Disputeradsjukskoterska

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Vården utnyttjar tidsskillnaden

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Wed, March 20, 2019 12:13:36
Det finns idag flera exempel på att vården i Sverige utnyttjar tidsskillnaden på jorden för att minska sina kostnader. Skaraborgs sjukhus har upphandlat tjänsten granskning av röntgenbilder på jourtid, från Australien. Det är ju smart tänkt. De har dag när vi har natt och granskningen av bilderna kan då genomföras av ordinarie personal som arbetar på dagen istället för att belasta den svenska vårdens läkare som har jourtjänstgöring. Förutom att det är billigare för det också med sig att granskningen görs av läkare som bör vara piggare och därmed bör kunna göra mer korrekta bedömningar. Även tjänsten 1177 Sjukvårdsupplysningen är i delar av Sverige upphandlad utanför Sverige under jourtid, närmare bestämt från Thailand. Dock med svensk personal bosatt i Thailand. Språket är alltså inget problem i det här sammanhanget. Det senare visade sig nyss vara mindre lämpligt, inte för att själva upplysningen brast i kvalitet utan för att de som upphandlats anlitat ett bolag som sparat samtalen direkt på öppna servrar på internet. Vi pratar om miljontals samtal som innehåller känsliga och personrelaterade upogifter. Det är ju dock inte relaterat till användandet av tidsskillnadens fördelar. Däremot visar det på faror som man kanske inte tänkt på då man gör den här typen av upphandlingar. Våra landsting och regioner är ju inte alltid så skickliga på själva upphandlandet. Kanske har vi inte sett de värsta baksidorna av detta än.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1848

Reviderat manus re-submittat

ForskningPosted by Åsa Tue, March 19, 2019 16:01:07
Nu har jag just re-submittat manuset vi fårr major revision på. Nu är det bara att vänta och se resultatet av vårt slit med revisionen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1847

Besked att manuset reviewats

ForskningPosted by Åsa Tue, March 19, 2019 15:14:46
Vi har fått besked om att ett av våra insända manus har reviewats och att det nu ska utvärderas av editorn. Inom kort kommer vi enligt mailet att få besked om resultatet.

Jag har aldrig varit med om att få ett sådant besked förut utan det vanliga är att man får besked först när utvärderingen är gjord, tillsammans med resultatet av den.

En intressant strategi. Det ska också bli spännande att se vad "inom kort" kan innebära i det här sammanhanget.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1846

Accepterad men känner mig snuvad

ForskningPosted by Åsa Mon, March 18, 2019 18:20:46
I onsdags re-submittade jag det manus vi fått transfererat till en annan tidskrift och sedan åkte jag på semester på torsdagen.

I ett försök att ha semester har jag inte kollat min mail förrän idag, måndag och döm om min förvåning när jag i mailen hittar ett besked från tidskriften redan i torsdags.

- Er artikel är accepterad.

Nämen, bara sådär?! Har de ens hunnit läsa det vi skickade in? Ja uppenbarligen har de ju det och nu är de sista justeringar de begärde inom sju dagar utförda. Fyra av dem hade ju redan passerat när jag läste mailet.

Jag är självklart glad att det har accepterats men känner mig ändå lite snuvad på glädjen då jag inte kunde ta del av den i torsdags. Irrationellt, jag vet, m4en det hjälps inte. Jag har missat fyra dagar att vara glad över detta på och dem kan jag aldrig få tillbaka och mina medförfattare har alla vetat det alla dessa fyra dagar. Känner mig alltså snuvad ...

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1845

Thailändsk ambulans

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Mon, March 18, 2019 14:27:42
Idag vid vår tredje semester i Thailand hände det, jag såg en ambulans! Ja eller inte en ambulans egentligen utan flera stycken, efter varandra. Vi vet inte om det berodde på flera olyckor eller om det ställe vi befann oss på ligger på vägen till sjukhuset.

Det här var i alla fall den bästa bilden jag lyckades ta. • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1844

Inkonsekvent författarinstruktion för submission

ForskningPosted by Åsa Tue, March 12, 2019 17:09:28
Jag tror inte att jag är ensam om att ha suttit med ett manus och verkligen lusläst instruktionerna för författare inför submission av ett manus för att till punkt och pricka uppfylla allt som står där.

Nöjd sätter man sig sedan för att submitta bara för att inse att det man gjort inte överensstämmer med det som det digitala submissionsystemet anger. Det är en sådan sak som bidrar till att en submission ofta tar en halvdag eller så.

Detta har jag råkat ut för:

Antal ord i abstractet beskrivs i instruktionerna som mer eller mindre än det som sytemet tillåter.

Antal tillåtna ord i titeln mellan instruktion och submissionsystem skiljer sig åt.

Antal tillåtna tecken i running title överensstämmer inte heller mellan instruktion och submissionsystem.

Ordningen för manusets delar skiljer sig åt mellan instruktion och submissionsystem


Ja detta var bara ett smakprov. Ibland kan det också dyka upp andra glada överraskningar som att man måste ange namn på minst ett visst antal reviewers, att man måste välja mellan sökord som inte passar manuset eller att man ska ha ett "extra" abstract, fast kort.

