Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Fortsatt Zoom

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 16:42:44
Idag har vi fortsatt arbetet med den webbaserade strokekompetensutbildningen men idag med case för examinationen.

Jag har skapat ett antal case, ganska många faktiskt, och dessa har vi arbetet med idag. Vi kom inte igenom alla men är en god bit på väg och vår plan är att ta oss igenom resten imorgon. Det är skönt att ha en läkare som ger synpunkter på casen och ser till att det blir case som är bra och fungerar från ett medicinskt perspektiv. Samtidigt är det bra att jag är med och håller nivån så att det fungerar också för undersköterskor och dem i senare delar av vårdkedjan. Vi kompletterar varandra rätt bra i detta tycker jag.

Det jag däremot inser är att vi ser lite olika på en del medicinska frågor. Jag anser t.ex. att det kan vara helt etiskt motiverat att avstå datortomografi där jag ser att det bara finns en utgång för patienten och det är döden medan min läkarkollega hade en annan syn. Hans syn skiljer sig markant från den jag är van från min strokeenhet och visar på värdet i att ha en arbetsgrupp sammansatt av deltagare från olika delar av landet för att få lite olika perspektiv.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1631

Vi konverterar platser ...

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 08:28:29
Som ett sätt att försöka lösa krisen inom ortopedin på Skaraborgs sjukhus där ett trettiotal planerade operationer nu fått ställas in på grund av brist på sjuksköterskor har sjukhusledningen kommit med förslaget att konvertera vårdplatser.

Det är vårdplatser på medicinavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Falköping som nu ska göras om till vårdplatser för ortopedi. Jag förstår tanken men det finns minst två bekymmer med detta förslag:

1 Patienterna opereras i Skövde och vårdplatserna befinner sig i Falköping mer än 3 mil bort

2 Medicin har inte ett överflöd av vårdplatser så man kan anta att man kommer flytta problemet från ortopeden till medicin istället.

Det senare ter sig kanske i ledningens ögon som ett mindre problem då medicin inte egentligen har några vårdköer och inte någon egentlig planerad vård utan bara akuta patienter. Man ställer sig liksom inte i kö för att få vård efter en stroke eller en hjärtinfarkt.

Att det heller inte gjorts någon konsekvensanalys av detta förslag är inget som Vårdförbundet är nöjda med men jag kan förstå det. Hade en sådan gjorts hade man säkert sett att det finns många och oönskade konsekvenser relaterat till denna konvertering som att personalen inte har kompetens för att vårda patienter med ortopediska sjukdomar, att transporter av nyopererade patienter är både farligt och belastar ambulansorganisationen, att inte narkosstöd finns dygnet runt i Falköping, att medicinpatienter inte ryms osv osv.

Läs mer om detta här

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1630

SkaS ortopedi i "kris"

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Tue, August 21, 2018 08:20:01
Ortopeden på Skaraborgs sjukhus i Skövde har det kämpigt just nu. Ja eller det är inte bara nu det är kämpigt, det har varit det ett tag. Man har bara personal (läs sjuksköterskor) för att bemanna 6 av de 40 vårdplatser de egentligen har men många av dessa har inte varit öppna på länge.

Vad är det som hänt just nu då? Ja just nu har väl inget hänt utan den situation som nu är har man bäddat för för längre sedan. Många delar av vården har haft svårt att hitta och behålla sjuksköterskor och ortopeden hade svårigheter med detta för lite drygt ett år sedan. Då gav man ett lönepåslag på 3000 :- per månad till sjuksköterskor som började arbeta på ortopeden. Det far ett antal som nappade på detta. Nå det var väl bra, kan man tänka. Ja men man villkorade det med att detta skulle sänkas till hälften efter ett år och sedan tas bort helt efter ytterligare ett år.

Ja ni har fattat grejen, nu när lönepåslaget sänkts söker sig sjuksköterskorna till andra verksamheter och det är inte konstigt i mina ögon. Att söka sig till kirurgen som fått samma deal,dvs kan erbjuda ett lönepåslag av samma sort som ortopeden hade känns inte som underligt utan snarare förväntat. Det verkar däremot inte sjukhusets ledning tycka.

