Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Fyra i rad - arbetspass

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, July 16, 2018 23:37:32
Idag var det mitt fjärde arbetspass, över hela helgen. Även om vi haft en ganska bra helg eftersom vi har haft fullt med patienter och alltså vare sig behövt skicka några patienter någonstans eller ta emot nya patienter i någon större utsträckning då kändes det ändå väldigt skönt när klockan blev tre idag och det var dags att rapportera till de som kom för att arbeta kväll.

Imorgon har jag en ledig dag. Härligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1614

Debattartikel av medförfattare

ForskningPosted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:11:40
Min medförfattare Tove har fått in en debattartikel om forskning om läkemedel för sällsynta diagnoser i Dagens medicin.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet

Bra gjort Tove! Vi får inte välja bort viktig forskning för små grupper för att det är kostsamt. Även de har rätt till forskning om sina sjukdomar om man följer lagens mening om lika vård för alla. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1613

Det enkla fungerar

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:09:10
En av våra patienter gick från avdelningen igår. En äldre man med demens som bara försvann under eftermiddagen. Vi fick vet av Securitas att de sett en man som skulle kunna vara han på väg mot stora vägen. Polisen kontaktades och hittade mannen i skogen.

Idag möttes jag av detta när jag kom till avdelningen.

En synnerligen lågteknologisk men inte mindre effektiv lösning för att höra när mannen lämnar rummet på avdelningen. Larmmatta släng dig i väggen!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1612

På jobbet - som sjuksköterska

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sat, July 14, 2018 11:18:30

Den här helgen jobbar jag med Denis som varit min kollega i typ en hel evighet eller typ 15 år. Vi har haft det ganska bra måste man nog säga. Denis är i full färd med dokumentation men är lite uppgiven för han har svårt att få bokat en transport för överflyttning mellan vårt sjukhus och patientens hemsjukhus i Stockholm.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1611

Blommogram från student

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, July 13, 2018 14:22:06
Idag fick jag ett blommogram med otroligt vackra blommor från en students som skrivit uppsats och som jag stöttat lite extra då det knakat med hennes skrivpartner.

Väldigt roligt så klart!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1610

I mål med MOOC

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, July 12, 2018 22:33:59
Jag har just avslutat den MOOC (massive open online course) som jag tagit i Palliative care vid Lancaster University.

Jag har nog inte lärt mig så mycket om palliativ vård, för att jag visste för mycket redan innan jag påbörjade den gissar jag, men jag har fått ta del av exempel på hur palliativ vård är utformad i olika länder i Europa. Det kan ju vara intressant i sig.

Det som gett mest är nog annars erfarenheten av att delta i en MOOC i sig. Jag tänker att det är lite som de webbaserade kurser våra studenter går på C-nivå.

Att gå en MOOC är oftast gratis men vill man ha ett intyg på att man genomfört kursen får man betala en kostnad och eftersom jag gjort just det så kan jag nu stoltsera med ett intyg på min nyvunna kompetens.

Dels ingick det intyg att ladda ned men de kommer också att sända ett per post hem till mig. Vi får väl se när det kommer.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1609

Beta av uppgifter

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, July 12, 2018 12:19:13
Arbetet som är kvar från vårterminen hänger kvar. Jag har godkänt två uppsatser den här veckan efter deras revideringar och jag rättade just den sista kvarvarande omexaminationen från vårens kurser. Utöver det har jag också gett ok för en magisteruppsats att skickas in efter revideringen.

Det har verkligen dragit ut på tiden men nu verkar det vara klart med allt sådant arbete.

Det enda som kvarstår nu är att lägga upp höstens första kurs på DisCo, eller inte själva utformningen av den utan bara allt material som ska användas i kursen. Det tar sin rundliga tid och är kanske inget jag gör idag även om det hade varit skönt.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1608

Det sitter i kroppen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, July 11, 2018 23:40:39
Även när jag inte vet eller minns hur saker ska göras i mitt kliniska arbete så har jag de här dagarna sett att en del saker sitter i kroppen. Det gäller t.ex. kortkommandon för dokumentation i vårt journalsystem. Ingen av mina kollegor använder sig av det så de kan inte heller ge någon ledning i detta. Men när jag väl satt där vid datorn och skulle ta fram olika saker som aktuella läkemedelsordinationer, signera läkemedel osv så satt det vara där, liksom i själva kroppen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1607

Första dagen i kliniskt arbete den här sommaren

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, July 10, 2018 00:00:33
Idag har jag arbetet min första dag på min kliniska arbetsplats för den här sommaren. Även om det var kort om personal så var det en riktigt bra dag. Inte så många patienter inneliggande, inte så många som lades in och inte heller så många som åkte hem var en bidragande faktor.

Annat som bidrog var också att mitt tjänsteid fungerade, jag mindes alla inlogg och lösenord och det nya systemet med slutenvårdsdos för läkemedel var lätt att förstå.

Inte minst så var min kollega Annelie en viktig del i detta. Hon började arbete typ när jag gjorde det och har sedan varit strokeenheten trogen. Hon r en klippa att arbeta med och vet vad jag kan och vad som är nytt och som hon kan behöva berätta. Toppen!

Imorgon är en ny dag då jag ska jobba kväll och återigen få träffa patienter. Kul!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1606

Vårens sista uppsatser godkända!

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 09, 2018 23:56:12
Ikväll har jag läst de sista revideringarna för två kandidatuppsatser som examinerades i slutet av maj.

Det var roligt att se deras förbättring och skönt att kunna meddela dem att de nu är godkända på uppsatskursen.

