bild och då byter jag ut den här.

Det är i alla fall en ambulans av skåpbilstyp likannde de som vi har i Sverige.

 • Comments(2)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1674

Ja till inbjudan

ForskningPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 01:02:03
Idag tackade jag ja till den inbjudan jag fick till ESOC 2019 på inrådan av min mentor. Jag hade nog tackat ja ändå men ibland vill man ha lite råd så man inte hoppar i galen tunna och då är det skönt att ha någon man litar på att fråga.

Konferensen ligger ju mer än ett halvår bort så det ska väl gå bra att få till den presentationen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1673

På barnhemmet Home of Good Hope

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, September 19, 2018 00:59:28
Idag var vi på barnhemmet Home of GoodHope som ligger i Katutura, ett område för svart befolkning i Windhoek. Området kan i delar betraktas som slum med små plålikannde skjul. Barnhemmet är inget undantag från detta utan består mestadels av plåtskjul byggt i en sluttning med endast jord och sten som underlag.

Vi fick vara med när barnen sjöng och bad innan maten och sedan fick vi dela ut mat till dem. Idag serverades det korvgryta med vita bönort i sås och så ris till det. Det var nog den största gryta med ris jag någonsin sett.

När de hade ätit gav vi dem de saker vi haft med och Monica som förestår barnhemmet blev nästan tårögd när hon fick symaskninen.

Barnen ville gärna hjälpa till att bära så alla sakerna var bortburna på ett nafs.


Samtidigt som vi var där var några utbytessjuksköterskestudenter på barnhemmet. de var det en gång vareje vecka under sin vistelse i Windhoek om vi förstod det rätt. Flickan i svart kläder bakom mig och Christina var en utbytesstudent från Norge. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1672

Inbjuden som talare till ESOC 2019

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, September 18, 2018 00:14:33
Idag fick jag en inbjudan i mailen om att tala på ESOC 2019, European Stroke Organisation Conference som hålls i Milano.

Ämnet är stöd och omvårdnad av närstående efter stroke, personcentrerat förhållningssätt typ. Jag fick komma med eget förslag på titeln inom det området.

Det är jättekul att ha blivit föreslagen och tillfrågad som talare och jag gissar att jag kommer att tacka ja, även om jag inte riktigt vet vad jag ska prata om eller hur jag ska få till det, men det löser sig nog. Det är ju inte förrän i maj 2019. Till dess ska jag väl ha hunnit tänka ut något bra.

 • Comments(2)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1671

Förberedelser för besök på barnhemmet Home of Good Hope

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, September 18, 2018 00:08:12
Vi har ägnat eftermiddagen åt att handla för de pengar vi fått med oss från kollegor till barnhemmet Home of Good Hope. Vi hade hört att de ville ha en symaskin så vi lyckades få tag på en begagnad till billigt pris som vi köpte efter att först ha trätt den så vi kunde provköra den.

Efter det handlade vi upp resten av alla pengarna på en klädaffär med billiga kläder till barn. Nu har vi sorterat kläderna efter storlek och om de är tänkta till flickor eller pojkar. Vi vill inte gärna dela upp så men var tvungna att hantera kläderna på något sätt.

Vi hade ju också med oss en del saker som leksaker och gosedjur och även det är packat i separata kassar.

Vi fick hjälp av fyra kassörskor på Pep Starz som affären hette att slå in alla sakerna i kassan och packa dem i påsar. Nu ser vi fram mot morgondagen. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1670

Det blir inte riktigt som man tror

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, September 18, 2018 00:02:11
Idag var vår första riktiga dag i Namiba och vi skulle träffa vår kontaktperson rektorn på University of Namibia i Windhoek.

För att uttrycka sig diplomatiskt kan vi säga att hon var vänlig men ganska ointresserad av oss och det känns såklart tråkigt när man åkt en så lång väg.

På onsdag ska vi i alla fall åka upp till det norra campuset i Oshakati så vi hoppas på ett varmare och mer engagerat mottagande där.

 • Comments(1)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1669

En dryg resa

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, September 17, 2018 00:38:52
Vår resa till Namibia och vårt lärarutbyte strtade i lördgas kl 12 då jag lämnade huset för att ta mig till tåget till göteborg. Därefter tog jag flygbuss till Landvetter där flyget tog mig och min kollega Christina till Paris och Charles de Gaulle för byte av flyg till Johannesburg. Där landade vi i morse/förmiddags för att ta det plan som tog oss till vår slutdestination Windhoek.

Framme på flygplatsen tog det ca en timma att passera pass- och visumkontroll. Det var så mycket människor och nästan inget hände med kön.


Vi hade ordnat med en taxichaufför som skulle möta oss på flygplatsen och han fanns mycket rikigt på plats men körde oss till fel hotell. Efter diverse meckande kom vi så slutligen till vårt hotell och då var klockan ca 17. Det innebär 29 timmar på resande fot.

Gissa om jag ska sova gott nu?

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1668

Next stop Johannesburg

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, September 15, 2018 21:13:23
Nästa stopp är i Johannesburg, ofattbart långt bort!
Dit ska vi komma imorgon vd kl 10 på förmiddagen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1667

Vad är väl en kväll i Paris?

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, September 15, 2018 21:05:56
Ja inte är vår kväll här på Charles de Gaulle flygplatsen fullt så romatisk som rubriken antyder. Först åkte vi shuttlebuss till gaten och det gick smidigt och var nästan tomt på bussen.


När vi kom fram till gate L var det om inte romatiskt så i alla fall en rätt så vacker vy med solnedgång så det går ingen riktig nöd på oss, även om jag tror Paris kan bättre än så här. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1666

Många väskor blir det

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, September 15, 2018 21:02:02
Lite tungt blev mitt bagage. Jag har maxat viktgränsen på alla väskorna så det var en del att få av tåget och till flygbussen och in på flygplatsen.

På hemvägen hoppas jag ha den cerise väskan i den turkosa.

 • Comments(2)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1665

Visumet då? Hur gick det?

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, September 15, 2018 13:25:41
I förrgår, dvs ca två dygn före avfärd dök Visumet upp i min e-post. Tack så mycket för det! Att det fanns en plan B redo att sätta in betyder ju inte att man vill att den ska behöva gör det Så särskilt märkvärdigt är nu inte själva Visumet. Ett högst ordinärt dokument på två A4 som man själv fick skriva ut.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1664

På väg mot Namibia

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, September 15, 2018 13:22:19
Alla resor börjar någonstans och min resa till Namibia börjar med tåg till Göteborg för vidare transport till Landvetter flygplats med Flygbussarna. Jag läser på Aftonbladet att extrem värme från Afrika drar in över Sverige och kan ge upp mot 28 grader under veckan. Jag som trodde jag reste från en vanlig svensk höst.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1663
Next »