En av min enhets yngre undersköterskor kommenterade detta på följande sätt "Vore det inte smartare att vända på det och säga om du stannar ett år får du ett lönepåslag på 1500 :- och stannar du ett till får du istället 3000 extra i månaden. Ingen vill väl få sin lön sänkt!"

Nej det är ju just det, ingen vill få sin lön sänkt, och i synnerhet inte sjuksköterskor som redan har en förhållandevis låg lön. För många sjuksköterskor är 3000 :- mer än 10 % av deras månadslön så vi pratar om ett reellt tillskott som nu tagits bort. Det kanske sjukhusledningen själva kunde prova.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1629

Insprutad

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, August 20, 2018 23:59:39
Ikväll har jag varit på min närmaste vaccinationsmottagning inför min resa till Namibia.

Jag har både fått recept på malaria-läkemedel, fått med Ducoral hem och fått ett recept på läkemedel mot tyfoidfeber som jag inte bestämt om jag ska ta än. Skydd mot hepatit A har jag redan och mot hepatit B vågar jag inte fortsätta vaccineras för jag har reagerat mot det.

Dessutom fick jag en påfyllnadsdos med stelkrampsvaccination. Jag trodde jag hade skydd så jag klarade mig eftersom jag redan fyllt på det en gång när jag blev biten i benet av en hund men det var visst 1983 och vaccinet räcker i 30 år ... Man rekommenderar att man vaccinerar sig vart 20:e år då diffteri som också ingår håller så länge. Detta hade jag alltså behövt även utan att åka till Namibia. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1628

Zoom hela dagen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, August 20, 2018 23:50:13
Idag har jag arbetat med den läkare som är ansvarig för webbSKU via Zoom mest hela dagen. Vi har sett över de quizfrågor vi fått in hittills och bedömt att de håller en tillräcklig kvalitet samt beslutat vilka frågor som ska vara till respektive film och vilka som ska vara till den slumpade examinationen.

Det saknas frågor till en del av filmerna och några filmer saknas fortfarande men det börjar verkligen se bra ut. imorgon ska vi arbeta med de case jag arbetat fram, för det är typ bara jag som skapat dem. Skönt att ha en läkare som kollega i detta så jag slipper stå med ansvar för de medicinska delarna.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1627

Tjuvstart ...

ÖvrigtPosted by Åsa Thu, August 16, 2018 23:18:05
på vad? På att semestern är slut. Kan det vara roligt undrar ni? Nja, lite, men mest för att det är nödvändigt. Jag har inte precis jobbat, men förberett för att kunna köra igång med full fart på måndag. Det har inneburit att knyta ihop lite lösa trådar, maila lite olika människor och hoppas att de hinner svara allra senast på måndag och göra lite allmänt fix som jag tyckte behövdes.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1626

Förberedelser för resan till Namibia - läsa på

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Tue, August 14, 2018 08:00:22
Jag förbereder mig för resan till Namibia genom att läsa en bok jag rekommenderats av vår internationella koordinator. Den är skriven av Jonas Stier och heter Kulturmöten - en introduktion till interkulturella studier. Boken planeras som kurslitteratur i en kurs som förberedelser för utbytesstudenter. Jag har läst de två första kapitlen, vilket är nästan halva boken, nästan helt utan någon behållning. Jag hoppas verkligen att resten av boken är bättre ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1625

Submission - och vad händer?

ForskningPosted by Åsa Wed, August 08, 2018 22:22:50
Jag skulle submitta vårt manus innan det bär iväg på en semestertripp och vad händer?

Jo samma som alltid händer, det man trodde var under kontroll är inte det. Jag blir så trött! Som vanligt är det så här. Och detta trots att jag i flera dagar arbetet med att få ordning på manuset med alla föreskrivna rubriker som ska vara, ordningar och extra-information som ska vara med.

Den här gången är det figurerna som stökar till det. De nyaste vi har är i färg och det kan de inte vara den här gången och de svart-vita vi har är i fel format. Så tröttsamt!