Snyggt jobbat tjejer!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1605

Rum i väskan

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 09, 2018 23:54:17
Vid förra veckans kurs fick vi en pärm med bl.a. alla handsout för föreläsningarna vilket ju är en väldigt fin service, men även en del annat material. Jättebra, ända fram tills man ska resa hem och ska trycka ned pärmen i sin redan rätt fulla resväska.

Det var bara att trycka ned den i väskan, pressa ihop lock och botten och dra igen dragkedjan. tur väskan har en viss expansionsmån, men tungt blev det och mycket tjockare pärm hade jag inte fått i.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1604

SAR - robotar i vården

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 09, 2018 23:50:28
Sista dagen av kursen jag var på förra veckan handlade om socially assistive robots, SAR. Dessa robotar är tänkta att fylla en uppgift i vården på olika sätt.

Jag har inte svårt att se att en robot som kan bistå med att ta upp saker som tappats på golvet för personer med inskränkt rörlighet,eller som kan hämta posten, släcka lampor osv kan ha sitt berättigande och skulle kunna bidra med ökad livskvalitet och kanske till och med en möjlighet att bo kvar i det egna hemmet lite längre.

När man pratar om SARs bidrag som sällskap eller vän, för att minska ensamhet är jag däremot mer tveksam. I detta korta filmklipp om SAR:en Alice som testas i Nederländerna kan man se delar av det som min tveksamhet handlar om, nämligen det faktum att robotar inte har empati eller samma möjlighet att läsa av människors känslor som en levande person har, men visst ser jag att området är spännande och kan utvecklas i framtiden. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1603

Sexualitet och euthanasi hos personer med demens

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, July 06, 2018 01:06:03
Vår kurs i etik i demensvård fortsatte idag med seualitet och sexuella uttryck hos personer med demensvård.

När man går en kur i etik i Belgien kommer man inte undan en föreläsning om euthanasi heller och den var också idag.

Slutligen var det Yvonne som föreläste om sätt att organisera vård för personer med demend och som också lät oss vara del av ett rollspel där vi skulle argumentera för eller mot ett snoezeling room. Ingen sida vann men det viktigaste var att syna våra argument från ett etiskt perspektiv. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1602

KUL - humor i Leuven

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, July 04, 2018 23:43:18
Kursen vi går organiseras av KUL - Kathoelike Universität Leuven och detta är ju extra roligt som förkortning med ett svenskt perspektiv.

Jag uppskattar därmed ett budskap som detta från personalen på hotellet som vi såg vid fikat. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1601

Så ung

ForskningPosted by Åsa Wed, July 04, 2018 23:36:05
Idag var det andra dagen på kursen. Vi har ägnat oss åt advance care planning och etiska ronder och lite annat.

Jag förundrades mest över hur ung man kan vara när man är professor som här Lieve Van den Block från universitetet i Bryssel. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1600

Kursens första dag

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, July 03, 2018 23:46:09
Idag var det kursens första dag. Chris Gastman började med en föreläsning om de teoretiska grunderna för etik och värdighet i den här kontexten. Den redan intensiva dagen blev på så sätt ännu lite mer intensiv.

Vi är 29 personer från framförallt Europa men också från Australien, Hong Kong, USA och Canada som deltar och med olika professioner inom såväl vård som juridik och psykoterapi. Det ger en intressant mix vid diskussioner i smågrupper. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1599

På väg mot Leuven

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, July 02, 2018 23:51:51
Idag är jag på väg mot Leuven med min kollega Christèl. Vi ska på en intensivkurs i etik vid demensvård som är där. Vi åker som Erasmus+ utbyte. Jag har varit på två sådana utbyten tidigare och de har varit jättebra så förväntningarna är höga.

Här är en bild på vårt bagage. Det visade sig att vi hade likadana väskor fast i olika storlekar.
Lägg märke till att till och med informationsbroschyren är färgkoordinerad med vårt bagage!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1598

Trist besked till studenter

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, June 29, 2018 14:43:03
En av de uppsatser jag examinerat har lämnats in i reviderad version. Trots omfattande omarbetning kan den inte anses uppfylla kriterierna för godkänt i dess nuvarande form. Det känns riktigt tråkigt att behöva ge det beskedet till studenterna och det på en fredag eftermiddag dessutom.

I lärarens vardag ingår dock att inte bara att komma med glädjande besked om godkänt utan att också meddela tråkiga besked när så är fallet. Dagen ska ju egentligen inte spela någon roll men inför en helg vill man ju gärna bara komma med goda nyheter. Så blev det inte idag tyvärr.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1597

Nya citeringar - inne i ett stim

ForskningPosted by Åsa Fri, June 29, 2018 08:03:23
På bara en ganska kort tid har mina artiklar fått flera nya citeringar. Det är självklart roligt läses och används. Kanske beror denna anhopning på att flera tidskrifter försöker jobba undan inför den stundande semestern och ge besked om att artiklar accepterats och att det kommer vara en längre tids stiltje efter detta. Det får tiden utvisa. Mitt H-index är i och med denna senaste citering 5.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1596

Lärarlagsträffens sista dag

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Thu, June 28, 2018 23:16:17
Idag avslutades vår lärarlagsträff. Vi har under tre dagar haft lärarlagsträff för inte mindre än tre kurser med kursstart i september, januari och mars. Vi har alltså en god framförhållning och har i och med att vi haft alla dessa träffar samlat kunnat ta ett samlat grepp på de tre kurserna och det var både smart och välbehövligt.

Vi har arbetat igenom alla kursPM, tittat på alla kursuppgifter, alla kursplaner och allt material för de tre kurserna och har nu en lista med saker som behöver göras för de tre kurserna. Inget av detta är dock sådant som behöver ske nu före semestern utan allt kan vänta till efter, den eller till och med till en bit in på höstterminen och det känns toppen!

För en gång skull känns det som om vi är i fas och har en viss kontroll.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1595
Next »