Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Tionde landet i Afrika

ForskningPosted by Åsa Thu, August 08, 2019 00:41:31
Enligt ResearchGate har min forskning nu lästs i tio länder! Det är ju inte så många med tanke på att det finns totalt 55 länder men det är ju en start i alla fall.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1964

Påskrift!

ForskningPosted by Åsa Thu, August 01, 2019 10:48:50
Jodå, det ordnade sig! Jag har fått min ansökan påskriven av ställföreträdande chef så då ska allt förhoppningsvis vara i sin ordning med min ansökan.

Inte dåligt när det är mitt i sommaren smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1963

Ansökan om forskningsmånad från FoU

ForskningPosted by Åsa Wed, July 31, 2019 12:58:35
Idag har jag färdigställt min ansökan om forskningsmånad från FoU. Som en , kanske inte helt oväntad överraskning, skulle man som slutkläm på ansökan få en underskrift från verksamhetschef/motsvarande. Väldigt praktiskt när det är en ansökan med deadline mitt i sommar och semester.

Jag får bara hålla tummarna att min verksamhetschefs ersättare har tid att bistå med detta, annars kommer min ansökan inte att behandlas.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1962

Artikel om värdighet läses

ForskningPosted by Åsa Sat, July 27, 2019 01:01:12
Jag fick idag veta via ResearchGate att min nyaste artikel om värdighet hos personer med minskad autonomi har lästs 50 gånger.

Jag tror inte att någon av mina artiklar lästs så många gånger på researchGate så snart efter publiceringen. Verkligen roligt! • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1961

Abstraktbok för primärvårdens FoU

ForskningPosted by Åsa Thu, July 25, 2019 00:41:59
Idag fick jag ett mail om att vårt SLAG-projekt ska inkluderas i en abstraktbok för primärvårdens FoU. Det är ju roligt såklart men innebär att vi måste skriva en sammanfattning på 200 ord. Den som finns nu är på ca 460 ord, en reducering med bara drygt 50 % alltså.

Jag påstås också ha fått detta mail förut, närmare bestämt i början av juni men jag har letat överallt och det finns inget sådant mail. Det hade såklart varit lite roligare att kunna greja med detta lite mer i lugn och ro än så här i elfte timmen. Tydligen ska boken gå till trycket i augusti ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1960

Predatory conference - Bruno och Bob

ForskningPosted by Åsa Tue, July 23, 2019 22:13:22
Så gott som varje vecka får jag inbjudan att komma och prata på vetenskapliga konferenser. Tänk så fantastiskt det hade varit om det hade varit riktiga vetenskapliga konferenser men tyvärr är så gott som alla dessa inbjudningar som kommer till en i e-posten rovdjurs-konferenser.

Rovdjurskonferenser är konferenser som anordnas endast is syfte att organisatörerna ska tjäna pengar.

Här kan du läsa om Bruno och Bob och deras deltagande i en sk vetenskaplig konferens som Bruno fick inbjudan till.

Jag önskar att det hade varit jag som fått den fina idén! Här ser du roboten Bob ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1959

Förfrågan om att delta i att skriva en review

ForskningPosted by Åsa Mon, July 22, 2019 23:19:52
Jag har fått mail med en förfrågan om att delta i skrivandet av en review-artikel. Jag känner inte de som ställt förfrågan men jag är en del av det nätverk frågan kommer från. Gruppen har skrivit en tidigare review på motsvarande sätt som fanns med förfrågan.

Det är mer än 500 artiklar som sållats ut i en första genomgång så jag kan förstå att man behöver ett antal forskare som vill delta. Första steget var att skicka svar på om man ville delta eller inte. Jag har skickat iväg ett positivt svar så får vi se vad det leder till.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1958

Läst poster

ForskningPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:58:56
Enligt ResearchGate har min poster om värdiga möten nu lästs 20 gånger på ResearchGate.

Det glädjer mig då detta är en slags metasyntes av min avhandling som egentligen kunde gjorts i avhandlingens kappa om jag inte gjort min begreppsanalys där av begreppet bråd död.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1957

Återkoppling på min review

ForskningPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:49:26
Idag fick jag mail från tidskriften som jag senast reviewat för att de beslutat om minor revision för manuset. Det är roligt att få veta vad som händer med de manus man reviewar och vad besluten blir.

Tack för detta Journal of Older People Nursing! Ni är rätt ensamma om det, och all heder till er för detta förfaringssätt. När man får denna återkoppling så känns det som om det man gör tas på allvar.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1956

Slut på mitt kliniska arbete för den här sommaren

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:45:13
I onsdags var sista dagen för mitt kliniska arbete. Det har varit roliga tio dagar även om jag hade önskat att det varit fler dagturer och färre kvällsturer. Bara fyra pass har varit på dagen och det är ju inte så många. Det är trots allt på dagarna som det mesta som intresserar mig händer. Det är då det är rond och undersökningar och det är då diskussioner kring patienter och deras tillstånd sker med läkaren.

Nåja, det har ändå varit givande att få träffa både patienter och kollegor under de här veckorna.

Vi ses igen nästa sommar! smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1955

Re-reviderat manus re-submittat

ForskningPosted by Åsa Fri, July 19, 2019 09:42:19
Sedan beskedet om att vårt manus har fått beslutet minor revision har vi arbetat med att justera de få kommentarer som reviewer 1 hade. Se över tydligheten var en sådan kommentar. Inte en så rolig kommentar då den är väldigt oprecis men den ger också utrymme att läsa hela manuset noga och justera allt som vi finner lämpligt.