Det är bara att invänta att statistikern kan ta fram nya figurer som stämmer överens med tidskriftens krav.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1624

Folkhälsospaning - Schweiz

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, August 03, 2018 23:46:18
När jag var i Schweiz såg jag dessa skyltar uppsatta vid de stora broarnaöver Aare i Bern.

Texten lyder "Desperat? STOPP! Ring oss så kan vi prata om det!

Utöver det så satt det nät uppsända vid broarna för att försvåra att hoppa från dem.

Det är såklart bra att ge hjälp och stöd till personer som är på väg att ta sitt liv och att ge dem information om vart de kan vända sig istället för att hoppa mot döden. Tyvärr hindrar väl inte uppsatta nät att den som är desperat tar livet av sig men det hindrar dem såklart från att hoppa ner i floden. Att gå ut i gatan framför en bil är ju ett alternativ ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1623

Nej, igen ...

ForskningPosted by Åsa Tue, July 31, 2018 23:59:26
Nu har vi fått besked om att tidskriften vi submittat ett av våra manus gett avslag på det. Trist!

Det var tre reviewers och de var lite blandat inställda till manuset. En del kommentarer var kanske bra medan andra mer tyder på okunskap hos reviwerna.

Nåja, oavsett hur det är med det så gör det vare sig till eller ifrån. Vi får se om det är något vi kan justera för och så får vi submitta det till en annan tidskrift, igen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1622

Det kom ett brev ..

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, July 29, 2018 12:02:20
I fredags kom det ett brev i min brevlåda. Ett hårt och med en tydlig bön utanpå, "Vänligen böj inte!".

Det var mitt intyg från Lancaster University som kom på min MOOC i Palliative care som jag gick i början av sommaren. Inte mindre än tre sidor på tjockt fint papper var det. Ett med lite info om vad intyget kan användas till, ett med själva intyget och ett med beskrivning av kursen.


Riktigt snygga intyg! Pappret är sådär tjockt som man vill att det ska vara och med snyggt tryck med lite glans i. Snyggt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1621

Städar lite bland postrar

ForskningPosted by Åsa Fri, July 27, 2018 15:12:29
Jag var i mitt förråd och råkade få ögonen på att jag hade en hemsk massa rör för postrar. Det kan knappast vara nödvändigt att ha ett rör för varje poster utan det går fint att ha flera i varje insåg jag. De fyller liksom inte hela röret.

Efter min städning är det nu tre rör med två eller tre postrar i varje och fyra tomma posterrör som jag ska lämna åter till Bild och Media så de kan använda dem igen.

Varje rör är märkt med vilka postrar som är i dem så jag kan hitta den jag vill och lite mer plats i mitt förråd blev det också och det var ju toppen!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1620

Besked från editorn

ForskningPosted by Åsa Wed, July 25, 2018 23:40:05
Idag fanns det ett besked från editorn för en av de tidskrifter vi submittat en artikel till, i lutet av maj, att de ska leta efter en ytterligare reviewer för vår artikel så det kommer dra ut på tiden ytterligare lite.

Det var ju snällt att meddela oss detta. Nu tycker väl kanske jag i och för sig att det redan dragit ut en del på tiden. det har ju redan gått typ 8 veckor och den här tidskriften brukar enligt uppgift från andra som submittat dit ge besked inom några veckor. Det kan ju i och för sig vara en definitionsfråga, men 8 veckor är väl snarare några månader än några veckor.

Nåja, inget att göra åt det utan vi får bara vackert vänta.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1619

Handräckning och avhysning - stöd från polisen

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, July 23, 2018 22:22:46
Under de två veckor jag arbetade kliniskt var det inte så stroke:igt på avdelningen. Lite trist eftersom det är därför jag vill jobba, för att träffa de patienter som utgör mitt forskningsfokus. När inte det finns får man försöka hitta mening i det som finns.

Under den sista av de två veckorna var jag med om något som jag inte varit med om under alla mina tidigare år som sjuksköterska. Jag fick ta hjälp av polis både för handräckning och för avhysning. Handräckning för att hämta in en patient som vårdades under LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård) som avvikit från avdelningen och avhysning för att få hjälp med att få en person som störde vården att lämna sjukhuset.