Jag tycker alltid att man pustar ut efter att ha tagit sig genom en submission.


 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1843

Transferred submission

ForskningPosted by Åsa Tue, March 12, 2019 17:02:20
Idag blev vår transferred submission färdig. Jag trodde att en överförd submision skulle innebära att ens manus bara flyttades över till en annan tidskrift men så har det inte varit här. Vi har varit tvungna att svara på reviewernas alla frågor och justera efter den här tidskriftens krav så det har inneburit massor av arbete.

Nu är det i alla fall färdigt och vi kan bara vänta på besked.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1842

Olika uppfattning om samma möte

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Mon, March 11, 2019 13:36:41
Det är intressant hur vi människor är. Jag deltog i ett arbetsrelaterat möte som jag själv bedömer som rätt värdelöst. Jag anser inte att mötet var bra och jag bedömer lösningen som vi "kom överens om" som dålig.

Jag har sedan fått höra om detta möte från en kollega som sa att andra i mötet bedömt mötet som jättebra och som nådde en bra lösning.

Intressant att få denna inblick även om det inte gör att mötet, sett ur mitt perspektiv, blir bättre.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1841

Återkoppling - i egenskap av reviewer

ForskningPosted by Åsa Mon, March 11, 2019 13:33:28
Det är inte ofta man får återkoppling på det arbete man lägger ner som reviewer och det tycker jag är synd. När man inte gjort så många reviewer så undrar man ju ibland om det man gör anses hålla någon kvalitet, i andras ögon, så som t.ex. editorns.

Jag har också funderat över om den bedömning jag gjort av ett manus delats av den andra reviewern.

Idag fick jag så oväntad återkoppling med åtminstone någon form av information om det jag gjort varit av värde. Det var editorn till en tidskrift jag genomfört en review för som undrade om jag ville göra ytterligare en och skrev så här:

I am very much in need of high quality reviews for this work. Your previous review for IJOPN was excellent, prompting me to ask you to consider this one. Thanks so very much!

Det är klart att jag blev glad över hennes ord, även om jag inte är dummare än att jag inser att det ligger i hennes intresse att få mig välvilligt inställd till att åta mig den här reviewen. Hade hon ansett min förra review dålig eller helt utan värde hade hon antagligen vare sig frågat eller skrivit så här.

Jag tror att hennes strategi gick hem. Vem tycker inte om lite smicker?!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1840

Åsa x flera

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, March 08, 2019 16:01:50
På vår institution på Högskolan Väst är vi numera inte mindre än tre personer som heter Åsa och dessutom en Åse. Inte är vi i riktigt samma ålder heller utan spridda från ca 40 till 65 år.

Genom hela mitt liv har jag alltid varit ensam Åsa, förutom när jag läste till sjuksköterska då vi var inte var mindre än fyra Åsa i min kurs.

Detta gör saker lite mer komplicerade och jag inser plötsligt hur alla Marior, Annor och Emmor har det hela tiden. Så fort någon säger Åsa tror jag att det handlar om mig men nu är det inte alls säkert att det är så. Samtidigt inser jag att det finns fördelar med att inte alltid vara unik genom sitt namn, det kan ju vara vilken Anna som helst som sagt något men är det Åsa så har det alltid varit mig man syftat på. Att kunna vara en i en massa ... det är nytt för mig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1839

Önskan om min avhandling

ForskningPosted by Åsa Wed, March 06, 2019 23:10:40
Forskningsledaren för den forskargruppen jag träffade i förra veckan har mailat att hon vill ha två exemplar av min avhandling. Självklart får hon det. Jag har fortfarande drygt två lådor kvar dvs nästan 100 stycken. Vill någon ha dem så delar jag gärna med mig.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1838

Många mail blir det - Canvas

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, March 06, 2019 00:06:22
Vi har ju just bytt lärplattform på Högskolan Väst till Canvas. Det är nytt både för oss som lärare och för studenterna. Det innebär att vi alla behöver ha överseende med varandra då vi alla har ungefär lika dåliga kunskaper om systemet och dess funktioner.

Jag får många mail från studenter som inte hittar än det ena och än det andra eller som undrar över saker som är oklara för dem relaterat till Canvas. Jag försöker att svara alla glatt men ibland är det inte riktigt lika lätt, t.ex. när jag inser att studenterna inte läst så noga som de borde.

Jag hoppas att det blir mindre frågor till nästa termin när både vi och studenterna är mer vana.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1837

Gör din examinator glad ...

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Sun, March 03, 2019 23:03:52
Jag läser examensarbeten inför examinationerna kommande vecka. Något som jag har konstaterat förut är hur glad man blir som examinator när arbetena är bra skrivna.