Efter att ha läst noga hittade vi en del saker vi ville justera bland annat användningen av orden instrument, scale, measures mm. Numera är instrument borttaget och vi skriver questionnaire istället. Scale är också borttaget då det ingår i akronymen.

Just sådana här saker handlar ju om tydlighet så tack för att vi fick chansen att upptäcka dem! Nu är det återigen bara att vänta på besked. Kanske kan det den här gången gå lite snabbare än tre månader ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1954

Besked om överflyttat manus

ForskningPosted by Åsa Mon, July 15, 2019 23:27:06
Idag fick vi också besked att ett manus vi fått överflyttat till en annan tidskrift än den vi submittade manuset till tycker manuset passar för publicering i deras tidskrift.

Reviewer 1 tycker det behöver en språklig översyn medan reviewer 2 skriver

"Edits accepted as written. Nice job! We need much more of this research!"


Verkligen roligt! Det är ju inget stort jobb att justera de språkliga synpunkter reviewer 1 har så det bör snart kunna re-submittas igen.

Det här är en on-line tidskrift så de efterfrågar figurer i färg. Det ordnar vi också snabbt och lätt. Kul smiley • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1953

Sakkunnigutlåtande från granskare 1 - docentansökan

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 15, 2019 23:21:05
Idag kom den första granskarens utlåtande från min docentansökan. Granskaren bedömer att jag uppfyller kriterierna för docentur vid vår högskola.

Det var jätteroligt att få detta besked så här mitt i sommaren då det mesta går på sparlåga. Det var också roligt att läsa bedömningen som gjorts och se sitt arbete sammanfattat på det här sättet.

Nu får jag vänta på sakkunniggranskare nummer 2 bedömning.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1952

Citering av vår artikel från SLAG-projektet

ForskningPosted by Åsa Thu, July 11, 2019 12:58:55
Idag fick jag meddelande från ResearchGate att vår första artikel från SLAG-projektet fått sin första citering. Det är rätt så bra tycker jag. Den publicerades ju inte förrän i typ maj i år.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1951

Examinerade i WebbSKU

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, July 11, 2019 12:57:41
I maj examinerade vi alla på vår enhet som hade gått den äldre strokekompetensutbildningen så de skulle få högskolepoäng för sin kompetens. Jag skrev en kort snutt om detta som jag tänkte sjukhuset kunde lägga på sin intranätsida och kanske sjukhusets facebook. De var intresserade av detta men publiceringen dröjde ... ända till i måndags.

Eftersom det nu är mitt i sommaren och det är lite nyhetstorka så snappades detta upp av de lokala tidningarna så vi har varit både här och där. Kul!

Positiv publicitet är ju aldrig fel.

Här är kan du läsa om detta

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1950

Jag är sjuksköterska ja' tralala

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sat, July 06, 2019 22:57:39
Igår kväll arbetade jag det första av mina arbetspass som sjuksköterska på min strokeenhet. Två veckor av kliniskt arbete ligger framför mig. Det ser jag fram mot. Jag tycker det ska bli roligt att få arbeta med patienter, att vara där man gör verklig skillnad för människor. så där på liv och död.

Det har startat med två bra pass som uppvärmning med lite lagom att göra. Perfekt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1949

Dansk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 05, 2019 09:10:19
När jag för någon vecka sedan reste genom Danmark mötte vi en dansk ambulans. Bilden är väl inte jättebra men ändå.

Rätt så lik de ambulanser vi har i Sverige.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1948

Slutet på en epok

ForskningPosted by Åsa Fri, July 05, 2019 00:34:09
Idag fredag lämnar Skaraborgsinstitutet de lokaler de hållit hus i åtminstone de senaste 13 åren. Det är där jag tillbringat stora delar av min forskningstid, först som doktorand då det var min forskningsmiljö men också efter disputationen.

Där har jag skrivit på mina artiklar, ansökningar mm, läst artiklar och vetenskaplig litteratur, samtalat med forskningskollegor, deltagit i seminarier, varit med på otaliga möten och så förstås fikat och ätit.

Att se hela verksamheten nedpackad i lådor och sopsäckar, lokalerna tömda på människor och möbler är smått overkligt.Det är verkligen en epok som går i graven. Lite ångestframkallande är det och jag har en känsla av att inget mer kommer bli sig likt. I delar har jag såklart rätt men det som blir kan ju också bli bra ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1947

Ny film i WebbSKU - om nutrition

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, July 03, 2019 11:24:00
Idag har vi fått en ny film i WebbSKU, om nutrition efter stroke. Den är gjord av två dietister och har både ett kort, akut perspektiv och ett längre perspektiv på nutrition.

Jag är glad att den äntligen är på plats. Nutrition är ett mycket viktigt område för alla människor oavsett om vi är friska eller sjuka så jag ser filmen som mycket viktig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1946

Arbetsläger

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, July 02, 2019 23:59:34
I dagarna tre är jag bortrest med min kollega Malin för att arbeta med våra gemensamma kuser inför hösten 2019 och våren 2020.

Vi skapar kurserna i Canvas, rapporterar betyg, skapar resultatnoteringar, reviderar litteraturlistor och kurs-PM och skriver en "att-göra-lista" inför hösten. Nu efter två dagar är vi nästan färdiga.

Riktigt synd om oss som måste jobba så hårt är det nog inte egentligen, vi bor på hotell i Smögen ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1945
Next »