Båda dessa saker var helt nya för mig, trots alla mina år i vården. Det är om inte vardag, så i alla fall vanligare förekommande på vår medicinska akutvårdsavdelning så de kunde ge råd om hur man skulle göra i allt detta och det var skönt att ha dem att rådfråga. Inte det jag räknat med att träffa på i sommar men man vet ju aldrig vad som ligger framför en å andra sidan. Ännu en erfarenhet rikare alltså.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1618

Tack för de här veckorna!

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, July 20, 2018 19:55:52
Nu har jag arbetat två veckor på min kliniska arbetsplats och det är dags för semester. Äntligen! Det har varit jätteroligt att jobba kliniskt men det ska bli skönt med ledigt.

Det har inte varit så mycket stroke-igt men väl lite annat smått och gott som jag kommer återkomma till senare i bloggen.

Hej då sjukhuset! Vi ses efter semestern.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1617

Att visualisera med statistik

ForskningPosted by Åsa Wed, July 18, 2018 11:19:17
Jag har suttit nu några dagar och knåpat med analyser för den sista av de artiklar jag fått tillbaka med avslag och som ska re-sumittas. Jag hade en klar bild av vad jag ville visa med analyserna men frågan var bara hur det skulle visas.

Beroende på hur man väljer att dela materialet för sina analyser kan man visa lite vad som helst känns det som.

Visst ger dessa två diagram olika intryck av materialet.


Men det handlar inte bara om gruppering utan även skalorna på de olika axlarna har betydelse. Se på dessa två där den ena har en bruten y-axel och den andra startar från värdet 0. De visar i och för sig inte samma bild men det syns ändå att den skillnad som ser så stor ut i det övre diagrammet inte är så stor när man har hela axeln.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1616

Deltagare kursen om etik i demensvård

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, July 18, 2018 11:06:58
Här är ett kort på alla deltagarna i kursen om etik i demensvård som jag gick för två veckor sedan i Leuven. Vi var 29 deltagare från många delar av världen men tyvärr ingen från något av de afrikanska länderna. Majoriteten var från Europa.


Kursledaren, Tjis, killen i basker nere i vänstra hörnet, arrangerade fotograferingen när vi var på den fina middagen på the Faculty club. Det är ett gammalt kloster-område med kvinnor som inte avlade religiösa löften verkade. Det är ett av UNESCOS världsarv och ägs numera av KU Leuven.

Middagarna här är alltid väldigt fina och här är kvällens meny.
 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1615

Fyra i rad - arbetspass

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, July 16, 2018 23:37:32
Idag var det mitt fjärde arbetspass, över hela helgen. Även om vi haft en ganska bra helg eftersom vi har haft fullt med patienter och alltså vare sig behövt skicka några patienter någonstans eller ta emot nya patienter i någon större utsträckning då kändes det ändå väldigt skönt när klockan blev tre idag och det var dags att rapportera till de som kom för att arbeta kväll.

Imorgon har jag en ledig dag. Härligt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1614

Debattartikel av medförfattare

ForskningPosted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:11:40
Min medförfattare Tove har fått in en debattartikel om forskning om läkemedel för sällsynta diagnoser i Dagens medicin.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet

Bra gjort Tove! Vi får inte välja bort viktig forskning för små grupper för att det är kostsamt. Även de har rätt till forskning om sina sjukdomar om man följer lagens mening om lika vård för alla. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1613

Det enkla fungerar

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Sun, July 15, 2018 23:09:10
En av våra patienter gick från avdelningen igår. En äldre man med demens som bara försvann under eftermiddagen. Vi fick vet av Securitas att de sett en man som skulle kunna vara han på väg mot stora vägen. Polisen kontaktades och hittade mannen i skogen.

Idag möttes jag av detta när jag kom till avdelningen.

En synnerligen lågteknologisk men inte mindre effektiv lösning för att höra när mannen lämnar rummet på avdelningen. Larmmatta släng dig i väggen!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1612
Next »