Ett arbete med bra språk och en röd tråd gör en så glad som examinator. Är dessutom ämnet intressant så är lyckan nästan gjord. Fram för fler bra examensarbeten, då blir examinatorns arbete både lättare och roligare.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1836

Så lite som behövs - glädje och omtanke

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, March 01, 2019 18:50:00
Så lite som behövs för att man ska känna sig både glad och att någon tänker på en. Den här lappen hittade jag på mitt skrivbord när jag skulle åka hem för dagen idag.

Ett meddelande från min fina kollega. Tack Pia!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1835

Bråda dagar

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, March 01, 2019 00:08:19
Jag har så fruktansvärt mycket att göra just nu så jag vet inte om jag kommer ro allt i land. Hela planeringen kraschade när jag fick inte mindre än fyra uppsatser att examinera. Tre av dem ska examineras vid ett seminarium nästa torsdag ...

Jag arbetar på

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1834

Besked om submittat manus om värdighet

ForskningPosted by Åsa Tue, February 26, 2019 00:06:00
I söndags kväll fick vi besked från tidskriften Nursing Ethics att båda reviewerna rekommenderade major revision på vårt manus.

Vi lyckades få till ett Skype-möte idag på em och gick igenom alla synpunkterna som vi enades om inte var så omfattande som vi hade trott.

Den här gången var flera av kommentarerna riktigt bra och ingen var riktigt dålig. Några kanske var av mindre värde men inte helt värdelösa ändå.

Jag arbetade sedan vidare med det vi kom fram till under kvällen och nu är i princip alla kommentarer besvarade och alla justeringar som behövs är genomförda. Förhoppningsvis kan vi alltså snart re-submitta smiley

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1833

Canvas - beter sig som ett spädbarn och skapar frustration

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Fri, February 22, 2019 15:22:50
Jag är inte riktigt kompis med vår nya Lärplattform Canvas än. Där finns massor av smarta och bra finesser och funktioner men den kräver också tillsyn på ett helt annat sätt än vår gamla lärplattform DisCo gjorde.

Idag har den skapat frustration för mig genom att jag skulle prova att rätta examinationer i Speedgrader. Det fungerade sådär. När jag försökte att istället ladda ned filen lyckades jag bara ladda ned den som pdf vilket inte var bättre än att kommentera i Speedgrader.

Tillslut, efter kontakt med IKT-pedagogerna hittade jag ett annat ställe att ladda ned filen från och DÅ lyckades det! Tack och lov för det. Nu kan jag rätta som jag är van. Det kommer att gå klart snabbare även om det innebär fler moment än att rätta i plattformen.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1832

Digitalisering av vården och sociala medier

Hälso- och sjukvårdPosted by Åsa Fri, February 22, 2019 09:05:15
Under loppet av bara några dagar har dels en stor säkerhetsbrist som potentiellt röjt känsliga och sekretessbelagda uppgifter och ett fall med en person som medvetet spridit sekretesskyddad information på nätet, närmare bestämt på Instagram, uppdagats.

Det första handlar om en upphandling av rådgivningstjänsten 1177 som i delar av Sverige gått till företaget Medhelp, som i sin tur anlitat Medicall ett thailandsbaserat företag. Företaget har i sin tur haft avtal med Voice Integrate för att spela in och lagra rådgivningssamtal. Detta har företgaet gjort helt oskyddat på nätet. Miljontals patientuppgifter har därmed funnits tillgängliga för den som vetat var man ska leta.

Här kan du läsa vidare om detta

Idag kan man läsa i Expressen om en sjuksköterska som publicerat uppgifter från kvinnors gyn-journaler på Instagram. Motivet beskrivs vara hedersrelaterat.

Här kan du läsa om detta

Båda dessa saker har kunnat ske genom möjligheter som digitaliseringen erbjuder. Jag tycker det visar på både vår okunskap om vad som är möjligt att göra och behov av skydd och naivitet inför vad vi tror att människor kommer att göra om de får möjligheter.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1831

Många frågor trots information

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Thu, February 21, 2019 23:22:17
Jag upphör inte att förvånas över studenter. Trots att de fått information om att examensarbetet skrivs i par om två studenter har jag fått många mail med frågor som:

- Vi är tre studenter som vill skriva ihop. Går det bra?

eller

- Jag vill skriva mitt examensarbete ensam. Jag vill bara kolla så det går bra.

Svaret på båda dessa frågor är alltså NEJ. Det går inte bra. Examensarbetet skrivs i par om två studenter. Punkt.

Jag vet inte vad i denna information som anses otydligt men tydligen något eftersom mail som dessa fortsätter att komma. Nåja, svaret blir samma hela tiden.

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1830

Föreläsning i strokekurs i Göteborg

Universitets/högskolevärldenPosted by Åsa Wed, February 20, 2019 21:30:29
Idag var jag i Göteborg och föreläste om etik och palliativ vård vid stroke i en kurs om stroke som ges på avancerad nivå.

Deltagarna var intresserade och engagerade i min föreläsning, solen sken och jag kom hem tidigt. En bra dag helt enkelt!

 • Comments(0)//blogg.disputeradsjukskoterska.se/#post1829
Next »